21 noiembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Reuniune a miniștrilor de externe din regiunile separatiste la Tiraspol.
Dan Ionescu: Astăzi a continuat la Tiraspol o reuniune a aşa-zişilor miniştri de externe din patru regiuni separatiste, apărute pe teritoriul unor foste republici sovietice. Detalii de la Lina Grîu.
Ministerul moldovean de externe a făcut publică astăzi poziţia Chişinăului faţă de reuniunea aşa-zişilor miniştri de externe din patru regiuni separatiste din spaţiul CSI - Transnistria, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud şi Abhazia, care are loc zilele acestea la Tiraspol. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Iurie Vition, a declarat în cadrul unui briefing, că acţiunea nu a fost coordonată în nici un fel cu cu instanţele legale ale Republicii Moldova. Ministerul de Externe dezaprobă întrunirea reprezentanţilor republicilor nerecunoscute de comunitatea internaţională şi consideră că aceasta poatea avea un impact negativ asupra procesului de negocieri privind soluţionarea diferendului transnistrean.
În viitorul cel mai apropiat Chişinăul va formula oficial această poziţie şi o va prezenta ţărilor garante şi OSCE-ului. Potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA-Novosti, scopul întâlnirii de trei zile a pretinşilor miniştri de externe este „de a face pace în teritoriile în care locuiesc”. Agenţia tiraspoleană Olvia-press transmite, că reuniunea este o continuare a unor seminare cu participarea reprezentanţilor din zonele de conflict ale fostei URSS, care au avut loc în iunie şi septembrie în 99 la Moscova şi Tiraspol. Scopul acesteea este constituirea unui comitet permanent al aşa-zişilor miniştri de externe ai celor patru entităţi statale autoproclamate. La încheierea acestei reuniuni, participanţii vor avea o întrevedere cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.
Într-un comentariu, care însoţea ştirea de pe RIA-Novosti, preluată de Rompres, se spune că întâlnirea, mediatizată doar de la Moscova, îi face pe o serie de analişti de presă să creadă, că, în ceea ce priveşte separatismul, Kremlinul pare să folosească un dublu standard – Cecenia este privită ca o chestiune internă a Rusiei, în timp ce problemele genrate de enclavele create de totalitarismul sovietic nu pot fi soluţionate fără participarea Rusiei.
Iurie Vition a mai anunţat, că astăzi ministrul adjunct-prim de externe, Iurie Leancă, participă la reuniunea coordonatorilor naţionali ai Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, care se desfăşoară la Bruxelles. Participarea Chişinăului la acest eveniment se înscrie în eforturile Republicii Moldova de a fi admisă în calitate de membru cu drepturi depline în Pactul de Stabilitate, care este considerat o anticameră a integrării europene. Deşi participă deja la unele proiecte din cadrul Pactului, deocamdată Moldova deţine doar calitatea de observator în acest organism. În discursul său, Iurie Leancă urma să reitereze poziţia Chişinăului, expusă şi la Bucureşti, la şedinţa mesei de lucru numărul unu pentru democratizare, potrivit căreea, odată cu primirea Iugoslaviei, familia Pactului de Stabilitate în Balcani nu este completă. Leancă va solicita includerea Republicii Moldova în proiectele regionale, de rând cu România, precum şi finanţarea unor proiecte naţionale.
Rămânând la capitolul relaţiile cu statele europene, Iurie Vition a menţionat, că în contextul extinderii Uniunii Europene şi securizării frontierelor, Polonia a înştiinţat Ministerul de Externe de la Chişinău despre denunţarea acordului bilateral privind călătoriile fără vize, semnat în 1994. Nota diplomatică a fost trimisă la data de 13 noiembrie, urmând ca acordul în vigoare să-şi piardă puterea după expirarea a 90 de zile, adică la mijlocul lunii februarie. În această situaţie, Ministerul moldovean de Externe va propune Poloniei un proiect de acord privind călătoriile fără vize pentru deţinătorii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu.
Iurie Vition a menţionat că într-o fază avansată este şi negocierea unor acorduri similare cu Ungaria şi Cehia, care au introdus şi ele regim de vize pentru cetăţenii moldoveni. În partea estică negocierile pentru modificarea regimului de trecere a frontierei se poartă cu Ucraina şi Federaţia Rusă. Ieri la Moscova s-a încheiat cea de-a două rundă de negocieri privind călătoriile fără vize a cetăţenilor ruşi şi moldoveni. Vition a spus, că părţile au ajuns la un numitor comun şi există premize ca acest acord să fie semnat în scurt timp.
În context ar fi de menţionat, că Bulgaria a introdus regim de vize pentru cetăţenii moldoveni încă în anul trecut, iar România şi-a anunţat intenţia de a introduce un regim de paşapoarte la frontiera cu Republica Moldova de la 1 ianuarie 2001. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a mai spus în cadrul briefingului, că tot astăzi la Chişinău se desfăşoară consultări moldo-lituaniene la nivel de şefi de direcţii din ministerele de Externe ale celor două state, unde, printre alte chestiuni, partea lituanieană îşi va împărtăşi experienţa ce ţine de pregătirea de aderare la Uniunea Europeană, precum şi cea privind evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul naţional.
În final să menţionăm, că în perioada 22-25 noiembrie la Budapesta, în Ungaria, va avea loc forumul economic al Iniţiativei central europene, unde Republica Moldova va fi prezentă cu un stand naţional de prezentare a unor proiecte de investiţii. Simultan va avea loc şi reuniunea şefilor de guverne a Iniţiativei central europene şi întrunirea neformală a miniştrilor de Externe ai statelor membre. În cadrul discuţiilor vor fi abordate problemele interne ale ICE, colaborarea transfrontalieră şi problematica integrării europene.
Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.