Linkuri accesibilitate

13.06 - București: Costurile mineriadei din iunie 1990


Dacă n-ar fi existat mineriada din 1990 şi celelalte, daca instituțiile autohtone ar fi fost hotărîte de la bun început să adopte regulile democratice şi să pornească reforma, n-ar mai fi apărut problemele economice de acum.


13 iunie 2000

Actualitatea Românească: opinii, analize, comentarii. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Sabina Fati)

Costurile mineriadei din iunie 1990.

Efectele mineriadei din 13 -15 iunie au fost catastrofale. Cit a costat Romania această mineriada din punct de vedere al imaginii externe si investitiilor străine ?

(...) Departamentul de stat al Statelor Unite declara atunci că actiunile autorizate atunci de preşedintele Iliescu şi guvernul său au lovit în inima democraţiei. In acel moment americanii au decis să sisteze orice ajutoare economice neumanitare care ar fi putut fi acordate Romaniei. A fost stopata infuziazia de capital atit din partea FMI şi a BM cît şi a firmelor particulare, (...), iar Comisia Europeană îngheta acordul comercial cu Romania.

Se amina intrarea în Consiliul Europei deşi Romania semnase cereea de admitere ca invitat încă din luna martie. S-a pierdut şi şansa includerii Romaniei în programul de ajutor PHARE convenit de cei de la Bruxelles. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Alan Green spunea fără echivoc, este clar că în Romania, procesul democratic a fost stopat. De altfel, în semn de protest, ambasadorul Statelor Unite a refuzat să participe la ceremonia investirii lui Ion Iliescu. (...)

Daniel Dăianu : prin mişcari violente se pot obţine avantaje, se poate negocia cu autoritatea de stat, se poate impune o anumită revendicare. Dacă încercăm să observam maniera în care segmente ale sindicatelor noastre s-au manifestat în aceşti 10 ani, putem observa anumite similitudini. Tentaţia unor grupuri de a ieşi în stradă, de a folosi forme violente de protest, de a exercita presiuni. Fără îndoială că stai şi de gîndeşti oare ce s-a întimplat atunci, dincolo de tragedia şi trauma pe care a produs-o întregii societăţi romanesti, efectul de demonstraţie pe care l-a provocat. (...)

Gheorghe Cercelescu: După părerea mea, principala consecinţă economică este faptul că imaginea Romaniei a fost foarte mult deteriorată în Occident de unde aşteptam să vină investitori străini, ca sa poată să avanseze restructurarea industriei si agriculturii din Romania.

Europa Liberă: Puteti să ne spuneţi cam cu cîţi ani am rămas noi în urmă?

Gh. Cercelescu: E greu asta. Pot fi numai speculaţii. Pentru că nimeni nu a calculat. In orice caz s-a echivalat cu aproape o încetare a plăţilor, cum s-ar spune, care este un infarct financiar al unei ţări. Pentru că, nedîndu-ne nimeni bani, este aceeasi consecinţă ca şi în urma unei încetări a plăţilor, pentru că, şi atunci, eşti scos de pe piaţă, in mod automat. Revii abia dupa 10, 15 sau chiar mai multi ani. Noi însă, după mineriade ne-am revenit ceva mai repede pentru că a fost şi schimbarea din 1996.

(...) Care sunt grupurile care au beneficiat de mineriada din iunie 1990 ?

D. Dăianu: Sunt grupuri care sunt şi în industrie, şi în domeniul financiar, sunt şi grupuri pe care le putem numi cu interese statornicite în rindurile sindicatelor pentru că, cei care ar fi cel mai puternic afectati de restructurare, de reforme, sigur că se opun. Cei care, de fapt cîştiga pe de seama celorlalţi sau extrag rentede pe seama celorlalti, s-au făcut şi averi foarte mari...

Economistul D. Dăianu crede că dacă n-ar fi existat mineriada din 1990 şi nici celelalte, daca institutiile autohtone ar fi fost hotarite de la bun început să adopte regulile democratice şi să pornească reforma, n-ar mai fi apărut problemele economice de acum. Nivelul de trai ar fi fost unul decent, iar Romania ar fi fost acum mult mai aproape de ţările occidentale.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG