Actuala guvernare de la Chisinau a găsit o soluţie pentru votul cetăţenilor aflati peste hotare. 35 de sectii de votare vor fi deschise in cadrul ambasadelor si consulatelor Moldovei, iar 40 in alte locatii. Cati moldoveni din diaspora ar putea veni la alegeri si cat ar costa votul lor?, il intreb pe Vasile Botnaru, care e in legatura telefonica directa cu studioul de la Praga.
Dincolo de grija paterna ori chiar materna pentru dreptul constitutional al cetatenilor aflati peste hotare de a participa la scrutin, Alianta de la guvernare a tratat voturile „gastarbeiterilor” ca pe o cutie de rezonanta - cea de la vioara, ori de la contrabas (cind vrei sa stii cit de adinca este fintina, arunci o piatra si astepti ecoul, nu?).
Partidele democrate si cele liberale erau foarte sigure ca vor recolta voturi suplimentare de indata ce vor deschide sectii de votare suplimentare. Am vazut insa la referendum ca potentialii alegatori nu au dat buzna, cel putin nu in masura in care ar fi vrut guvernarea. Acum autoritatile fireste nu mai pote da inapoi, dimpotriva se vad silite sa avanseze. Adica sa ii motiveze pe moldovenii din diasporă sa faca efortul sa mearga la vot, sacrificind timp dar si bani, sa nu uitam asta.
Cine va zice ca nu-i un capat de tara pentru un moldovean sa dea 100 de euro pe drum ca sa exercite dreptul la vot, habar nu are de antropologie. Ce i-ar putea determina sa mearga la vot? Numai nu reprosul ca „si-au tradat tara si vocatia si accepta umilinta in cele mai diverse forme”. Asta incerca sa imi „spuna” prin Facebook un „aproape-consatean” care se afla de ceva vreme in Italia, ca nu se simte umilit si nici indatorat fata de tara de bastina care si-a amintit de el.
Mi-am dat seama ca era reactia lui suparata la un editorial la fel de suparat. M-am gindit atunci ca pe acel om mai curind l-ai putea sensibiliza umblind la (ciupind) strunele alegatorilor de acasa. Daca nici acum nu se lasa convins de politicieni, atunci sa fie lasat in grija artistilor.