15 august 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Mihai Manoli explică decizia demisiei din funcția de Mministru al Finanțelor.
Dan Ionescu: Ministrul Finanţelor, Mihai Manoli, a făcut astăzi o serie de precizări în legătură cu cererea de demisie, pe care a înaintat-o premierului Braghiş. Relatează Alexandru Eftode.
Preşedintele Petru Lucinschi a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Finanţelor, Mihai Manoli, în cadrul căreea a fost abordată şi problema demisiei acestuia din Guvernul Braghiş. Întrevederea a avut loc imediat după ce ministrul Manoli, revenit astăzi din concediu, şi preşedintele Lucinschi au participat la o manifestare consacrată Zilei lucrătorului financiar, sărbătorită la 15 august deja de cinci ani.
Solicitat de ziarişti înainte de întrevedere, preşedintele Petru Lucinschi a declarat: „Eu i-am spus lui Manoli următoarele: zic, interesantă formă acuma, de concediu. Ai scris cerere şi te-ai dus, şi te-ai odihnit fără dureri de cap, dar noi trebuie să ne gândim. Eu încă nu am discutat la tema aceasta, numai am început.”
După întrevedere, Mihai Manoli a acordat un interviu pentru postul nostru de radio, în care a precizat, că urmează să mai aibă mîine o discuţie specială cu şeful statului. Manoli a dezminţit supoziţiile făcute în presă, că şi-ar fi depus demisia la insistenţa preşedintelui Petru Lucinschi, care ar dori declanşarea unei crize guvernamentale, pentru a demonstra incapacitatea Parlamentului de a instala rapid un nou Executiv.
Mihai Manoli: „Nici o bază nu are discuţia în jurul aceea, că s-a dorit ceva de a se crea, o situaţie pentru a dizolva Parlamentul. Vă spun sincer, din toată inima. Ultima discuţie cu domnul preşedinte, deci, a fost astăzi. Dar penultima a fost cu două luni în urmă, când în glumă s-a spus că iată, nu se plăteşte salariul la Preşedinţie. Am spus, da, într-adevăr, ca variantă de glumă, că practic noi salariul îl plăteam lună la lună şi asta. Dar asta, n-au fost nici intenţii, nici prognoze. Chestii interne din activitatea Gvernului, ele nu ţin de influenţe negative ale preşedintelui. Sunt nişte chestii interne în Guvern.”
În acelaşi timp, ministrul Manoli a negat, că motivul din care a depus cererea de demisie este un conflict personal cu primul ministru Dumitru Braghiş. Ministrul Finanţelor a spus, că gestul său este cauzat, mai degrabă, de viziunea diferită a primului ministru asupra politicilor fiscale şi asupra conducerii organelor fiscale. Din spusele lui Manoli, putem înţelege, că intenţiile „radicale” ale lui Dumitru Braghiş nu cadrează cu principiile unui sistem fiscal clasic, promovat de toţi miniştrii de Finanţe, pe care i-a avut până în prezent Republica Moldova.
Mihai Manoli: „Eu nu mă uit mai mult la imaginea Manoli, ministrul Finanţelor. Deci, totul este trecător, ştiţi. Eu mai mult mă uit la sistemă, crearea sistemei insuficiente. Necătând la faptul, că este cea mai conservatoare sistemă – sistema finanţelor, după anii 90 încoace, indiferent cine a fost şi a instituţionalizat situaţia la Ministerul Finanţelor, tot timpul a fost o politică în aceeaşi direcţie: crearea unui sistem fiscal, a unei politici bugetare. Nu au fost introduse modificări radicale, dacă am putea spune aşa, în ceea ce a fost. Pentru că este o variantă clară a politicii fiscale, a politicii bugetare. De la idee până la realizare este o cale de parcurs. Această cale trebuie să fie acoperită financiar. Iată, surse de acoperire a altei căi nu există astăzi. Eu cred că o să găsim o soluţie, care în orice caz la moment trebuie să nu creeze situaţie de, eu ştiu, de conflict, de criză, cum s-o numesc.”
Ministrul Manoli a precizat, că va analiza mîine cu şeful statului cât de reaţional ar fi să-şi dea demisia, care ar putea afecta elaboarea bugetului pe anul 2001. Chiar dacă îşi va revedea intenţia de a demisiona, Manoli îşi va menţine, totuşi, punctul de vedere în disputa cu Dumitru Braghiş.
Am discutat astăzi şi cu primul ministru în privinţa demisiei lui Manoli. Dumitru Braghiş ne-a spus, că nu este vorba despre un conflict cu ministrul Finanţelor şi a adăugat, că odată ce a fost depusă cererea de demisie, el va lua o decizie: „Eu am spus destul de clar – ai scris, rog să fiu eliberat din funcţie. I-am spus să se ducă în concediu, să se odihnească. Nu l-am văzut astăzi. Poate este, nu l-am văzut. Ai să vezi, că o să fie consecinţe. O să fie numită altă persoană în funcţie. O să fie mai bine sau mai rău, o să vedem. Încă nu-i decis. Dar asta nu-i problema Guvernului, e problema deciziei primului ministru.”
Să precizăm, că presa de la Chişinău a scris, că aceste consecinţe ar putea însemna introducerea în bugetul pe anul viitor a unor „inovaţii cu caracter experimental în materie de politici fiscale”, făcând observaţia, că premierul Bragiş preferă metode revoluţionare, în comparaţie cu Mihai Manoli, caracterizat drept un contabil disciplinat şi conservator.
Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.