La intrebarea pentru ce vei vota, multi raspund ca vor vota partidul care va reusi sa asigure pacea si stabilitatea in aceasta perioada grea pentru Moldova. Despre nevoia unei stabilitati pe care si-o doresc alegatorii discutam si cu Vasile Botnaru care e in legatura telefonica directa cu studioul Europei Libere de la Praga.
Odata ajunsi la putere, toti revolutionarii vor stabilitate si pretind ca de la ei incolo incepe Istoria, daca nu chiar adevarata facere a lumii. Exemple? Cite vreti. Bolsevicii care au acaparat puterea prin violenta au radiat meticulos orice nealiniere (inakomislie) si nesupunere ca sa excluda sansele unor „contrarevolutii”. Pina si clopotele au fost silite sa muteasca.
(In iunie 1960 - citesc in cel de-al doilea volum de documente scoase la lumina de Valeriu Pasat, pag. 844, - intregul corp de profesori, lectori si colaboratori ai Institutului agricol „M.V.Frunze” ii cerea Consiliului de ministri sa inchida Catedrala din centru Chisinaului intrucit „majoritatea cetatenilor au rupt demult si iremediabil catusele viziunilor religioase si doar o parte neinsemnata si inca neluminata de cetateni frecventeaza acest lacas”. Catedrala urma sa gazduiasca, după părerea corpului didactic de la Institutul agricol, un muzeu al ateismului si un observator astronomic, care sa devina „un nou centru al stiintei si culturii socialiste”). Dupa care au fost pusi la zid, calaii calailor, la intervale regulate si inevitabile.
Cei mai multi dintre celebrii rebeli europeni, atunci cind au devenit niste bourgeois, unii in virtutea virstei, altii sub presiunea averilor, au optat si ei pentru stabilitate.
Avem si exemple recente, Iuscenko, Saakashvili, Rosca, zic unii pe care nu am cum sa ii contrazic. Nu e de nasul meu sa talmacesc sondajele, dar pare-mi-se ca oamenii care opteaza pentru stabilitate au in vedere proverbiala stabilitate elvetiana, si nu stabilitatea brejnevista. Ei vor o stabilitate indexata la zi si cu „upgradarea” permanenta a softurilor.
Prin urmare, pentru un revolutionar marea provocare intervine atunci cind este contestat de next one, urmatorul, adica. Ca sa nu ajunga pina acolo, el, rebelul, trebuie sa stie a converti revolutia in evolutie, si invers. Si atunci stabilitatea s-ar putea sa nu fie un cuvint de ocara iar crizele sa fie surse energetice.