Linkuri accesibilitate

14.11 - Chișinău: Ecouri ale campaniei electorale prezidențiale românești în Moldova.


Mircea Druc cu premierul României Petre Roman
Mircea Druc cu premierul României Petre Roman

Conferința de presă a deputatului Mircea Druc.


14 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Ecouri ale campaniei electorale prezidențiale românești în Moldova.

Dan Ionescu: Cu numai câteva zile înaintea alegerii noului preşedinte al Republicii Moldova, în România se vor desfăşura alegeri generale – atât parlamentare, cât şi prezidenţiale. Dat fiind numărul deloc neglijabil al cetăţenilor Republicii Moldova, care deţin şi cetăţenie română, nu este de mirare faptul, că anumit ecouri ale campaniei electorale din România se răsfrâng şi dincolo de Prut. Detalii de la Eleonora Lisnic.

Nici unul dintre candidaţii la Preşedinţia României nu şi-a lansat până acum mesajul electoral şi la Chişinău. Cât despre partidele din România, care participă la alegerile parlamentare, se pare că nici unul dintre ele nu şi-a propus la modul serios să câştige voturile cetăţenilor români din Republica Moldova.

Singura formaţiune politică de la Bucureşti, care-şi face publicitate electorală, cel puţin prin intermediul mass media, este Partidul Democraţiei Sociale din România. De câtva timp ediţia de Chişinău a „Jurnalului Naţional” apare cu sigla PDSR pe prima pagină şi îi cheamă pe deţinătorii de paşapoarte româneşti din Republica Moldova să voteze cu PDSR-ul şi candidatul său la Preşedinţie, Ion Iliescu. Abia astăzi o a doua formaţiune de la Bucureşti, Partidul Alianţa Naţională PUNR-PNL, prin reprezentantul său, Mircea Druc, a cerut şi ea voturile cetăţenilor români din Republica Moldova.

La o conferinţă de presă, ţinută astăzi la Chişinău, ex-premierul moldovean, Mircea Druc, actualmente deputat de Bucureşti şi preşedinte al Consiliului naţional al Partidului Alianţa Naţională, a făcut public un apel de solidaritate a basarabenilor, bucovinenilor, herţenilor şi transnistrenilor. Apelul a fost lansat de un comitet de iniţiativă, creat recent la Bucureşti, din care face parte şi părintele Vasile Ţepordei şi a fost adus la cunoştinţa diasporei române din toate ţările lumii. Prin acest mesaj, românii originari din Basarabia, Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi Transnistria sunt chemaţi să participe activ la alegerile parlamentare din România şi să-şi dea voturile pentru Alianţa Naţională, formaţiune care a inclus pe listele sale pe locuri teoretic eligibile 10 personalităţi originare din Basarabia istorică. În opinia lui Mircea Druc, pentru ca problemele românilor înstrăinaţi să fie soluţionate este necesar ca aceştea să aibă reprezentanţi proprii în Parlamentul României. Pentru primul tur de scrutin, formaţiunea reprezentată de Mircea Druc nu sprijină nici unul din candidaţii la Preşedinţie din simplul motiv, că acest sprijin nu i-a fost solicitat. Partidul în cauză îşi va anunţa, însă, opţiunea la cel de-al doilea tur.

Mircea Druc: „Dacă intelectualii de la Chişinău ies 43 la sută la votare şi pe urmă patru ani se lamentează, că sunt rău guvernaţi, ce putem noi face? Ceea ce am subliniat în acest apel – primul lucru vă îndemnăm să participaţi activ. Dacă ar fi, din punctul meu de vedere, eu aş întroduce o lege atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti, obligativitatea votului. Nu că ai dreptul la votare, trebuie să votezi, trebuie să-ţi asumi riscul cetăţenesc.”

La conferinţa de presă, Mircea Druc a fost întrebat ce şanse noi de eliberare i-ar aduce lui Ilie Ilaşcu obţinerea în actualele alegeri a mandatului de senator român.

Mircea Druc: „Eu aş vrea să sper, că Ilie Ilaşcu, devenind senator în Parlamentul de la Bucureşti, va putea fi ajutat mai mult şi de autorităţile române prin intermediul forurilor internaţionale ca să fie eliberat şi să ajungă împreună cu camarazii săi în libertate. Eu vreau să sper lucrul ăsta şi sper, că aşa va fi.”

Reamintim, că deputatul-deţinutul politic Ilie Ilaşcu este candidat la Senat din partea Partidului România Mare, fiind cap de listă. Răspunzând la una dintre întrebări, Mircea Druc a spus, că nu poate confirma sau infirma datele făcute publice de reprezentanţi ai Guvernului român, potrivit cărora, până în prezent au obţinut cetăţenia română în jur de 70 de mii de cetăţeni moldoveni. Totuşi, Druc a admis că acest număr ar putea fi mai mare. Anterior presa de la Chişinău şi Bucureşti, făcând trimitere la date semioficiale, scria că numărul acestora ar fi de ordinul a 300 de mii de cetăţeni. În ziua de 26 noiembrie, cetăţenii români din Republica Moldova vor fi aşteptaţi să participe la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din România la doar două secţii de votare, ambele deschise la Chişinău – una la Ambasada, iar cealaltă la Consulatul României.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG