Linkuri accesibilitate

„M-am săturat să trăiesc într-un colhoz care se numeşte R. Moldova”


Reportaj electoral: cîți oameni atîtea păreri.


Se pare că părerea potrivit căreia alegerile nu schimbă mare lucru, chiar dacă vin alţii la putere e cea mai răspîndită printre chişinăuieni. Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă consideră că schimbarea celor care ne guvernează nu aduce schimbarea de care îşi leagă ei speranţele pentru o viaţă mai bună. Ce-ar trebui atunci să se schimbe ca să putem constata într-un tîrziu că trăim mai bine?, i-am întrebat pe oamenii întîlniţi pe străzile Chişinăului. Cîţi oameni – atîtea păreri.

Grigore Furtună, care este economist, crede că cheia de la prosperitate ar fi respectarea legii. „Altă atitudine faţă de lege. Ceea ce a fost pînă acum, mai ales ceea ce a fost 8 ani nu mă aranjează. Pentru că nu este un pas spre aprofundarea democraţiei. M-am săturat să trăiesc într-un colhoz care se numeşte R. Moldova şi este un preşedinte la care căutăm tot de ce avem nevoie. Trebuie să lucreze legea şi institutele care asigură transpunerea în viaţă.”

Iurie îmi spune că toate relele ni se trag de la faptul că politicienii trag care încotro, ca racul, lebăda şi ştiuca din fabulă. „Liberalii vor să-i înece pe comunişti, iar comuniştii vor să scape de liberali. Asta la bine nu duce. Va fi din nou confruntare, din nou va suferi poporul. Nu contează cine va veni la putere, important e ca aceştia să fie buni şi la politică, şi la administrare, pentru ca să îmbunătăţească mereu viaţa oamenilor, nu cum a fost pînă acum”.

Mihai Ţurcanu, trecut de vîrsta înţelepciunii, spune însă că dacă ne dorim schimbarea trebuie să ne schimbăm noi înşine. Pensionarul crede că moldovenii încă n-au învăţat că trebuie să măsoare de 7 ori înainte să taie o dată. „Trebuie şi noi să ne schimbăm poziţia. (Să ne gîndim) nu numai la aceea cum de ne-ar veni de undeva ceva. Din senin nu vine nimic. Dar dacă fiecare ar trage jăratic la turta lui nu mai merge nimic.

Europa Liberă: Mai multă încredere să avem unul în altul?

Mihai Ţurcanu: Da, dar în tot cazul încrederea ceea să poată fi controlată. Nu ştiu de cine. Dar noi singuri trebuie să fim controlorii principali ai faptelor noastre şi chiar să le spunem un cuvînt de bine.”

Cei tineri văd schimbarea cu alţi ochi. Irina Koreakina este studentă la limbi străine. Pentru ea schimbarea va veni atunci cînd va fi sigură că după absolvire va avea un loc de muncă în ţară. „Mulţi acum doresc să plece peste hotare, dar ar trebui să schimbăm ceva în aici, în ţară, ca oamenii să vrea să rămînă acasă. Asta înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii mai bune, perspective şi respect din partea angajatorului”.

Reţeta Alionei Crudu, profesoară universitară, a avut priză la mai mulţi interlocutori de-ai mei. „Schimbarea la modul normal trebuie făcută în domeniul infrastructurii şi a bazei economice. Cît timp n-o să fie economie dezvoltată în ţară, nu putem vorbi de-o mentalitate sănătoasă, nu putem vorbi despre interesul oamenilor pentru valori spirituale.”

Soluţii multe înainte de alegeri, rămîne de văzut însă ce vor spune chişinăuienii după 4 ani, înainte să fie chemaţi din nou la urne.
Previous Next

XS
SM
MD
LG