În mai puţin de două săptămâni alegătorii sunt aşteptaţi la urnele de vot să-şi exprime opţiunea. După ce criterii se ghidează oamenii atunci când aleg cu cine să voteze a căutat să afle Diana Răileanu de la potenţialii votanţi din Obileni şi Nemţeni – satele distruse de inundaţiile din vară.
Primul popas l-am făcut la Obileni, unde am stat de vorbă cu trei femei care se întreceau la curăţit ştiuleţi. După ce am ascultat-o pe mătuşa Varvara, m-am gîndit că e nedreaptă expresia “vorbă de clacă”. Or tocmai atunci cînd muncesc ţărancele sînt scumpe la vorbă. Uşor-uşor am adus vorba la candidaţii pentru care vor trebui să dea voturile.
- “Care şi cum vorbesc la televizor. Îi mai ascult, ş-apoi ne întâlnim în mahala şi discutăm: aşa trebuie să facem, cu acela trebuie să votăm”.
EL: Ultima oară când v-aţi întâlnit în mahala şi aţi discutat despre politică?
- “Sâmbăta trecută, când a fost sâmbăta morţilor. Am avut un praznic şi am zis hai să-l votăm pe acela, că-i bun.”.
Mamă a trei copiii, mătuşa Eudochia spune ca oamenii care ajung în parlament trebuie să aibă grijă întîi de toate de alţii: “Cum eu sunt mamă la copiii mei, omul cela să fie stăpân peste toată lumea, să ai încredere în el. Ei sunt toţi cuminţi şi sunt toţi oameni ca şi noi, dar vezi că trebuie să fie un stăpân nu zece”.
Vecina mătuşii Eudochia, Maria zice ca o interesează şi platformele electorale, dar tot i-ar placea ca deputaţii să coboare mai pe pămînt: “Să scăpăm de sărăcie, tragem şi noi nădejde să ni se deschidă calea spre Europa, să vină investitori în ţară, să avem de lucru, nu lucrăm nici unul nici altul. Tragem şi noi nădejde să trăim oleacă mai bine”.
EL: Dar cum trăiţi acum?
- “Nu ştiu care şi cum trăieşte, dar noi trăim greu”.
În satul vecin, Nemţeni, majoritatea sînt indecişi, cum le zic sociologii. Şi asta pentru că nimeni nu i-a convins deocamdată că ştiu să fie buni gospodari.
Iată ce îmi spune Maria Golban: “Încă stăm şi ne gândim, fiindcă ei fac aşa o politică că îţi pare că te pun toţi în sân. Fiindcă vor la putere, dar lumea înţelege care şi cum. Alţii în general nu vor să se ducă la votare, spun pentru ce să mă duc? Se scumpeşte tot şi mor de foame cu pensia”.
Pentru nenea Ion cel mai mult contează faptele şi mai puţin cătăturile: “Dacă nu te ia în seamă cu nimic nici nu ştii dacă să te mai duci la alegeri sau nu”.
EL: Şi când vă hotărâţi dvs pentru cine să votaţi?
- “Zilele astea care mai sunt. Am să le fac în ciudă şi am să merg la votare. Aştept să fie bine, să nu spună doar minciuni! E slut, la Prut, e slut”
Sătenii mi-au zis că alegerile tot sînt bune de ceva: astfel îi mai bagă în seamă şi pe ei politicienii, după care fiecare revine la îndeletnicirea şi problemele lui.