27 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Alexe).
Recepția internațională a rezultatelor alegerilor din România.
Semnalul politic nelinştitor, în multe privinţe dat de scrutinul electoral de duminica din Romania este recepţionat, parcă, pe o singură voce de mass media occidentală. Semnalul înseamnă, după cum veţi putea auzi din extrasele lui Dan Alexe, o victorie categorică a unei stîngi cu o verificată înclinaţie către tergiversarea reformelor profunde în economie, victorie, „rotunjită” de creşterea excepţională în popularitate a naţional comunistilor grupaţi în jurul lui Corneliu Vadim Tudor.
Tonul e acelaşi în aproape toate ziarele: „un excomunist cobnduce în alegerile din Romania” e titlul din International Herald Tribune care scrie despre felul în care centriştii au fost răsturnaţi de frustrarea alegatorilor. IHT publică un reportaj din Craiova unde se explica de ce promisiunile nerespectate ale guvernului au făcut o populaţie exasperată să voteze în favoarea stîngii şi a dreptei extreme combinate. Si asta, constata IHT, chiar în momentul în care naţionalismul de extrema dreaptă începe să nu mai fie la moda în Iugoslavia vecină. Nu trebuie crezut că romanii, în general, îmbrăţişează asemea idei extremiste, scrie cotidianul american publicat la Paris. Romanii au votat aşa dion pricina unei uriaşe dezamagiri. Nivelul de trai e acum comparabil cu cel din India sau din Africa.
40% din populaţie trăieşte cu mai puşin de 35 de dolari pe luna.
La Londra The Independent publică un articol sub titlul „Romania voteaza un ex comunist şi întoarce capul Occidentului”. The Independent estimează că rezultatul alegerilor pune sub semnul întrebării candidatura Romaniei la EU si NATO. „Oricum, aminteşte The Independent, raportul Comisiei Europene de luna aceasta lăsa de înţeles că Romania, cu o economie în ruină este departe de a putea adera la Uniune.
Tot la Londra, cotidianul de stînga The Guardian, prezintă un portret sumar al lui ion Iliescu şi estimează cea mai probabilă eventualitatea unei alianţe între PDSR şi liberali. În ideea că asta ar putea modera îngrijorarea comunităţii internaţionale că un guvern de stînga ar putea să se opună privatizării. (...)
În Spania, cotidianul conservator El Mundo estimează că Ilescu va căuta acum să-şi modifice discursul înainte de cel de-al doilea tur pentru a-şi atrage voturile celor care au votat pentru centru şi care acum ezită între a nu vota şi a căuta să aleagă între doua rele.
In Italia, Corriere dela Sera vede lucrurile altfel: „Iliescu, constrîns la un balotaj”, este titlul articolului care estimează că dacă Vadim Tudor nu are într-adevar nici o şansă să cîştige în al doilea tur, în schimb, ascensiunea sa rapidă face să plutească o foarte mare nesiguranţă asupra scenei politice. (...) Rămîne de văzut cum va reuşi PDSR-ul, născut pe ruinele comunismului să împace exigenţele interne cu costisitoarele restructurări impuse de primirea in Europa, se întreabă Corriere dela Sera.
La Viena, cotidianul liberal Der Standard remarcă faptul că Ilescu a promis că nu va face alianţă cu extremiştii.
La Paris, Liberation, un cotidian de stînga foarte citit printre intelectuali şi care a fost întotdeauna favorabil Romaniei publica extrase de o violenţă verbală extremă din cîteva poezii ale lui Corneliu Vadim Tudor. Contactat de ziar la sediul partidului său, Vadim Tudor afirmă că l-a sprijinit pe Ceauşescu numai pentru a apăra ţara de ruşi şi că nu a fost niciodată un turnător, dar ziaristul de la Liberation aminteşte ca în 10 ani dosarele sensibile ale Securităţii au avut tot timpul să fie curăţate. Multe din cadrele partidului Romania Mare sunt foşti membri ai Securităţii, scrie Liberation, iar o parte din informaţiile publicate de Vadim Tudor în ziare, pentru a-şi intimida adversarii provin de la aceste reţele de foşti securişti, deseori reconvertiţi în oameni de afaceri dar rămasi atotputernici, notează Liberation.