27 noiembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Chestiunea retragerii armamentului rus din Transnistria.
Dan Ionescu: Luând cuvântul în cadrul conferinţei miniştrilor de externe ai ţărilor membre în OSCE, care s-a ţinut astăzi la Viena, secretarul de stat al Statelor Unite, Madeleine Albright, a pledat ca Rusia să-şi respecte promisiunile făcute cu un an în urmă, la summitul OSCE de la Istanbul. Printre aceste promisiuni, doamna Albright a menţionat în mod expres şi pe aceea de a retrage trupele staţionate în Moldova şi Georgia. Aceasta în paralel cu angajamentul Moscovei de a permite unei misiuni internaţionale să activeze în Cecenia şi de a purcede la o reducere a forţelor convenţionale. Textual, referinţa doamnei Albright la Moldova a sunat astfel: „Fac apel la Federaţia Rusă să pună capăt impasului în care se află retragerea prezenţei militare din Moldova”.
La conferinţa de la Viena participă şi o delegaţie moldoveană, condusă de ministrul adjunct de Externe, Iurie Leancă.
Între timp, la Chişinău, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei şi premierul Braghiş s-au referit astăzi la o operaţiune de retragere de armament din Transnistria, anunţată de partea rusă. Amănunte de la Sergiu Praporşcic.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea, a confirmat astăzi, în cadrul unui briefing, informaţiile potrivit cărora, o garnitură de tren cu armament şi tehnică militară din dotarea grupului operativ de trupe ruse, cantonate în Transnistria, este pregătită pentru evacuare. Potrivit unor surse militare ruseşti, transportul cu armament ar urma să părăsească chiar azi teritoriul Republicii Moldova. Anatol Golea a declarat, că nu ştie dacă preşedintele Petru Lucinschi a fost sau nu informat oficial de către autorităţile ruse despre preconizata evacuare, dar, a precizat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, şeful statului este la curent cu această acţiune.
Anatol Golea: „Rusia a promis şi va întreprinde unele măsuri pentru a-şi respecta obligaţiile pe care şi le-a asumat şi nu este exclus că chiar în aceste zile, în acest sens vor fi întrprinşi unii paşi, inclusiv posibila retragere.”
Militarii ruşi au refuzat să precizeze cantitatea şi nomenclatorul încărcăturii ce urmează să fie evacuată. Acum un an Rusia a evacuat un eşalon, pretinzând că acesta este plin cu armament şi tehnică militară. Experţii moldoveni au constatat, însă, că în realitate au fost evacuate piese inutile.
Şi premierul Dumitru Braghiş s-a referit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, la retragerea tehnicii ruseşti. El a spus că, deocamdată, nu cunoaşte detalii, însă poate confirma că primele eşaloane vor transporta tehnică militară grea, tancuri, tunuri şi muniţii pentru acestea. Braghiş a adăugat, că retragerea armamentului rusesc de pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează în conformitate cu prevederile declaraţiei finale a summitului de la Istanbul.
Nici responsabili de la Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău nu dispun de detalii referitoare la tipul de muniţii şi cantitatea, care urmează să fie evacuate. Ei, însă, au confirmat că pe parcursul zilelor de 26 şi 27 noiembrie eşaloanele cu armament rusesc au fost verificate din punct de vedere tehnic şi totodată a fost stabilit itinerarul deplasării spre Rusia.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.