In alegeri tot mai multi artisti pot fi vazuti alaturi de politicieni. Presa scrie ca în preajma scrutinului din aprilie 2009, PCRM, partidul de la guvernare de atunci, ar fi avut o rezervă de două milioane de lei pentru 30 de concerte. Astfel, un interpret ar fi fost plătit cu 2-5 mii de lei, iar o formaţie - cu 12 mii de lei. Corespondentul Europei Libere, Paul Hodorogea a cautat sa afle ce cred potentialii alegatori despre acest tandem: artistul si politicianul.
Doi tineri discutau aprig despre alegeri. Unul dintre ei, Serghei s-a arătat revoltat cand l-am intrebat ce crede despre artişii care sprijina anumite partide.
- „Eu nu-s de acord cu această idee ca un artist să promoveze o publicitate electorala. E ca şi cum ar minţi populaţia. Eu nu cred ca fac asta pentru multi bani. Ei deja au bani. Cred ca o fac doar aşa, să fie. Oamenii se uita la TV şi nu fac aşa cum vor ei, dar fac cum ascultă la televitzor. E greşit.”
Veaceslav, un tanar de vreo 30 de ani stătea pe o bacă, cu nişte acte în mână. El sugereaza că artiştii care promovează anumite partide – nu sunt patrioţi adevăraţi.
- „Oamenii prefera anumiti artisti şi de asta depinde cui le va da votul. Cred ca unii oameni ar vota ce le spune artistul. Aşa e gandirea la oameni. Leacul in cazul dat ar fi ca oamenii sa voteze aşa cum ii spune inima, dar nu aşa cum spun alţii. Asta inseamna ca artiştii noştri nu sunt patrioţi.”
Un alt tânăr care s-a numit Slavic spune că implicarea artiştilor in campanie electorala este o noua metodă de manipulare a alegătorilor.
- „Nelly Ciobanu, Igor Chistol, actor, Ion Suruceanu, interpretul. Fiecare partid incearca sa atraga un numar cat mai mare de alegatori. Ratingul artistilor ramane acelasi. Campania se termină, cineva vine la putere si ei isi continuă activitatea lor de actori şi interpreţi.”
Europa Liberă: Chiar sunt oameni ar vota un partid sau altul din cauza ca aşa a spus Ion Suruceanu sau Nelly Ciobanu?
- „Un om simplu a vazut doar o publicitate la TV cu respectivul interpret şi el merge pe ideea aceasta.”
Am insistat sa discut cu un cuplu care se întrepta încet către scena unde se dadea un spectacol finanţat de un partid. Andrei spune ca nu-l interesează cine-i finantatorul concertului. Prietena lui, Irina, crede ca şi artiştii trebuie să ia bani de undeva ca să trăiască.
Irina: „Bravo lor că se implică”
Andrei: „Daca aş veni la acest concert, nu m-as lasa influentat, ca uite l-a sponsorizat PLDM. E un fel de mită. Daca ai venit la concert, nu trebuie sa te simti obligat sa-i votezi anume pe ei.”
Liceana Cristina Taran consideră ca artiştii îşi riscă reputaţia ţinând parte unui partid politic.
- „Daca castiga partidul pe care-l sustin ei si partidul nu va atesta ceea ce a promis, pai şi reputatia artistilor va avea consecinţe. Dar asta nu e asa de complicat. Pentru ca ei isi ridica totusi ratingul. Fiecare isi face parerea sa, dar daca aduci argumente concrete, poti sa-ti schimi părea. Dar eu n-am vazut argumente in reclame pentru care sa spun: gata, pentru ăsta şi gata.”
Iar Vitalie spune clar, politica şi muzica sunt diferite, pentru oameni diferiţi.
- „Chiar sa-l luam pe acelaşi Suruceanu care critica un cantareţ care a susţinut comuniştii. Acum el îl susţine pe Lupu care e tot acelaşi comunist. Nu trebuie sa se implice in politica. El e cantareţ, om al artei. El trebuie sa-si faca treaba. Prin faptul ca este un cantareţ bun, el agită oamenii. E dezgustător pentru mine. Politica este pentru politicieni, dar muzica pentru artişti.”