La un an și ceva de la expulzarea sa din România, Alexandru Vakulovski a trecut Prutul, fiind invitat să ia parte la un colocviu de literatură din Alba Iulia consacrat debuturilor în literatură. Între timp, scriitorul a obținut cetățenie română și i s-a anulat interdicția de a călători în România ca urmare a unei uriașe presiuni din partea comunității literare și civile din România. În cazul lui Alexandru Vakulovski, ca niciodată, breasla literaților a dat dovadă de o solidaritate fără precedent. În timpul de față tînărul scriitor locuiește la Chișinău și e pe cale să-și publice un nou roman la editura Cartier. În România a participat la cîteva întîlniri cu admiratorii artei sale, iar cea mai spectaculoasă și inedită dintre ele a avut loc la Timișoara.
Alexandru Vakulovski: „Am intrat într-un club din Timișoara, unde știam că proprietar e un librar. Librarul ăsta e un foarte mare iubitor al cărților și a creat un loc special unde să se întîlnească oamenii care iubesc cărțile și am intrat. Mi-a plăcut foarte mult și mi-a povestit că în fiecare joi acolo se gătește și nu m-a ținut gura și i-am spus că știu să gătesc și eu și atunci m-a invitat să gătesc și eu și am acceptat. După care l-am întrebat da pentru cîte persoane și el mi-a zis ca acuma și erau vreo cinci oameni în club. Probabil, s-o dus zvonul prin Timișoara că a doua zi am gătit nu știu pentru vreo douăzeci de oameni. M-am simțit ca o gospodină care gătește gulaș, căci am făcut o oală imensă de gulaș moldovenesc.”
Dumitru Crudu: „Pentru iubitorii de literatură care au venit să te vadă?”
Alexandru Vakulovski: „Da. Bine. Au venit și mulți pictori, sculptori. A doua zi, tot la Mișu, că așa se numește localul, am făcut o lansare a antologiei Noua poezie basarabeană. Am citit din Iulian Fruntașu, fratele meu Mihai Vakulovski și din poeziile mele. Pentru că eu am prezentat această antologie ca o antologie subiectivă a poeziei basarabene și atunci am zis că pot să fac și eu o alegere tot subiectivă. Și am ales ce-mi place de acolo mai mult.”
Dumitru Crudu: „Ai mai fost la un colocviu de literatură?”
Alexandru Vakulovski: „Da, am mers în România pentru colocviul de la Alba Iulia, dar mi-a părut rău să mă întorc prea repede și am mai făcut cîteva călătorii la Timișoara, Tomești, Brașov.”
Dumitru Crudu: „După expulzare, cum ți s-a părut România?”
Alexandru Vakulovski: „Păi m-am simțit ca acasă. Chiar foarte bine. Mă gîndeam că există două Românii, o Românie a oamenilor mișto și o Românie și o Moldovă a politicienilor care nu au nici o treabă cu aceste țări.”