Linkuri accesibilitate

Sistarea instrumentării dosarelor de maltratare din aprilie


Autorităţile judiciare tergiversează examinarea cazurilor pentru că nu sunt siguri cine va veni la putere

Dosarele persoanelor batute de organele de forta din luna aprilie s-au oprit. Procuratura generala nu poate oferi informatii iar victimile asteapta ca noile autoritati sa grabeasca mersul lucrurilor.

Andrei Ivantoc este una din victimele care au fost maltratate de de catre organele de forta in timpul protestelor postelectorale din aceasta primavara. El mi-a povestit succint ce a facut imediat dupa ce a fost batut de politisti.

Andrei Ivantoc: „Cu mana fracturata, contuzie si comotie cerebrala si pielea de pe cap crapat am depus o plangere, dosarul este pornit dar mai mult nu stim nimic. Eu ma gandesc ca pana cand nu va pleca conducerea actuala, cei ce au produs aceste crime, n-are sa se schimbe nimic. Ei nu ca ar putea, ei sunt obligati sa faca, e clar pentru toata lumea ca a fost o gandire foarte bine gandita de securitatea rusa si conducere”.

Cateva persoane din cele care au suferit, au renuntat la plangerile pe care inital le-au depus la procuratura. Andrei Invantoc crede ca ei ar fi si pana acum amenintati: „Mi se pare ca sunt speriati baietii si sunt pusi in asa conditii si nu au ce face. Unii au curaj si merg inainte. Altii se tem pentru ei si renunta. Eu am depus plangerea pe data 8 sau 9 aprilie. Mai tarziu a deschis si dosarul. Cam peste o luna. Am fost invitati de 2 ori. Ne-au manat dintr-un loc in altul, si pana la urma ne-au deschis dosar. De atunci nimic”.

Stefan Urâtu (Comitetul Helsinki)
12 tineri care au depus plangeri sunt reprezintati în instanta de catre juristii de la Comitetul Helsinki din Moldova. Presedintele comitetului, Stefan Uratu este de parere ca dosarele nu sunt examinate din cauza instabilitatii politice: „Cazurile de maltratare a tinerilor sau persoanelor maltratate sunt inca in examinare. As spune ca sunt tergiversate mai ales in perioada asta cat nu e clar cui apartine puterea. Special se fac actiuni care fac sa para ca sunt pe rol.”

Stefan Uratu mai spune ca cei care au renuntat la dosar risca ca acesta sa fie inchis: „Sunt unii care au renuntat, sau cel putin asteapta ca mai intai sa se produca schimbarea si apoi sa continua sa lupte pentru aceste cauze. Dar exista pericolul ca aceste dosare sa fie clasate si nu va fi temei legal de repunere pe rol. Fac apel pentru cei care au cazuri in procedura sa nu renunte, sa insiste.”

La inceputul lunii iulie la procuratura au fost inregistrate peste 90 de cazuri de maltratari, iar din acestea doar 4 dosare au fost deschise. Procuratura a evitat sa ne ofere informatii referitor la numarul dosarelor si examinarea lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG