Linkuri accesibilitate

28.01 - România frînează importul de carne din R. Moldova


Inspecție sanitară la importuri de carne de vită
Inspecție sanitară la importuri de carne de vită

Decizie a administraţiei veterinare centrale de suspendare temporară a importului de carne de vită din Republica Moldova.

28 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova

România frînează importul de carne din R. Moldova.

Dan Ionescu: Exporturile moldoveneşti sînt adeseori frînate de obstacole vamale şi nu numai. Ieri România a anunţat interzicerea importurilor de carne de vită din Republica Moldova din motive sanitar-veterinare. Corespondentul nostru la Bucureşti Dan Răspopa a obţinut anumite clarificări direct de la sursă.

“Decizia administraţiei veterinare centrale privind suspendarea temporară a importului de carne de vită din Republica Moldova este o urmare a sistemului de supraveghere precar aplicat în unităţile din această ţară, care nu oferă garanţii în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi internaţionale” se arată într-un comunicat emis astăzi de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei. Totodată în document se mai precizează că Agenţia Naţională sanitar-veterinară nu a avizat niciodată importul unor astfel de produse din ţările Uniunii Europene sau din altele în care evoluează encefalopatia spongiformă, cunoscută sub numele de boala vacii nebune, aşa cum unele instituţii de presă încearcă să insinueze, interzicînd în acest sens chiar intrarea în România a unor mijloace de transport provenite din aceste state. Potrivit comunicatului amintit, importul de carne de vită infestată cu virusul vacii nebune a fost interzis de autorităţile de la Bucureşti încă din 1997, în baza a două ordine purtînd semnătura ministrului Agriculturii.

Nu intră sub incidenţa actelor normative respective produsele lactate, pielea şi seul de bovine şi materialul seminal. Nu este interzis, potrivit legislaţiei în vigoare, nici tranzitul produselor de origine animală sau de animale vii. Semnatarii comunicatului mai precizează că supravegherea importurilor ilegale de mărfuri sau produse prin orice alte căi sau mijloace nu intră în atribuţiile Agenţiei Naţionale sanitar-veterinare, acestea fiind de competenţa altor instituţii abilitate ale statului. Aşadar, orice speculaţie, potrivit căreia autorităţile române cunoşteau că produsele importate din Republica Moldova sînt infestate, se pare că nu au un fundament real. Mai mult chiar, în urma inspectării unor abatoare din Republica Moldova, autorităţile de la Bucureşti au suspendat ieri importul de produse din carne de vită de peste Prut.

Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, importul va fi reluat numai după ce o comisie formată din medici moldoveni va da un aviz favorabil în ceea ce priveşte condiţiile din abatoare şi starea fito-sanitară a produselor din carne de vită. Se pare că la baza deciziei autorităţilor române privind suspendarea temporară a importurilor stă şi suspiciunea că produsele din carne de vită aduse din Republica Moldova provin în realitate din ţările Uniunii Europene, unde se depistase deja aşa-zisul virus al vacii nebune.

Revenind la speculaţiile presei, trebuie spus că, potrivit acesteia, partea română cunoştea situaţia din abatoarele de peste Prut încă de acum 6 luni, cînd unul dintre inspectorii Agenţiei sanitar-veterinare a inspectat 18 instituţii de profil din Republica Moldova. Nu în ultimul rînd, cîteva publicaţii se întreabă de ce pînă acum singura instituţie care a luat o astfel de măsură este Ministerul Agriculturii, în timp ce Parchetul General şi Serviciile secrete au rămas încă pasive în faţa unor probleme care, în opinia lor, aduc atingere interesului naţional al României.

Rămîne de văzut cînd se va dovedi dacă produsele din carne de vită importate în ultimii 3 ani de România din Republica Moldova au fost infestate şi, mai ales, ce cantitate din cele peste 25 mii de tone de astfel de produse vor face eventual obiectul unui litigiu.

Dan Răspopa, Radio Europa Liberă, Bucureşti

Dan Ionescu: Vineri, Şeful Direcţiei Generale a Vămilor din România, Nini Săpunaru, a declarat că România intenţionează să întărească controlul la frontiera cu fosta Uniune Sovietică ca o precondiţie pentru începerea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. “Lucrurile sînt cum nu se poate mai clare”, a spus Săpunaru, “dacă nu reuşim să asigurăm paza frontierei noastre răsăritene, nu putem fi acceptaţi în Uniunea Europeană”. În acelaşi timp, ministrul român de externe, Petre Roman, care se află în prezent la Washington, a făcut unele observaţii de ordin mai general privind relaţiile cu Republica Moldova. El a declarat: “Deşi avem relaţii de tip special cu Moldova şi deşi aceste legături sînt deosebit de transparente, sîntem îngrijoraţi de faptul că moldovenii ar putea rămîne în urma României în privinţa ritmului reformei economice şi în procesul de trecere la o economie de piaţă”.
XS
SM
MD
LG