Linkuri accesibilitate

11.08 - București: Țărăniștii și Mugur Isărescu.


Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Eforturi de a-l convinge pe premier să candideze la președinție din partea PNTCD.


11 august 2000

Actualitatea. Moderator: Sabina Fati; corespondent: Andreea Pora)

Țărăniștii și Mugur Isărescu.

Ţărăniştii care au de partea lor toate handicapurile actualei guvernari, abandonați de președintele Constantinescu, fără a fi preveniţi că vor ramîne fără candidat la prezidenţiale, încearcă sa-l convingă pe Mugur Isărescu, în al 12-lea ceas să dea un răspuns tranşant. Andrea Pora:

Satisfacţia declarativă cu care liderii CDR 2000 au primit vestea candidaturii independente a lui Mugur Isărescu a început, destul de repede să fie umbrită de ambiguitatea anunţului. Inşiruirea de condiţionări, şi acestea interpretabile, faptul ca PNTCD a rămas practic, fără un candidat propriu, dar mai ales presiunea exercitată de apropierea campaniei electorale generează o stare de nelinişte şi nemulţumiri în rîndul CDR.

„Ne deranjează nehotărîrea. Am dori ca în cel mai scurt timp, să spună daca va candida sau nu, afirmă vicepreşedintele PNTCD, Tănase Barde. (...) Copreşedintele UFD, Adrian Iorgulescu consideră că este necesar ca Mugur Isărescu să dea o declaraţie publică de înscriere în cursa prezidenţială. Si să stabilească modul în care ar trebui să se manifeste suportul politic oferit de CDR 2000

A. Iorgulescu: „De acum trebuie intrat în linie dreaptă şi premierul trebuie în mod public să îşi afirme nu intenţia, ci, să-şi afirme intrarea în cursa pentru preşedinţie. Si nu la modul evaziv ci, la modul declarat, concret şi clar. Domnul Mugur Isărescu nu se va putea dispersa în nici un fel de suportul politic şi nu cred că cineva în Romania, sau in afara graniţelor Romaniei gîndeşte că un candidat la preşedinţie poate să obţină atîtea sufragii fără a avea la bază o logistică şi un suport politic necesar.”

Adrian Iorgulescu afirmă că strîngerea celor 300 de mii de semnături poate părea simplă la prima vedere, dar ca numai partidele au forţa organizatorică de ale aduna în timp util. Adică, cu o luna înainte de declanşarea oficială a campaniei. La toate acestea se va adăuga încercarea de a coaliza în jurul acestei candidaturi acel larg sprijin al societăţii civile. Care va fi însă preţul pentru toate aceste eforturi ?

Liderii CDR 2000 sunt de părere ca premierul ar trebui să accepte, in mod explicit suportul politic al Alianţei.
Tănase Barde, vicepreşedinte PNTCD: „Este obligat să accepte în mod explicit acest suport politic. Deci: n-are încotro! dacă doreşte să candideze atunci trebuie să accepte faptul că are nevoie de CDR 2000”.

Rămîne însă de văzut dacă premierul va accepta sau nu asocierea explicită cu CDR 2000, sau, mai corect spus, cu PNTCD. Adrian Iorgulescu declară că există suficiente mijloace de tehnică electorală pentru a induce în opinia publică acest lucru: nu este deci exclus ca Mugur Isărescu să se trezească protagonistul unor clipuri sau afişe electorale cu votati CDR 2000. Pentru a evita eventualele situaţii neplăcute de o parte şi de alta, toate aceste detalii ar trebui lămurite de la bun început. Clarificări din partea premierului aşteaptă însă şi Alianţa Civică, decisă sa-l susţină în campanie, inclusiv prin stîngerea de semnături şi prin cooptarea altor asociaţii. (...)

Florin Niculescu, vicepreşedintele Alianţei Civice: „Modalitatea în care crede că va putea, spre exemplu, colabora cu, ipoteza că, va avea de colaborat cu spectrul stînga, cu PDSR-ul, după alegeri, modalitatea în care crede că îşi va susţine campania electorală, se va prezenta ca un specialist 100%, ca un economist, sau va aborda exact aspectul politic, specific unui candidat la preşedinţie...”

Si liderii AC intenţionează să îi ceară premierului sa-şi oficializeze intrarea în cursa prezidenţială, considerînd că nu se poate, totusi obține un sprijin larg, din partea societăţii civile fără aceasta certitudine.
XS
SM
MD
LG