10 octombrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Căllin Cristea; corespondent: Ingrid Şuşu).
CNSAS și verificarea candidaților în alegerile din România.
În câteva zile, principalele partide politice intră în campania electorală. Nu este exclus ca unele partide sa-şi acorde un răgaz, până la 26 octombrie, data limită până la care pot depune listele pentru alegerile generale din noiembrie.
Anul acesta, pentru prima dată, candidaţii vor fi verificaţi de CNSAS ca să se stabilească dacă au colaborat cu fosta Securitate. Dar pentru moment, Consiliul CNSAS are probleme cu unul din membri săi, poetul Mircea Dinescu, criticat că a participat la lansarea candidatului liberal la preşedinţie Teodor Stolojan.
Până cum doar trei partide s-au adresat consiliului CNSAS, cerând verificarea candidaţilor lor: UDMR, partidul Umanist Român şi PNŢ-CD. Consiliul a stabilit numai că fostul preşedinte Emil Constantinescu nu a fost colaborator al Securităţii. Convenţia democrată 2000 a declarat că va cere şi ea verificarea listei de candidaţi.
Preşedintele consiliului CNSAS Gheorghe Onişoru speră ca verificarea să se încheie până pe 26 noiembrie, data primului tur de scrutin. El precizează că verificarea este un proces complicat , mai ales că depinde de bunăvoinţa instituţiilor care deţin dosarele. Informaţiile obţinute în urma verificării vor fi comunicate partidelor respective, care vor hotărî dacă le fac sau nu publice. Imediat după încheierea alegerilor, rezultatul verificărilor este însă publicat în Monitorul Oficial. Chiar dacă nu toate partidele cer verificarea listelor, Biroul electoral central este obligată să o facă, din momentul când au toate listele.
Până acum, Consiliul a verificat jumătate din parlamentarii care au anunţat că vor candida din nou. Cei care au semnat declaraţii pe răspundere proprie că nu au colaborat cu fosta Securitate şi sunt ulterior contrazişi de verificarea CNSAS, riscă chiar închisoarea. Cei care recunosc de bună voie, nu vor suferi nici o consecinţă.