8 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Alexe).
Raportul Comisiei Europene privitor la România.
Raportul despre România al Uniunii Europene afirmă că „s-au făcut ceva progrese în problema copiilor orfani şi a instituţiilor specializate... Dar Comisia Europeană va continua să monitorizeze situaţia de aproape pentru a fi sigură că reformele sunt reale.”
Comisia se declară îngrijorată de discriminările la care sunt supuşi romii şi cere o politică naţională de rezolvarea a problemelor acestei minorităţi. Raportul constată anumite ameliorări în sistemul juridic. Cere în schimb demilitarizarea poliţiei şi a celorlalte corpuri aflate sub ministerul de interne. Instituţiile democratice sunt solide dar procesul de luare a deciziilor este birocratic. Guvernul conduce prin ordonanţe si decrete iar comisia cere o mai bună conlucrare cu Parlamentul.
Pe plan macroeconomic, se remarcă o oare care stabilizare. Raportul consemnează şi consensul dintre partidele politice privind strategia economică pe termen mediu. Cadrul legal şi instituţional este firav, motiv pentru care proiectele europene se aplică foarte greu. Multe instituţii esenţiale economiei de piaţă nu există sau nu funcţionează. Raportul cere mai multa disciplină fiscală dar şi o legislaţie mai propice antreprenorilor privaţi. Se cer reforme structurale în agricultură, unul din capitolele cele mai complicate.
În încheiere, raportul constată că România nu este o economie de piaţă şi nu poate rezista forţelor competiţiei şi ale pieţei libere din Uniunea Europeană.