La trei săptămâni înaintea alegerilor, un nou sondaj de opinie arată că moldovenii au de gând să voteze cam tot aşa cum au votat data trecută. Detalii are Liliana Barbăroşie.
Potrivit cercetări sociologice realizate de CBS-AXA, dacă duminica viitoare ar avea loc noi alegeri parlamentare, trei dintre partidele care s-au coalizat după ultimul scrutin, PLDM condus de Vlad Filat, PD-ul lui Marian Lupu şi PL-ul lui Mihai Ghimpu ar obţine împreună 53 % din voturi, Partidul Comuniştilor ar atrage 39 % din intenţiile de vot, iar AMN-ul lui Serafim Urechean ar rămâne sub pragul electoral de 4 % stabilit in vara printr-un amendament la legislaţia electorală.
Aplicând noua formulă de repartizare a mandatelor rămase de la formaţiunile învinse, în mod egal între partidele cîştigătoare, mai multe instituţii media de la Chişinău au şi calculat la câte mandate de deputat ar putea spera comuniştii şi cei din alianţa – primii la 42, iar următorii - la 59, insuficiente şi într-un caz şi în altul pentru a alege de sine stătător şeful statului.
Cum numărul mare al indecişilor din astfel de sondaje creşte cu mult marja lor de eroare, autorii s-au gândit să-i întrebe şi pe nehotărâţi ce partide simpatizează. Directorul CBS-AXA, Ion Jigău, spune că datele obţinute arată aproape la fel ca cele referitoare la cetăţenii absolut hotărâţi să se prezinte la secţiile de vot: „Noi presupunem că şi indecişii se vor repartiza la fel, cu mici nuanţe. Sunt supoziţii, dar 10 votanţi ai PCRM-ului aduc încă un indecis, iar în cazul PLDM - 7 decişi aduc un indecis. Dar este greu de spus – trenurile abia s-au pornit. ”
Sondajul CBS AXA este primul dat publicităţii de la începutul acestei campanii, prin urmare nu permite reliefarea partidelor ce au crescut sau, dimpotrivă, au scăzut în intenţiile de vot ale cetăţenilor.
Studiul relevă totuşi că cel mai popular politician în Moldova ramane a fi Vladimir Voronin, urmat de Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu.
Jumătate dintre respondenţi cred că pe timpul guvernării lui Voronin lucrurile au mers mai bine, iar numărul celor ce se tem de scufundarea ţarii în sărăcie profundă în cazul revenirii acestuia la putere este de 40 %. Studiul mai arată că marea majoritate dezagrează discordiile dese dintre partidele din alianţa de guvernământ, iar creşterea preţurilor şi şomajul sunt principalele două probleme ce îi îngrijorează pe moldoveni înaintea alegerilor din 28 noiembrie.