Organizaţiile nonguvernamentale „Credo” şi „Parteneriat pentru dezvoltare” monitorizeaza câţi bani vor cheltui participanţii la campania electorală. Scopul acţiunii civice este de a depista sursele ascunse de sponsorizare a partidelor şi candidaţilor independenţi. Primul raport despre monitorizare va fi prezentat cu o săptămână înainte de alegeri, iar raportul final - în luna decembrie. Informaţia despre sursele de finanţare este necesară pentru alegători ca sa stie pentru care concurent să voteze. Corespondentul Europei Libere, Paul Hodorogea a căutat sa afle ce crede electoratul despre banii cheltuiti in alegeri.
Pe Andrei si Valeriu, doi tineri din capitala i-am surprins tocmai cand savurau câte un ceai. I-am întrebat ce cred ei despre publicitatea electorală pentru care unii concurenti ar fi investit sume frumusele.
„Banii puteau fi folositi rational si in alte directii. Sunt batranii de exemplu. Nu-i numaidecat in panouri. Lumea, cine are de ales, va alege si aşa. Fara mare reclamă. Dar sunt si persoane care anume la publicitate si se uită.”
Adriana cara nişte sacoşe mari. S-a oprit pe o bancă să-şi tragă sufletul. Mi-a spus ca politicienii exagerează cheltuind atâţia bani in alegeri.
„Eu nici nu stiu de unde ei iau banii. Dar cred ca tot de pe spinarea oamenilor. Ei isi fac interesul lor. Nu-i interesează lumea. Numai un panou de ăsta cu Marian Lupu costă 100 de euro. Numai el e in tot Chisinaul. Eu cred ca ei trebuie sa ademenească oamenii prin fapte, nu prin fotografii frumoase.”
Igor, un bărbat de vreo 50 de ani, spune ca nu vede niciun sens in publicitatea partidelor. Va decide pe cine sa voteze urmărind dezbaterile electorale.
„Îs banii lor, sa faca ce vor. Daca erau banii mei, nu dădeam. N-am bani, dar daca aş avea, nu ştiu. La vot am sa merg, dar inca nu stiu cu cine o sa votez. Eu ma uit la televitor: ProTV, NIT, NTV – ma uit şi fac analiza.”
Alegătorii nu şi-au schimbat opţiunile electorale de la alegerile precedente, spoturile electorale sunt mai degraba ineficiente, crede un tânăr care se numeste Gicu.
„N-are niciun rost sa cheltuie multi bani, fiecare a vazut de anul trecut pe cine trebuie sa aleagă si ce trebuie să facă. Toti si-au facut o părere deja. Dar sunt oamenii bătrini care nu-si dau seama care şi ce face.”
Dan, prietenul lui Gicu, consideră ca politicienii ar trebui să investească bani doar in publicitatea de la televizor.
„Publicitatea care e pe pereţi – multi nu atrag atentie. Şi sunt putine locuri unde e amenajata publicitatea electorala. Eu de exemplu nu atrag atentia la panouri. Ma uit mai mult la televizor.”
Veruţa tocmai a implinit 18 ani şi crede ca banii cheltuiti in campania asta electorala mai bine erau daţi unor orfelinate.
„Poate ca o suma mai mica, ar fi nevoie, dar nu atatea milioane nu era nevoie. Nu suntem in evul mediu, avem televizoare, internet, lumea se poate informa.”
Tiraspoleanca Virginia este primul an la universitate şi este convinsa ca banii cheltuiti in alegeri alcatuiesc o suma fabuloasă.
„Din altă parte, pentru un viitor mai bun, trebuie sa avem si candidati mai buni. Asa ca agitatia asta face chestii normale.”
Europa Liberă: Crezi ca daca un candidat are mai multe panouri inseamna ca e mai bun?
„Nu, inseamna ca are mai multi bani.”