Ministerul de interne a descris drept aberant un film propagandistic despre inundaţiile de pe Prut difuzat săptămâna trecută de televiziunea NIT şi agenţia Omega apropiate opoziţiei comuniste. Autorii filmului îi acuză pe liderii coaliţiei de guvernare că ar fi detonat digul de la Nemţeni vara trecută şi inundat câteva sate pentru a salva oraşul Galaţi din România. Ministerul de interne spune că filmul urmăreşte scopuri electorale, este calomnios şi ilogic din moment ce Galaţiul este situat pe Dunăre, nu pe Prut, mai sus de punctul de confluenţă. Dar ce are logica de a face cu politica înainte de alegeri? Şi-a pus întrebarea corespondenta Europei Libere, Liliana Barbăroşie:
Filmuleţul difuzat pentru prima dată la începutul săptămânii trecute ce a pus începutul unei dezbateri electorale ce pare deocamdată fără sfîrşit se numeşte „Trădaţi de vii” şi a fost realizat de agenţia Omega al cărui director, Alexandr Petkov, figurează cu numărul de ordine 40 pe lista electorală a Partidului Comuniştilor.
Pretinsa investigaţie jurnalistică îi prezintă pe actualii guvernanţi drept autori ai spargerii controlate a digului de la Nemţeni, ce a provocat inundarea mai multor sate moldoveneşti din lunca Prutului, spargere care ar fi avut drept scop să protejeze de inundaţii oraşul românesc Galaţi.
Autorii filmului îşi bazează concluziile pe spusele câtorva localnici care afirmă că ar fi auzit o bubuitură înainte de a se trezi cu apa în case, dar şi pe o confirmare a directorului Agenţiei „Apele Moldovei”, care ulterior a declarat că interviul cu el ar fi fost trucat.
La o zi de la difuzarea filmului şi de postul de televiziune NIT, acuzaţiile au fost reluate de către liderul comunist Vladimir Voronin, care, într-o conferinţă de presă, l-a învinuit mai întâi pe premierul Filat de incompetenţă în gestionarea inundaţiilor din vara trecută, după care a făcut următoarea declaraţie:
„Dar toate devin acum clare, când datorită investigaţiei jurnalistice a fost descoperit tabloul adevărat al celor întâmplate – aceasta a fost o inundaţie organizată. PCRM consideră întreaga Alianţa ca fiind complice a celor întâmplate la Nemţeni şi Cotul Morii. Lipsa unei investigaţii o organelor de resort va însemna de fapt tăinuirea criminalilor.”
Primele au reacţionat unele instituţii de presă şi lideri de opinie, care au numit absurde acuzaţiile, atrăgând atenţia printre altele că Prutul se varsă în aval de Galaţi şi micşorarea debitului în acest rău nu avea cum să aibă efect asupra viiturii ce ameninţa oraşul din amonte.
Unii analişti politici au văzut în dezbaterea care a fost lansată în urma difuzării filmului o strategie de manipulare prin care partidul comuniştilor ar exploata fobiile oamenilor pentru a le canaliza mânia împotriva alianţei de la guvernâmînt.
O reacţie a formultat şi şeful misiunii diplomatice româneşti de la Chişinău, care a sugerat că ar prefera ca numele ţarii sale să nu fie utilizat în nici un context de participanţii la cursa electorală.
Reacţia oficială a Chişinăului a fost însă formulată astăzi de ministrul afacerilor interne, Victor Catan, care a anunţat încheierea unei anchete, declanşate imediat după producerea inundaţiilor, care ar fi arătat că acestea au fost cauzate de un nefericit concurs de circumstanţe - puterea stihiei combinată cu o administrare proastă a digurilor din partea autorităţilor responsabile.
Dar iată ce crede ministrul Catan despre cei ce acuză puterea că ar fi detonat în mod intenţionat digul de protecţie de la Nemţeni: „Niciodată nu au apărut aşa suspiciuni până acum. Este o invenţie electorală, o aberaţie, care vine să confirme declaraţiile PCRM. Ei mereu inventează ceva pentru a discredita organele statului.”
Europa Liberă i-a solicitat un comentariu legat de această dezbatere expertei în comunicarea politică, profesoara universitară Aurelia Peru: „Tehnologii de descreditare a oponentului sau aşa numitele strategii de PR negru. De regulă, ele se aplică în ultimele săptămâni de campanie. Dar comuniştii au început mai devreme prin demonizarea opoziţiei şi au găsit chestia asta pentru că ştiu că Alianţa va întârzia să vină cu contraargumente obiective şi instituţionalizate. Pentru că manipularea şi zvonul apar acolo, cum o arată chiar o formulă matematică, unde există - unu - interes din partea societăţii şi – doi - un vacuum de informaţie.”
Dar analiştii mai constată că printre concurenţii electorali nu au observat vreunul care nu ar face uz de tehnici de manipulare. Atâta doar că pe alocuri se întrec măsurile.