17 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Andreea Pora).
Bilanțul președintelui Emil Constantinescu.
Preşedintele Emil Constantinescu a ieşit din nou în scenă şi nu oricum, ci printr-o lunga declaraţie de presă plină de acuzatii incendiare. Domnul Constantinescu a spus în mai multe rînduri că mesajul său ar putea fi considerat un bilanţ selectiv făcut cu puţin timp înainte de încheierea mandatului său. O bună parte din discursul preşedintelui s-a dorit, probabil o replică la ironiile a căror ţintă a fost pe parcursul campaniei electorale, lupta sa împotriva corupţiei. Dupa cum veti putea auzi şi din relatarea Andreei Pora, şeful statului nu a ezitat să vorbească despre dosare finalizate în care ar fi vorba, între altele, de trafic de arme şi spălare de bani murdari.
Un bilanţ pe cei 4 ani ai mandatului, dar în special pe ultimele 4 luni, de cînd preşedintele Constantinescu şi-a anunţat retragerea din cursa electorală. Un bilanţ în care domnia sa a precizat că nu doreşte să se refere la succesele politicii externe, la actuala relansare economică sau la marile crize pe care a trebuit să le gestioneze. Un bilanţ al unei singure şi majore probleme : nerespectarea legii, în faţa careia, toate realizările şi bunele intenţii ale guvernanţilor sau ale marilor institutii financiare pălesc. Care stă la baza tuturor problemelor cu care se confruntă la ora actuala Romania, care generează şi va genera sărăcie.
Deşi cifrele nu mai impresionează pe nimeni, totuşi, ele rămîn singura dovadă că eforturile depuse au avut o finalitate pozitivă, a spus preşedintele. Este vorba despre soluţionareaa 3 500 de dosare privind marea corupţie şi crima organizată, în care s-au dat 1000 de sentinţe privative de libertate. De 1300 trimiteri în judecată în domeniul infracţiunilor bancare - toţi cei din conducerea CreditBank, Bancoop, Bancorex, Dacia Felix, sau cei vinovaţi de falimentele SAFI, Caritas, Gerlad, FNI fiind condamnaţi la închisoare. În afacerile cu contrabandă cu petrol şi motorină, în cele cu cafea, tutun,alcool, sau în cele care au dus la falimentarea flotei, s-au pronunţat de asemenea, zeci de condamnari.
Mult-puţin, preşedintele nu a precizat, dar a dat în schimb asigurări că justiţia şi poliţia au lucrat fără nici o ingerinţă politică. Uriaşele averi ilicite adunate în ultimul deceniu şi cu precadere în primii 6 ani sunt în legatură directă cu sărăcirea masivă a populaţiei şi cu descalificarea Romaniei ca stat de drept, a afirmat Emil Constantinescu. Dar poate cea mai importantă declaraţie se referă la afacerea Jimbolia, al cărei dosar a fost finalizat. Zeci de mii de tone de petrol, trenuri întregi şi vagoane cu arme au fost transportate noaptea spre Iugoslavia cu sprijinul polişiei vamale, al ministerului transporturilor, al jandarmeriei locale şi sub supravegherea SRI, a spus preşedintele Constantinescu.
E. Constantinescu: „În conturile SRI s-au depistat intrări de bani în perioada 1994-1995 rezultate din încălcarea embargo-ului impus Iugoslaviei, deci şi angajamentelor internaţionale asumate de statul roman, înregistrate ca prestări de servicii pentru societăţile care făceau contrabandă.”
Deşi nu a pronunţat nume şi nu a dat cifre aşa cum a făcut în declaraţia din 17 iulie, atunci cînd şi-a anunţat retragerea din cursa prezidenţială, trimiterea este totusi clară şi într-un fel mai gravă, deoarece SRI-ul este practic acuzat de spălare de bani din contrabanda cu benzină şi de încălcare a embargoului. Că acest dezvaluiri vin poate prea tîrziu, este o altă problema: dar preşedintele are o explicaţie şi ea este în legatură directă cu ultimele luni şi cu campania electorală.
E. Constantinescu: „Rezistenţa a fost extrem de puternică. Proba cea mai clară a acestei rezistenţe am obţinut-o în ultimele 4 luni şi ea s-a manifestat prin violenţa cu care am fost atacat de aproape toate forţele politice angrenate în campania electorală deşi am anunţat că nu mai candidez pentru un nou mandat. În acest comportament se întrevăd presiunile grupurilor de interese care nu doresc ca acţiunile pe care le-am declanşat să continue, ci vor ca ele să înceteze.”
Ajuns în acest punct al campaniei electorale, preşedintele Constantinescu a vorbit despre uşurinţa cu care se încalcă legea. Ce mai bun exemplu: falsurile grosolane înregistrate în listele cu semnături pentru susţinerea candidaţilor şi în privinţa cărora nu s-a luat nici o măsură, atitudinea BEC fiind etichetată drept superficială şi cinică. „Solicit procurorului general să se sesizeze pe baza cazurilor dezvăluite de presă, iar şefului poliţiei să declanşeze o anchetă”.
De ce atit de tîrziu, stiut fiind că de trei saptamini presa a dezvaluit neregulile din listele cu semnături, este o altă întrebare fără răspuns. Nerespectarea legii a fost principala problemă cu care s-a confruntat în timpul mandatului său, declară preşedintele Constantinescu, ramînînd însă neclar daca ea este asumată ca un insucces sau nu.
E. Constantinescu: „Vă asigur că în ceea ce mă priveşte, pînă la ultima oră a mandatului meu, voi veghea ca legea şi adevărul să fie respectate. Depinde de fiecare dintre Dumneavoastră dacă în viitor vor trăi într-o lume a fărădelegii sau într-o lume a legii.”
Acestea au fost cuvintele cu care s-a încheiat bilanţul mandatului prezidenţial. Emil Constantinescu atragînd atenţia că perpetuarea corupţiei şi a crimei organizate vor duce ţara fie spre dictatură, fie spre haos.