Cei 39 de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie mai au la dispoziţie încă patru zile de campanie electorală. Înainte de scrutin, lupta pentru un fotoliu de deputat devine tot mai aprigă. Corespondenta Europei Libere, Diana Raileanu a cautat sa afle pentru ce isi vor da votul moldovenii duminca.
Majoritatea persoanelor cu care am vorbit pe străzile Chişinăului mi-au spus, fără ezitare. că au decis deja cu cine, dar mai ales pentru ce vor vota duminică, în ziua alegerilor parlamentare.
„Să se deschidă hotarele, să circulăm liber, să avem de lucru, să ne putem creşte copiii”.
„Să dea bani la oameni, pensie bună”.
„În cartea de rugăciuni scrie aşa: să-l votăm pe care face mai bine”.
„În Parlament trebuie să fie oameni care să ducă ţara înainte, nu înapoi. Toţi trebuie să facă cât mai mult bine pentru popor”
„Să ne stabilească şi nouă locuri de muncă. Vine iarna, ar fi bine ca oamenii să aibă lemne pentru foc şi pâine pe masă”.
În preajma pieţii centrale am stat de vorbă cu Vasile Trofim din satul Zberoaia, raionul Nisporeni, proprietarul unei livezi de mere, care îmi spune că aşteaptă de la viitorii deputaţi, între altele, îmbunătăţirea mediului de afaceri în ţară: „Să nu existe corupţie, iar cinovnicii de stat să fie corecţi şi să nu se plângă că au salariul mic, pentru că oamenii care lucrează la ţară au salariu mult mai mic”.
Tot în piaţă am întâlnit-o şi pe Ludmila Popa. Ea îmi spune că a absolvit o facultate dar nu-şi poate găsi un loc de muncă, ceea ce o deprimă: „Foarte mult mi-aş dori ca după 28 noiembrie cine o să fie la conducere să se gândească la persoanele care au familii şi să le dea şansă să-şi cumpere o încăpere. Am şi copil mic şi îmi este greu. Nu am un post de muncă stabil şi 800 de lei nu îmi ajunge ca să-mi întreţin familia”.
Văzându-mă înarmată cu microfonul, o pensionară nu ezită să mă oprească din drum, pentru a-I face cu ou şi oţet pe viitorii deputaţi.
„Eu vreau ca toţi deputaţii care sunt în Parlament să are pământul de pe deal şi să culeagă roada şi să trăiască cum trăieşte mămica mea la ţară. Şi poama să o strângă şi să nu aibă cui să o vândă şi să se piardă pe deal, şi când se va termina sezonul de lucru, să vină în Parlament şi să se laude fiecare ce au făcut fiecare, câţi bostani au cules, câtă poamă. Dar să nu ne amăgească că au să ne dea 1300 de lei pensia şi 7 mii de lei salariul. Ştiţi că în alte sate oamenii prăjesc grăunţe şi mănâncă?”
Tanti Dina, aşa s-a prezentat femeia, are o părere şi despre „năravul” politicienilor de a promite alegatorilor integrare europeană: „Vă garantez, 20 de ani dacă trec şi doar atunci va fi Moldova în Europa. Noi nu le trebuim lor. De ce? Pentru că suntem săraci. Ce ne trebuie nouă atâţia deputaţi în Parlament? La toţi salariul e mare şi pensia le va fi mare, aşa-i. Au trăit şi trăiesc bine, dar noi ne chinuim şi aşteptăm: ne vor adăuga patru lei la pensie sau nu vor adăuga nimic. Trebuie toţi deputaţii să iasă din Parlament şi să rămână doar o parte dintre ei”.
Mai mulţi interlocutori mi-au spus că şi-ar fi dorit ca în buletinul de vot din 28 noiembrie să fie inclusă şi opţiunea „Contra tuturor”, în semn de protest faţă de partidele politice care, de-a lungul vremii au aratat că sunt departe de nevoile poporului.