Tragedia de la secţia de Terapie Intensivă a maternităţii Giuleşti s-a soldat cu decesul a cinci nou-născuţi, practic arşi de vii, şi cu alţi şase grav răniţi. Iresponsabilitatea oamenilor şi un sistem medical în colaps nu le-a dat nici o şansă. Bomba cu ceas, care ticăia de mult, a fost revelatorul care a developat incuria şi mizeria lumii în care trăim. A instituţiilor, a oamenilor de care depinde viaţa şi sănătatea noastră.
Ancheta e în curs, reconstiturea şi expertiza aparaturii va dura, există contradicţii între declaraţiile personalului medical şi imaginile camerelor de supraveghere. Incendiul a pornit, probabil, de la o improvizaţie la instalaţia de aer condiţionat. Asistenta de serviciu, care nu avea voie să părăsească încăperea fără un inlocuitor, nu se afla în încăpere. Dacă ar fi fost la datorie, dezastrul n-ar fi luat proporţii, copii ar fi avut o şansă. Ar fi lipsit câteva minute. Dar, potrivit medicilor legişti, doi copii au murit din lipsa de oxigen, semn că focul a ars mocnit ceva vreme, înainte de incendiul efectiv.
Factorii de răspundere invocă încălcarea atribuţiilor de serviciu a unor persoane din spital şi din afara lui şi lipsa de disciplină. In momentul incendiului cadrele medicale se aflau într-un salon pentru a sărbători onomastica unei colege.
Incendiul de Giuleşti, caz unic, având în vedere vârsta şi numarul victimelor, este un prilej de a reaminti că şase bebeluşi mor în fiecare zi în spitalele din România, adică zece la fiecare o mie de născuţi vii, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. Spitalele subfinanţate, au insuficient personal medical, în special asistente medicale. In multe cazuri, personalul înalt calificat, medicii şefi de secţie sau de clinică cumuleaza funcţii echivalente în sistemul de stat şi în cel privat, ceea ce naşte conflicte de interese.
Peste şase mii de medici şi cam tot atâtea asistente medicale muncesc deja în străinătate şi alte câteva mii se pregătesc sa-i urmeze. Concerne farmaceutice, furnizori de material sanitar şi nesanitar, dictează preţurile şi sifonează banii spitalelor şi aşa insuficienţi. In România sunt spitale în care nu s-a investit nimic de decenii, multe ar trebui închise, funcţionează în condiţii improprii. Şi acestea sunt doar câteva din feţele nenorocirii. Mai sunt şi altele.
Emoţia publică stârnită de tragedie a fost un prilej de răfuială politică şi de audienţă. Unele televiziuni şi-au făcut planul de imagini morbide, în numele dreptului la informare. O asociaţie propune ca demnitarii să fie obligaţi prin lege să-şi trateze bolile în spitalele din România. Pentru că s-a hotărât dotarea spitalelor cu detectoare de fum, un ziar este sigur că guvernul pune la cale un mare tun, afacerea se va face fără licitaţie! In fine, unii români, au ţinut să nu-şi dezmintă faima câştigată, pe drept sau pe nedrept. Jucăriile depuse în memoria copiilor la poarta maternităţii, au fost, mi-e jenă să spun... Ei bine, au fost furate! Fără nici o jenă.