Linkuri accesibilitate

30.05 - București: BCR și FNI - o criză primejdioasă


Eugen Ovidiu Chirovici: Neîncrederea în bănci ar putea duce la perturbarea întregului sistem bancar.


30 mai 2000

Actualitatea Românească
. (Moderator Radu Calin Cristea; corespondent: Dan Răspopa).

BCR și FNI - o criză primejdioasă.

Temeri despre situaţia în care se află BCR, cea mai mare bancă cu capital de stat şi FNI, cel mai mare fond de investitii din Romania. Neîncrederea în bănci ar putea duce la perturbarea întregului sistem bancar.

Temerile ar putea fi justificate daca FNI ar restituit 3500 de miliarde de lei depunătorilor, iar aceştia nu ar fi pus banii nici în alte fonduri si nici în alte bănci. Astfel leul s-ar fi devalorizat rapid în raport cu dolarul, ca urmare a blocării economiilor în valuta. Cum banii, nu se dau înapoi, încă, spun comentatorii economici, deprecierea abruptă din ultimele zile nu reprezintă, decît „rodul psihologic al scandalului apărut la FNI”.

Analistul economic Eugen Ovidiu Chirovici crede ca BCR nu este implicată sub nici o formă în activitatea FNI, dar suferă din alăturarea numelui: „Banca reconstituie rezervele minime obligatorii de 30 % care sunt foarte mari in Romania, de 30, deci sunt bani buni la Banca Centrală care pot fi oricind restituiţi, nu are un portofoliu important de credite restante, indoielnice sau neperformante. E sub 10%, daca nu mă înşel... Deci, la nivelul occidental, dacă vreţi. Chiar în cazul unui val de retrageri, datorate acestei crize de neîncredere generalizate, banca ar face faţă acestui val. Cred că măcar în cazul BCR-ului aceasta instituţie, de o anvergura extrem de mare şi de o importanţă crucială în intreaga economie naţională, aceasta institutie este tîrită într-un mod complet artificial şi nedrept în scandalul FNI”.

Expertul considera ca CEC-ul este în aceiaşi situaţie: „CEC-ul este o instituţie credibilă si extrem de veche in Romania, socotita absolut sigura şi iată că este tîrîtă într-un scandal din care omul nu înţelege prea multe, decît că a fost păcălit.”

Eugen Ovidiu Chirovici spune că nu mai sunt şanse ca şi alte bănci să falimenteze în Romania, dar oamenilor le este greu să înţeleaga acest lucru, pentru că în permanenţă autorităţile au spus ca totul este în ordine şi apoi a urmat acest scandal.
XS
SM
MD
LG