31 mai 2000
Actualitatea Românească: opinii, analize, comentarii. (Moderator: Radu Calin Cristea; comentariu: Emil Hurezeanu).
Nimicuri dificile.
„Asistam în aceste zile la un spectacol nou, neobişnuit, dar oarecum familiar: sistemul bancar financiar al Romaniei este victima unor atacuri concentrice foarte periculoase. Cetăţenii înşelaţi şi ameninţati cu pierderea economiilor depuse într-un fond privat de risc falimentar îşi cer drepturile. Băncile romanesti de stat, între care BCR, sunt confruntate cu cereri imense de lichidităţi. Astfel de presiuni ar pune pretutindeni sistemul bancar dar şi stabilitatea politică a democraţiei.
(..) Presa descoperă vinovaţi, filere oculte, planuri teribile de îmbogăţire a unora şi de destabilizare a celorlalţi şi a ţării. Politicienii sunt fie neputincioşi, fie demagogi inventînd alte scenarii şi căutînd profilarea partizană. La New York, FMI amină cu o saptamina încheierea acordului cu Romania. (...)
In spatele FNI şi al băncilor care îi stau în apropiere se ascund interesele reprezentantilor fostei Securităţi regrupate în partidele neocomuniste și cercurile de afaceri interesate în blocarea, sau încetinirea privatizărilor.
Bilantul pozitiv al vizitei in America a premierului Isarescu, noua sa politică de accelerare a reformei si succesele relative ale economiei din ultimele luni iar alarmat pe cerberii gestiunii securist stîngiste. Implicarea lor în scandalul firului rosu, în afacerea Costea şi mai ales în livrările ilegale de petrol rusesc în Iugoslavia nu puteau fi camuflate decît printr-un şi mai teribil scandal social.
(...) In mod simptomatic, Ion Iliescu si Adrian Năstase au fost singurii lideri politici romani care au oferit, involuntar probabil, şi cheia actualei afaceri. Ion Iliescu a vorbit despre pericolul albanizării ţării, care ar putea impunerea stării de necesitate şi deci, amînarea alegerilor. Adrian Năstase crede că telefoanele anonime de incitare a populaţiei ar veni din străinătate. Cei doi vor să plaseze din nou, în zona complotului internaţional întregul scandal.
In mod senzational, ziarul Curentul, editat de grupul Gelsor, care, potrivit unor surse, ar sta in spatele falimentului FNI, publica marti 30 mai, pe prima pagină, un montaj fotografic înfăţişînd o ţintă vie: oameni paşnici adunaţi în faţa unei filiale a BCR în care se înfigeau săgeţi purtînd la capăt drapelul german. Montajul fotografic, este semnat Kaleşnikov, un grafician aparent rus, aşadar...
Zilele trecute, presa elveţiana şi cea franceză făceau dezvăluiri privind implicarea unei alte bănci romanesti într-o filieră columbiano-rusă. Între trafucantii de droguri sud americani şi traficanţii de arme ruşi. Le Monde il numea ca parte în filieră pe însuşi Vladimir Putin. Sursa acestor dezvaluiri, care fac deja obiectul unui proces în Austria era serviciul federal de informaţii german, BND. Kremlinul şi BIR au dezmintit prompt acuzatiile, dar raportul BND pare solid şi credibil. (...)
În ce măsură actualul scandal financiar din Romania nu este de fapt secvenţa unei confruntări deschise între serviciile de informaţii occidentale şi cel rusesc, pornind şi de la rolul duplicitar jucat de regimul Iliescu cu ani în urma ? Întrebarea rămîne deschisă (...)
Debarcarea premierului Ciorbea, încercarea de acum de compromitere a sistemului financiar bancar şi al primului ministru Isărescu sunt atentate similare (cu mineriadele). Bine orchestrate împotriva procesului de occidentalizare a Romaniei”.