10 mai 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Declarația pe tema priorității integrării R. Moldova în UE.
Edgar Șelaru: 20 de partide şi organizaţii social-politice, din cele 28 existente în Republica Moldova, au semnat astăzi o Declaraţie, stabilind ca obiectiv prioritar integrarea în Uniunea Europeană. Declaraţia nu a fost semnată de Partidul Comuniştilor, precum şi de şapte formaţiuni de stânga extraparlamentară. Partidele semnatare consideră integrarea europeană „o şansă istorică pentru populaţia Republicii Moldova de a-şi promova idealurile şi interesele fundamentale, identitatea şi tradiţiile într-o largă deschidere internaţională.” De la Chişinău relatează Sergiu Praporşcic.
Liderii a 20 de formaţiuni social-politicie, dintre care patru partide parlamentare, au semnat astăzi o Declaraţie, prin care se pronunţă pentru aderarea graduală a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În Declaraţie se arată că aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv strategic, fundamental pentru populaţia Republicii şi „o unică şansă istorică de a-şi promova idealurile şi interesele fundamentale”.
Semnatarii Declaraţiei consideră că este oportun să se lanseze negocierile de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în paralel cu implementarea Acordului de parteneriat şi cooperare, la care Chişinăul este parte. Ei spun, deşi Acordul este o prioritate pentru Republica Moldova, totuşi acesta nu conţine o finalitate clar definită a relaţiei Chişinăului cu Uniunea Europeană. Tocmai din aceste motive, liderii celor 20 de partide cer să fie lansate negocierile de asociere la Uniunea Europeană şi ca Republica Moldova să fie inclusă cu drepturi depline în Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
Semnatarii Declaraţiei şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la elaborarea şi realizarea unei strategii naţionale de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Totodată ei au făcut apel către deputaţii din Parlamentul European şi în parlamentele naţionale ale statelor Uniunii Europene, către Consiliul Uniunii şi Comisia Europeană de a sprijini Republica Moldova în aspiraţiile sale de integrare în Uniunea Europeană, facilitând începerea, cât mai curând posibilă, a negocierilor în problema obţinerii de către Republica Moldova a statutului de membru asociat al Uniunii.
Să menţionăm că Declaraţia a fost semnată de 20 de formaţiuni social-politice, din 28 existente în prezent în Republica Moldova. Potrivit unor medii de informare, aceste forţe politice ar reprezenta în jur de 60 la sută din electoratul Republicii. Din aceste 20 formaţiuni, patru sunt cu reprezentare parlamentară – Partidul Democrat, Partidul Renaşterii şi Concilierii, Partidul Forţelor Democratice şi Partidul Popular Creştin-Democrat. Ultimul a semnat Declaraţia de aderare la forumul comunitar, cu prezizarea că este necesar ca Republica Moldova să denunţe acordurile de aderare la Comunitatea Statelor Independente. Declaraţia nu a fost semnată de Partidul Comuniştilor, care deţine 40 de mandate în Parlament, şi alte şapte partide de stânga neparlamentare.
Să precizăm că Declaraţia privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost definitivată şi semnată astăzi, în prezenţa jurnaliştilor. La ea a fost prezent şi şeful Direcţiei generale integrare europeană a Ministerului de Externe, Ion Ungureanu.
Solicitat de jurnalişti să precizeze importanţa acestui document, Ion Ungureanu a declarat: „Consider, că este un document foarte important, fiindcă este semnat de un număr impresionant de formaţiuni politice din Moldova. 20 de partide politice au semnat această Declaraţie, ce denotă, că există un sprijin larg în rândul forţelor politice şi al societăţii. Pe plan extern, aceasta înseamnă foarte mult. Înseamnă că populaţia Republicii Moldova sprijină procesul de integrare graduală a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă o coeziune pe plan naţional. Aceasta înseamnă, că la Bruxelles şi în capitalele din ţările membre ale Uniunii Europene vor examina Declaraţia. Vor vedea, că totuşi Moldova este hotărâtă în intenţiile sale de integrare. Este foarte binevenit, ar fi bine ca următorul pas să poată deveni chiar şi un document aprobat de Parlament.”
Întrebat dacă pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este neceasară denunţarea acordului de aderare la Comunitatea Statelor Independente, Ion Ungureanu a răspuns, că deocamdată este prematur să se abordeze această problemă.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.