Linkuri accesibilitate

5.05.2000 - Alegeri locale - debut de campanie


Cornel Nistorescu și Alin Teodorescu despre aspecte ale campaniei electorale 2000.


5 mai 2000

Faţă în faţă.
O emisiune de: Ion Bogdan Lefter.

Debutul campaniei electorale pentru alegerile locale
.

Invitați: Cornel Nistorescu, directorul ziarului Evenimentul Zilei și Alin Teodorescu, directorul institutului de marketing şi sondaje, IMAS.

Ion Bogdan Lefter: Cum evaluaţi debutul acestei campanii electorale?

Cornel Nistorescu: Eu zic că nu a început prost, a început cu o aiureală tipic românească. A început frumos ş interesant, plin de spectacol, nu cred că plin de substanţă, în schimb. Cred că avem o campanie electorală extrem de tensionată, toată lumea are o iritare faţă de politic, e o isterie şi o iritare faţă de partidele politice, şi cred că e interes mai ales în Bucureşti, pentru că pe măsură ce coborâm în localităţi mai mici, contează omul şi adio partide, dar în Bucureşti unde votul încă este predominant politic, spre deosebire de dăţile trecute, din cauza prestaţiei actualei puteri, mulţi cetăţeni s-au săturat şi de unii şi de alţii, şi deja politicul nu mai influenţează atât de tare şi au loc nişte opţiuni legate de persoane, fapt care în sondaje generează nişte mişcări şi nişte schimbări de procente foarte ciudate.

Alin Tedorescu: Alegerile locale din Bucureşti sunt de fapt semnalul pentru alegerile parlamentare. Aşa s-a întâmplat şi în 1992 şi în ’96 şi în ’98. Într-adevăr la nivelul Bucureştiului avem o situaţie specială, în ’96 şi în ’98 Convenţia domina. Acum în anul 2000 avem patru sau chiar cinci candidaţi care depăşesc 10%, unii dintre ei sunt sprijiniţi de blocuri politice mari, dar Convenţia nu mai are 50%. Va fi o luptă de zi şi noapte, destul de tensionată, cu un efect politic major, dar nu la nivel naţional, ci pentru alegerile din toamnă. În celelalte oraşe situaţia este mult mai clară, este vorba de vot pe persoane cu o uşoară înclinaţie pentru partidele politice, acolo unde persoanele nu au un profil destul de proeminent, destul de marcant. PDSR a început cursa cu 32%, PDSR are o problemă în capitală, pentru că întotdeauna începe cursa pe primul loc şi totdeauna o pierde, o termină pe locul al doilea.

Este o cursă cu finiș spectaculos, o cursă unde nu mai sunt doi jucători, sau un singur jucător. Este o cursă cu candidaţi aproape egali ca personalitate şi sprijin politic, cu foarte multă ştiinţă de a face campanie.

I.B. Lefter: Confirmaţi, d-le Nistorescu, prognoza lui Alin Teodorescu? Credeţi că au cu adevărat şanse cinci şanse candidaţi, sau consideraţi că se va profila cineva?

Cornel Nistorescu: După părerea mea, nici unul dintre cei care au intrat în cursă, nu are în acest moment, ca imagine, ca prestaţie, ca percepţie, datele unui primar cu care această comunitate enormă care include comunitatea politică şi de business de bază a României, să iasă în faţă. Mie mi se pare penibil să încercăm să mai gândim, după ce am avut atâtea eşecuri în materie de primar în acest oraş, să gândim sau să acceptăm că Bucureştiul ar putea să iasă în faţa publicului în diverse campanii, cu un Pădure ca primar. Mie mi se pare inadminisibil. Inclusiv candidatul PDSR-ului care are o figură agreabilă, dar în spatele căruia în mod cert nu se află o personalitate capabilă să coalizeze acest oraş şi să îl gestioneze. Bucureştiul încă nu a reuşit să scoată o figură credibilă impozantă de care acest oraş are nevoie.

I.B. Lefter: În acest an vedem două exemple, la co-preşedinte UFD, Varujan Vosganian, şi de la PD, Traian Băsescu, care încep să construiască ceva pe o anumită linie, pe care până acum partidele româneşti nu au mers, şi anume desemnare a unor personalităţi de vârf pentru partide, pentru primăria capitalei.

Cornel Nistorescu: Este o miză mare, dar după părerea mea nici unul din cei doi nu vrea să câştige primăria capitalei. Ei mizează pe mult mai mult, iar astea sunt doar artificii prin care ei încearcă să tragă partidele. Aici avem de-a face cu două strategii a două partide care încearcă să recupereze terenul pierdut, sau terenul pe care nu-l au.

I.B. Lefter: Din datele pe care le aveţi, ce se întâmplă în ţară? Şi m-aş gândi la câteva puncte cheie, puncte simptomatice, de pildă am avut în ultimele două legislaturi primării câştigate confortabil de aceiaşi candidaţi la Cluj şi Iaşi, Gheorge Funar şi respectiv Constantin Simirad. Există o competiţie interesată în Timişoara?

