În fiecare zi, cel puţin o persoană depune o reclamaţie la organele de drept împotriva agenţiilor care oferă contracte avantajoase de muncă în străinătate. Sărăcia şi disperarea îi fac pe moldoveni să plătească sume frumoase pentru a se angaja la un loc de muncă bine plătit în una din ţările europene. Puţini însă sunt cei care îşi văd visul împlinit. Mulţi se aleg doar cu promisiuni, care costă, de regulă, între 2 şi 4 mii de euro.
Vadim Gârlea din raionul Rezina a decis să plece la muncă peste hotare pentru a aduna bani ca să-şi cumpere o casă, deoarece din salariul său de funcţionar la un penitenciar, nu reuşea să adune suma necesară. După ce a citit un anunt întrun ziar, a apelat la SRL ”Olvis-Stepanenco”, condus de Olga Coronciuc.
Vadim Gârlea: „Am vrut să mă duc peste hotare la lucru şi în „Makler” am găsit firma asta care propune de lucru. Acolo scria că are licentă, are tot, şi am apelat la ei. Mi-au propus de lucru în Finlanda: 2500 costă să te ducă încolo şi să te aranjeze la lucru. Am vrut să câştig nişte bani, că n-am casă, şi să cumpăr ceva”.
Vadim Gârlea a înţeles că a fost înşelat abia când a ajuns la Ambasada Finlandei de la Kiev pentru a-şi lua viza, unde a aflat că nici nu avea programare. De un an tot umblă fără sucess să-şi scoată banii. A reclamat înşelăciunea la Procuratura Generală, dar este sceptic că organele de drept vor trage la răspundere SRL-urile conduse de Olga Coronciuc, deoarece dânsa, spune Vadim Gârlea, ar avea protecţia în structurile de stat.
Vadim Gârlea: „Am fost la dânşii şi ei mi-au propus să mă mai trimită odată la lucru, dacă nu vreau să gasesc un alt om care să plătească această sumă. Eu le-am zis că nu vreau să amăgesc oamenii aşa cum aţi făcut voi. Şi ei au spus: dacă nu vrei, aşteaptă, că noi nu avem bani. Nu le face nimeni nimic. Asta, am înţeles, are crâşă bună, nu se teme de nimic. Ea spune că a oferit informaţii în ce ţară şi unde este de lucru. Pentru informaţia asta plăteşti 2500 de euro”.
Eduard Bulat, şef de direcţie în cadrul Procuraturii Generale spune că sunt foarte multe persoane înşelate de firmele „Olvis Stepanenco” şi „Volaris Grup”, conduse de Olga Coronciuc, dar şi de alţi agenţi economici, care, în prezent sunt cercetate de organele de urmarire penala, însă ancheta decurge anevoios pentru că schemele pe care le aplică acestea sunt din ce în ce mai sofisticate:
Eduard Bulat: „În cazul “Olvis Stepanenco” şi “Volaris Grup” este un contract de acordare a unor servicii de obţinere a informaţii despre locul de muncă. Omenilor li se spune direct: eu o să închei un contract prin care te angajez la serviciu peste hotare. Şi oamenii nu sesizează toate nuanţele, nu consultă un jurist, şi semnează benevol contractual în care e scris că i se prestează astfel de servicii. Îţi place - accepti, informatia mea costă, cum ea pune în contrct – de la 7 mii de lei pana la la 4 mii de euro. Când ajungi la momentul să tragi la răspundere aceste agentii, apar contractele. Noi incercam sa obtinem alte probe şi să dovedim intenţia de a organiza migraţia ilegală sau escrocherie, de la caz la caz”.
Eduard Bulat mai spune că ancheta decurge greu şi pentru că cetăţenii înşelaţi de cele mai dese ori nu vor sa colaboreze cu organele de drept, iar în multe cazuri firmele cercetate penal ademenesc victimele cu alte promisiuni false de angajare sau eventuale sume baneşti şi astfel acestea îşi schimbă depoziţiile sau îşi retrag plângerile.
Eduard Bulat: „Pericolul este că acum avem altă agentie fondată de aceeaşi Coronciuc, pentru că toată atenţia este acordată firmelor Volaris si Olvis Stepanenco - Biadex – o altă agenţie creată de aceleaşi persoane care prestează aceleaşi servicii. Daca in cazul traficului de fiinte umane s-a mai restrâins puţin, apoi în domeniul migraţiiei, noi avem scheme tot mai sofisticate…”.
O soluţie pentru a sista activitatea firmelor care organizează migraţia ilegală ar fi agenţiile private de angajare în câmpul muncii peste hotare, care pot să ofere aceste servicii pentru categoriile defavorizate de populaţie la preţuri extrem de reduse, susţine Jana Costache, directorul Centrului pentru prevenirea traficului de persoane. În acelaşi timp, statul ar putea controla fluxul de migranţi în scopuri de muncă, mai sugerează Jana Costache.
Jana Costache: „Agenţia privată de angajarea în câmpul muncii din R. Moldova recrutează şi plasează fortă de muncă, spre exemplu, pentru agenţia din Marea Britanie. Adică, ea rezolvă problema agenţiei din Marea Britanie. Deci, din Marea Britanie agenţia noastră trebuie să-şi ia profitul, nu de pe propriul cetăţean”.
Deocamdată doar 3 % din persoanele care au ajuns să muncească peste hotare declară că au beneficiat de serviciile oferite de agenţiile private. Deşi, activitatea lor este permisă şi reglementată de legislaţia în vigoare, la modul practic, ea nu este vizibilă.