Linkuri accesibilitate

1.03 - București: Primele provocări ale acestui an electoral


Ioan Bogdan Lefter
Ioan Bogdan Lefter

Aspectul turbulent al realităţii socio-politice româneşti nu trebuie să deconcerteze.




1 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea)

Primele provocări ale acestui an electoral” de Ion Bogdan Lefter

Dificultăţile anului electoral devin tot mai vizibile. Dacă înainte discuţiile erau la nivel teoretic, acum speranţele celor care visează la o concordie naţională se dovedesc pure utopii. „Nefiresc ar fi să nu avem probleme într-o asemenea perioadă cu probleme. (...) ar fi mai degrabă comic să îi vedem pe protagoniştii cursei domolindu-şi eforturile şi avansând umăr lângă umăr, frăţeşte, fără să îi mai intereseze cine trece primul linia de sosire. La urma urmei nici n-ar fi în spiritul democraţiei care asta înseamnă: competiţie, rivalitate, confruntare”.

Aspectul turbulent al realităţii socio-politice româneşti nu trebuie să deconcerteze. Din perspectiva guvernanţilor, agitaţia electorală trebuie doar să nu se transforme într-una greu controlabilă.

În cursa partidelor au existat cel puţin două incidente cât se poate de relevante. Primul este mini-criza Babiuc în care s-au putut urmări competiţia dintre actualii colegi de coaliţie. „Gestionarea inabilă a contenciosului cu erori de strategie, de acţiune, de apreciere şi de limbaj, arată că nici una dintre părţi nu şi-a găsit un echilibru funcţional între priorităţile electorale şi cele ale continuării conlucrării la guvernare”. Se constată încă o dată cât de mult le lipsesc politicienilor consilierii, aparatul de expertiză şi de imagine care să le spună ce să facă şi ce să declare şi pe care politicienii să îl asculte.

Al doilea incident este marea descoperire a planului pentru stoparea candidaturii lui Ion Iliescu, unde confruntarea electorală se desfăşoară între putere şi opoziţie având miza prezidenţialelor. „Ciudat este însă că la un deceniu de când comunismul a dispărut ca sistem în România, mai există încă persoane care încă mai pot crede că se poate încă lucra în stilul poliţiei politice de până în 1989, cu aspectul său rocambolesc, de film de spionaj de duzină, planul cu pricina pare confecţionat în laboratoarele de zvonistcă ale fostei securităţi”.

Referitor la planul al patrulea intitulat „Punerea în imposibilitate de a candida”, se pare că liderului opoziţiei i s-ar pregăti „infestarea cu un virus care să declanşeze o boală care să nu permită participarea acestuia la alegeri”. Este de gândit cum de se mai pot menţine în zonele de propulsare către o guvernare democratică, persoane cu o astfel de gândire politică.
XS
SM
MD
LG