Linkuri accesibilitate

15.11.99 - Chișinău: Negocieri pentru noul guvern.


Premierul desemnat Valeriu Bobuțac
Premierul desemnat Valeriu Bobuțac

Purtătorul de cuvînt al președinției explică poziția lui Petru Lucinschi față de viitorul guvern.

15 noiembrie 1999

Negocieri pentru noul guvern.

Dan Ionescu : Desi negocierile pentru formarea noului guvern se poartă cu multa intensitate, majoritatea participantilor la negocieri, prefera sa pastreze o discretie quasi totala asupra stadiului în care se afla acestea. Unul din liderii partidului comunistilor din Republica Moldova, Victor Stepaniuc a declarat, totusi, ca fracţiunea sa ar dori sa obtina 6 -7 portofolii in viitorul cabinet, fara a nominaliza ministerele solicitate. Discutiile din cadrul nou-formatei aliante de guvernamint din care fac parte, comunistii, frontistii şi cîtiva deputati independenţi par să se concentreze în prezent asupra structurii guvernului amanunte de la Radu Benea
:

Negocierile pentru formarea noului cabinet de ministrii au continuat şi la sfîrşitul saptaminii trecute şi pe parcursul zilei de astazi. Deocamdată nu se cunosc prea multe detalii privind viitoarele candidaturi, deşi in presă şi pe culoarele Parlamentului se vehiculează mai multe nume. Ceea ce se poate spune este că dupa negocierile purtate de premierul desemnat cu grupurile parlamentare, proiectul iniţial de modificare a structurii guvernului, adoptat vineri, în prima lectură a suferit mai multe modificări.

Deşi iniţial s-a propus un numar de 12 ministere, se pare că acesta va fi marit pina la 13-14, ţinînd cont de propunerile făcute de unii deputati şi de Valeriu Bobuţac, candidatul la funcţia de prim-ministru. Potrivit unor surse din legislativ, s-a convenit ca Ministerul Mediului sa nu fie comasat cu cel al sanatatii, ci, cu Ministerul dezvoltării teritoriului, constructiilor si gospodăriei comunale, formind un minister al mediului şi amenajării teritoriului. S-a mai ajuns la înţelegerea de a nu supune comasării Ministerul economiei şi reformelor, ca şi cel al culturii, iar Ministerul industriei şi comerţului sa fie reorganizat in Ministerul industriei si energeticii.

Deasemenea, funcţia de ministru de stat va fi înlocuita cu una noua, cu împuterniciri restrînse, care se va numi secretar permanent al cancelariei de stat. La fel, se propune ca primarului municipiului Chişinău să îi fie retrasă calitatea de membru din oficiu al guvernului. Cit priveşte candidaturile la funcţiile de ministri se pare ca negocieri serioase în acest subiect vor fi purtate după adoptarea noii structuri a executivului. După cum s-a anunţat, marţi, Parlamentul urmează să supuna votului, în a doua lectură, proiectul de modificare a legii despre guvern.

Purtătorul de cuvînt al preşedinţiei aprecia astazi, în cadrul unui briefing, că negocierile pentru formarea viitorului cabinet de ministri decurg constructiv, astfel încît, este posibil ca vineri, noua componenţa a acestuia şi programul de activitate a guvernului sa fie supuse votului deputaţilor. Deşi preşedintele Petru Lucinschi se va afla joi şi vineri la summitul OSCE de la Istanbul, a spus Anatol Golea, şeful statului va reveni la Chişinău pentru a putea asista la votul de încredere acordat guvernului Bobuţac.

Cit priveşte modul în care decurg negocierile, purtătorul de cuvint a ţinut să precizeze: „Vreau numai să va asigur că preşedintele Petru Lucinschi - şi, din cîte ştiu, aceeaşi este şi poziţia fracţiunii comunistilor, şi Frontului Popular -, nu vor insista asupra unor candidaturi pentru a nu aduce în impas posibilele negocieri în aceasta problema. Au înţeles din start că nimeni nu va insista asupra unei sau altei persoane pentru a fi postata in calitate de ministru. Da, după cum spunea preşedintele, doritori sunt foarte multi, pretind în primul rînd acei care nu trebuie să pretindă. Acum, în regim de urgenţă, unii își curăţă biografiile, încearcă să pretindă la posturi de ministri, la fel, în regim de urgenţă, pe de altă parte, se scot mapele cu aşa numitul compromat, pe toate candidaturile sunt aproape sigur că se va găsi neapărat material compromiţător, dar după cum s-a spus, se doreşte o coaliţie destul de larga. De data aceasta nu va exista o coaliţie, o alianţă, dura, durabilă, care impreuna va adopta legi, va vota, va instaura o strictă disciplină de partid, pentru că, aţi văzut, orice încercare de a dicta, de a impune propria voinţă din partea cuiva, duce de fapt, la destrămarea acestor alianţe. Tocmai din aceasta cauză, s-a convenit, de la bun început că va fi un guvern pragmatic; rămîn de bază acele trei criterii, despre care a vorbit si candidatul la postul de premier: continuitate strictă în politica externă, soluţionarea problemelor economice şi lupta cu corupţia.” - A fost Anatol Golea.

Din Chisinau, Radu Benea , REL
XS
SM
MD
LG