3 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).
Asociația Națională a Militarilor din România.
Revenim asupra disputelor aprige iscate de Asociatia Natională a Militarilor din Romania. Principalele institutii ce s-au trezit implicate în aceasta încîlcită poveste, e vorba de Ministerul apărarii şi de cel de interne, au avut o reacţie destul de bizară. Si-au precizat foare tîrziu punctul de vedere, sugerînd aparent o anumită ezitare în a se pronunţa, pentru ca apoi, reprezentanti la virf ai celor doua ministere să treacă în cealaltă extremă, bombardînd presa cu declaraţii parcă interminabile. A ieşit la rampă, cît se poate de explicit împotriva existenţei acestei asociaţii generalul Mihail Popescu, noul şef al statului major general. După cum veţi putea auzi şi din relatarea Sabinei Fati, domnul Popescu a părut să-şi retuşeze sensibil unele aprecieri, apropiate în timp, în care nu părea deloc distanţat de unele din viziunile care l-au costat pînă la urma scaunul pe predecesorul său în fruntea statului major general.
Din declaraţiile făcute de cei mai importanţi oficiali ai ministerului apărarii rezultă că aceştia nu au ştiut nimic despre Asociaţia Naţională a Militarilor din Romania, despre pregătirea, scopurile şi organizarea acesteia, pînă la începutul acestei săptămîni, deşi conform unor documente făcute publice în media, cei care au pus la cale aceasta asociaţie au cerut în urma cu o lună şi jumătate în mod oficial avizul Ministerului Apărării. Printre membri fondatori ai Asociaţiei figurează ofiţeri superiori activi, cum ar fi generalul de divizie Costică Voicu, şeful Academiei de Poliţie, şi generalii de brigadă, Constantin Dumitru şi Marin Oană, ambii din Ministerul Apărării, precum şi fostul şef al statului major general, Mircea Chelaru.
Asociaţia Naţională a Militarilor din Romania îşi propune la primul punct din statutul său să participe la rezolvarea problemelor majore ale ţării şi să sprijine acele instituţii care acordă atenţie problemelor privind securitatea naţională, integritatea teritorială şi suveranitatea ţării. Asociaţia îşi mai propune prin statulul său „realizarea în societate a unei puternice opinii pentru prevenirea corupţiei, actelor anti-sociale, reducerea criminalităţii, etc”. Dar, în acelaşi statut nu se spune prin ce mijloace aceasta asociaţie, compusă din cadre militare provenite din toate structurile de securitate ar putea să rezolve dezideratele pe care şi le-a propus.
Oficialii ministerului apărării au recunoscut că o astfel de asociaţie ar fi putut deveni o structură paralelă, dar au evitat să spună clar cît de periculoasă ar fi fost o astfel de structură şi în ce fel vor fi sancţionaţi ofiţerii activi care au aderat la Asociaţia Naţională a Militarilor din Romania. (...)
Mai direct decît şeful armatei ministrul apărării a recunoscut că aceasta asociaţie urmăreşte constituirea unei structuri paralele cu armata romana. Ministrul Sorin Frunzăverde a anunţat ca MApN este în faza analizării evenimentelor care au condus la înfiinţarea asociaţiei, precum şi în cea a cercetării cadrelor active cu rol fondator în constituirea ei, precizînd că „ne rezervăm dreptul de a lua orice măsuri pe care le considerăm necesare.” Ministrul de interne, Constantin Dudu Ionescu a fost însă şi mai tranşant declarînd că va interzice lucrătorilor ministerului înscrierea în Asociaţia Naţională a Militarilor din Romania şi îi va sancţiona pe cei care s-au înscris deja.
Noul şef al statului major general susţine ca la conducerea ministerului nu existau informaţii privitaore la înfiinţarea acestei asociaţii controversate, deşi chiar fostul şef al armatei făcea parte din fondatorii ei. Fostul şef al statului major general, Mircea Chelaru a fost nevoit să îşi dea dimisia după ce presa a publicat declaraţiile sale referitoare la pericolul enclavizării Dobrogei şi Olteniei. Dar şi Mihail Popescu, care i-a luat locul, a făcut declaratii similare la începutul lunii septembrie în discursul său de primire în Academia Oamenilor de Stiinţă.
L-am întrebat pe şeful statului major general dacă are argumente în acest sens: „Eu mă refeream la problemele de istorie...” Mihail Popescu şeful statului major general a răspuns foarte iritat precizînd doar că între Romania şi Bulgaria există relaţii foarte bune. Dar generalul Popescu argumenta acum 2 luni că printre ameninţările ce planează asupra interesului naţional nu trebuie scăpate din vedere pretenţiile mai mult sau mai puţin voalate ale Bulgariei asupra Dobrogei. Rămîne de văzut dacă astfel de consideraţii făcute de noul şef al armatei vor avea acelaşi efect pe care le-au avut declaraţiile predecesorului său.