Alin Teodorescu: Deocamdată nu avem date definitive pe aceste cinci oraşe, care sunt de fapt importante, din punct de vedere electoral, dar şi din punct de vedere regional, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara, Cluj.

I.B. Lefter: Braşovul este un caz interesant, unde Convenţia Democrată a câştigat primăria în urmă cu patru ani, dar acum partidul principal din convenţie, PNŢCD, a pierdut aproape toată filiala în urma desprinderii fracţiunii Radu Vasile.

Alin Teodorescu: Deci nu avem date definitive de cercetare. Clar este însă că în trei oraşe, Iaşi, Galaţi şi Cluj, probabil, nu vom mai asista la turul doi, după modificarea legii alegerilor locale care spune că nu are importanţă numărul de prezentaţi, oricum vor fi două tururi, dar dacă se prezintă mai mult de 50% şi mai mult de 50% votează cu un singur candidat, atunci acesta câştigă din turul întâi. Stabilitatea autorităţii publice locale în anumite localităţi, duce de asemenea la o stabilitate a vieţii politice şi apoi economice în acea zonă.

La Bucureşti pare destul de greu de crezut că va fi o competiţie între egali, este o competiţie nu între egali, ci între cinci sau şase personalităţi. Va fi o competiţie destul de puternică între persoane şi personalităţi care vin din domenii politice diferite cu experienţe foarte diferite. Lupta în Bucureşti va fi categoric orientată către aspecte pragmatice, dar va avea şi are în continuare un efect, sau o latură politică majoră. Este în continuare lupta între dreapta şi stânga.

I.B. Lefter: - D-le Nistorescu aveţi o imagine a ceea ce se întâmplă în oraşele mari, în judeţe?

Cornel Nistorescu: În localităţile mici e interesant. E ciudat cum s-au angajat deja 10-15 oameni gospodari în comună cu oferte extrem de interesante şi nici 20% dintre ei nu are o coloratură politică, fiecare o face pe cont propriu şi într-un demers civico-gospodăresc. Şi confruntarea e foarte interesantă şi extrem de benefică. Şi nu discută nimeni acolo de partidul de guvernământ, de coaliţie, sau de PDSR. E problema ce facem în sat, şi acesta mi se pare un lucru stimabil şi tonic pentru localităţile respective şi pentru campania în plan local.

I.B. Lefter: Un element nou faţă de precedentele alegeri este faptul că între timp a fost votată legea administraţiei publice locale şi este de prevăzut, pe măsură ce se va avansa şi în integrarea europeană a României, că aceste posturi de gospodari vor putea beneficia şi de nişte fonduri mai substanţiale decât până acum.

Cornel Nistorescu: Sigur, se poate, numai că încă eu nu văd un primar de comună capabil să treacă prin furcile caudine ale birocraţiei, capabil să completeze un proiect la standardele clasice ale Uniunii Europene, încât să primească nişte bani.

I.B. Lefter: Cum priviţi agitaţia asta politică a scandalurilor, bani spălaţi, probleme rămase în suspensie încă din finalul guvernării precedente şi care acum agită spiritele? Credeţi că ele vor avea influenţă asupra alegerilor locale?

Alin Teodorescu: Nu ştiu câtă influenţă vor avea asupra alegerilor locale, aceste tipuri de acţiuni de campanie vor avea efect asupra felului în care mass media şi publicul vor înţelege sau vor concluziona asupra rezultatului alegerilor locale. Ce se va întâmpla la Bucureşti va avea un efect extraordinar de important asupra felului în care va arăta Convenţia Democratică şi asupra felului în care va arăta parlamentul viitor. Dacă Convenţia Democratică aşa cum este ea astăzi pierde, şi reprezentantul PNL de asemenea pierde, efectul va fi major asupra Parlamentului viitor, şi asupra cursei prezidenţiale. Este greu de crezut că gruparea politică care la Bucureşti va pierde, va putea să facă o figură bună la parlamentare. Sistemul democratic este ireversibil, vedem ce se întâmplă în fiecare localitate, oamenii vor vedea că depind de vot, ne-ar trebui un sistem de control asupra aleşilor noştri, după ce ei sunt aleşi.

Cornel Nistorescu: Ce se va întâmpla în Bucureşti va fi definitoriu. Dacă George Pădure teoretic câştigă, PNL-ul cu alt aer şi alt nas abordează dialogul cu CDR-ul. Dacă CDR-ul câştigă şi liberalii suferă o înfrângere usturătoare, ceea ce este previzibil, PNL-ul pierde şansa unei poziţii solide în Convenţie şi devine un fel de fiu rătăcitor acceptat acasă. În plus, în Bucureşti influenţa acestor dezvăluiri, pentru că nu cred că sunt subiecte vechi, sunt subiecte doar cunoscute în aparenţă, au o anumită substanţă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG