Linkuri accesibilitate

7.11 - București: Presa britanică despre nevoia de reforme în România


Săptămînalul „The Economist”, în suplimentul său analitic, vorbeşte despre „bâjbâielile economiei româneşti”.


7 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Reporter: Mircea Ţicudean/voice: Rodica Dinulescu).

Presa britanică despre nevoia de reforme în România.


Wall Street Journal îl citează pe Ion Iliescu cu declaraţia că vor fi anulate naţionalizările care nu au ieşit dar că nu va anula naţionalizările unor branşe întregi ale economiei. Publicaţia The Economist, în suplimentul analitic, vorbeşte despre „bâjbâielile economiei româneşti”.

„În urmă cu patru ani – se arată in analiza publicaţiei britanice – românii au votat pentru un guvern care promitea să aplice rapid reformele necesare pentru a aduce ţara în pragul economiei de piaţă şi aproape de Uniunea europeană. După patru ani, România nu face decât să-şi revină dintr-o altă recesiune de 3 ani, a doua din ultimul deceniu, iar Uniunea Europeană se îndoieşte încă, dacă ţara are o economie care să poată fi denumită de piaţa”.

Refacerea industriei se bazează numai pe exportul câtorva firme de succes, ALRO sau PETROM, care profită de preţurile mari de pe piaţa internaţională şi de reducerea taxelor pentru export. Reducere care a secătuit bugetul ţării, încasările la buget sunt de numai 30 % din PIB, unul din cele mai scăzute din regiune.
Guvernele din ultimii ani nu s-au ocupat de marile firme de stat, care merg în pierdere. Se crede că arieratele între firme şi datoriile la bugetul de stat se ridică la jumătate din PIB.

Sistemul bancar, se arată în altă analiză din suplimentul publicaţiei britanice, nu se poate reface decât prin investiţii străine masive. Băncile trebuie scoase de sub influenţa politicii şi trebuie oprite să mai acorde credite păguboase, pe alte criterii, decât cel al profitului.

În capitolul despre agricultură se vorbeşte despre şansele de a găsi noi pieţe de export. Mai ales după ce Uniunea europeană a ridicat limitele pentru importurile din Balcani.

„La Bruxelles, sentimentul este că România nici nu s-a apucat de reformele necesare...”, constată suplimentul publicaţiei britanice.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG