29 octombrie 2000
Interviul săptămânii.
Realizator: Tania Radu.
Invitat: Eugen Rădulescu, preşedintele Băncii Agricole.
Procesul de privatizare a Băncii Agricole.
Banca Agricolă este în faza finală a negocierilor cu consorţiul de investitori străini care vor să o cumpere.
Negocierile ar urma să se încheie până la sfârşitul anului. Rămâne problema ordonanţei de urgenţă prin care guvernul se angajează să recapitalizeze bancă, respectiv să-i acopere pierderile acumulate în trecut.
Investiţia statului român ar fi de 150 – 153 de milioane de dolari.
Procesul de privatizare a Băncii Agricole a început în toamna anului 1999, când o echipă de experţi, plătită de Uniunea Europeană, a început să facă expertiza. În aprilie 2000, experţii europeni au prezentat strategia de privatizare, aprobată după aceea de guvernul român.
Consorţiul este format din fondul româno-american şi Region Europe, care va prelua 99 % din activul băncii, la valoarea pe care acţiunile o vor avea după recapitalizare, după ce banca nu va mai avea datorii. O problemă rămân cele 300 de clădiri aflate în proprietatea băncii, fostele filiale din întreaga ţară. Nu se ştie care este valoarea exactă a acestor clădiri. Pentru a rezolva, fie şi parţial această problemă, guvernul a preluat o treime din aceste clădiri, contra plată. Suma pe care o va primi guvernul ţine cont şi de piaţa dar şi de problemele istorice ale clădirilor.
Clienţii bănci pot fi siguri că după privatizare si recapitalizare, Banca Agricolă va fi mai puternică, încheie Eugen Rădulescu, preşedintele băncii şi invitatul Europei Libere.