28 februarie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ingrid Şuşu)
Cotidianul şi situaţia presei din România
Din cauza noilor prevederi ale legislaţiei vamale, a TVA-ului şi a scăderii interesului cititorilor faţă de informaţia scrisă, publicaţiile româneşti au început să aibă tot mai multe problemele: sunt în pierdere din cauza tirajelor în scădere şi a scumpirii costurilor de producţie.
În urmă cu patru ani, publicaţia Cotidianul a cumpărat anumite componente tehnice ce serveau la tipărirea color a ziarului şi la scutirea plăţii taxelor vamale. Recent aceste componente au fost confiscate pe motivul neplătirii aceloraşi taxe situaţie calificată de conducerea ziarului mai întâi drept o încălcare la drepturile presei şi la drepturile omului, iar apoi drept o răzbunare politică din partea preşedintelui Emil Constantinescu, ca urmare a atitudinii ostile pe care publicaţia a avut-o la adresa sa.
Directorul Cotidianului, Dan Diaconescu, a declarat că „Am cumpărat o tipografie produsă în ţară, din capitalul social, prin urmare, conform legislaţiei era scutită de taxe vamale. Între timp s-a modificat denumirea firmei proprietare, autorităţile au speculat acest lucru şi au spus că utilajul a fost înstrăinat, am fost obligaţi să plătim o taxă vamală, şi în condiţiile acestea, în baza unei ordonanţe de urgenţă dată acum o lună şi jumătate, ministerul de finanţe a fost îndreptăţit să nu mai aibă nevoie de justiţie, să nu mai aibă nevoie de executori judecătoreşti şi să confişte ce vrea, când vrea”.
Potrivit directorului publicaţiei Evenimentul Zilei, Cornel Nistorescu, „Eu cred că legea, bună sau proastă, este cadrul după care ne mişcăm toţi şi care este valabil pentru toţi. Din păcate ziarele plătesc taxă şi vamă pentru echipamentele pe care le folosesc (...) Din acest punct de vedere, nu pot să contest o soluţie, dacă ea este legală, nici nu o cunosc în detaliu ca în cazul Cotidian-ului, dar în nici un caz nu văd în asta un atentat la libertatea presei. Este o rezolvare financiară a unei situaţii în care domnul Raţiu a adus în România echipamentele”.
Despre aceeaşi problemă a situaţiei presei din România, Sorin Roşca Stănescu, directorul cotidianului Ziua, a afirmat că „România, din punctul de vedere al mass-media, traversează o etapă în care statul ar trebui să creeze o serie de facilităţi în ceea ce priveşte procurarea de aparatură (...) Dincolo însă de această cerinţă, pentru care Clubul Român de Presă, şi chiar eu, în calitate de preşedinte al departamentului proprietarilor, negociem cu guvernul, dincolo de asta, legile trebuie respectate. Şi un lucru este cert: în cazul Tiporex-ului, au fost încălcate legile de către redacţie. Deci au fost importate fără a se plăti taxe vamale o serie de utilaje, în condiţiile în care legea este una pentru toţi. Deci eu nu socotesc un abuz, faptul că pe cale judecătorească s-a decis că Tiporex-ul avea obligaţia să-şi plătească taxele vamale, şi fiindcă nu şi-a îndeplinit această obligaţie, o parte a tipografiei a fost închisă. Mi se pare corect”.