Linkuri accesibilitate

24.11.99 - Chișinău: Ambasadorul William Hill despre retragerea trupelor ruse din Transnistria


Valeri Nesterușkin cu ambasadorul William Hill la o întîlnire la Tiraspol
Valeri Nesterușkin cu ambasadorul William Hill la o întîlnire la Tiraspol

OSCE așteaptă ca Rusia să-și respecte angajamentul de a retrage trupele, echipamentul și munițiile din regiunea transnistreană.

24 noiembrie 1999

Ambasadorul William Hill despre retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Dan Ionescu : Marti seara, agentria rusa de stiri Interfax, dădea publicităţii fragmente dintr-un comunicat al ministerului rus al apărarii în care se afirma disponibilitatea părţii ruse de a-şi îndeplini angajamentele anterioare privitoare la retragerea trupelor şi echipamentului militar din Transnistria. In comunicat se spune că termenul de 3 ani, solicitat de partea moldoveana, va fi greu de respectat din cauza „pozitiei liderilor de la Tiraspol”. Potrivit declaratiei, retragerea celor 2 600 de ostaşi rusi ar fi mai uşor de realizat la timp, decît aceea a echipamentului militar şi a munitiilor. Pentru aceasta din urma operatie, se mai spune in comunicat, Chişinăul contează pe ajutorul OSCE. Astazi, şeful misiunii a comentat felul în care chestiunea Transnistriei a fost abordata la conferinta la nivel inalt a organizatiei tinută, saptamina trecuta, la Istanbul. Relateaza Ilona Spataru:

OSCE va continua sa sprijine retragerea arsenalului militar şi a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, atit logistic cît şi financiar, a declarat la o conferinţă de presă şeful misiunii OSCE la Chisinau, ambasadorul William Hill. Facînd un bilanţ al summitului OSCE de la Istanbul, Wiliam Hill a apreciat că reuniunea a avut o importanţă majora pentru Republica Moldova, deoarece Federaţia Rusă, semnînd declaraţia finală, s-a angajat să evacueze complet trupele si armamentul din stînga Nistrului pînă la sfîrşitul anului 2002. In acelaşi timp, tratatul adaptat FACE, obliga Federaţia Rusă să îşi retragă armele convenţionale de pe teritoriul Republicii Moldova pînă la finele anului 2001.

Potrivit lui William Hill, în procesul retragerii nu ar trebui să apara probleme din partea autorităţilor separatiste de la Tiraspol, acestea semnind, pe parcursul anilor trecuşi mai multe documente prin care s-au angajat să nu se opună evacuării armamentului şi muniţiilor de prisos. Problema consta însă în aplicarea acestor acorduri. De aceea, a spus Hill, OSCE ramîne în aşteptarea realizării lor. Răspunzînd la una din intrebări, ambasadorul a spus că ramine optimist în ceea ce priveste respectarea de catre Rusia a acordurilor semnate la Istanbul. El a menţionat că este pentrru prima dată cînd a fost stabilit un termen concret de retragere, Moscova luînd, in acest sens una dintre cele mai serioase decizii politice. De data aceasta, a spus Hill, este vorba despre documente internaţionale şi nu despre simple înţelegeri între părţi. Desigur, a spus ambasadorul, OSCE dispune de mijloace pentru a determina Rusia să-şi onoreze obligaţiile, dar mai intii trebuie sa fim rabdatori şi sa vedem cum vor fi realizate documentele semnate, OSCE acordind, in acest sens, tot sprijinul necesar.

In alt context, intrebat dacă armele evacuate din Transnistria nu au ca destinatie Cecenia, William Hill a declarat că a vazut la fata locului aceasta tehnica şi, după părerea lui, Rusia nu o poate utiliza in luptele din Cecenia. Potrivit şefului misiunii OSCE, Federaţia Rusa dispune în Republica Moldova de 2600 de militari; dupa ce au fost evacuate primele trei eşaloane cu tehnica militară, in regiunea transnistreana au mai ramas aproape 40 mii tone de munitii in depozitele de la Colbasna 30-40 mii unităţi de armament şi citeva zeci de blindate si tancuri. Cel mai mare pericol însă, a apreciat Hill, o reprezintă cantitatea uriaşă de munitii stocata la Colbasna al carui echivalent depăşeste de doua ori puterea bombei atomice aruncata asupra Hiroşimei.

Intrebat cînd vor fi evacuate urmatoarele 10 eşaloane cu armament, ambasadorul a presupus că aceasta s-ar putea produce în urmatoarele trei luni. Mai exact însă, ar putea să raspundă, comandantul grupului operativ de trupe ruse din Transnistria, generalul Valeri Yevnevici. In finalul conferintei de presa, ambasadorul a chemat toate părţile implicate în soluţionarea diferendului transnistrean şi retragerea trupelor ruse, in particular, autorităţile de la Tiraspol, sa manifeste vointa politica pentru eliminarea paşnica si neintîrziată a consecintelor conflictului.

Din Chisinau, Ilona Spataru, REL
XS
SM
MD
LG