Linkuri accesibilitate

Comuniștii refuză dialogul - absenți de la întîlnirea liderilor partidelor parlamentare


In absența reprezentanților lor, liderii partidelor din AIE și-au repetat opiniile și speranțele

Partidul comunistilor nu a dat curs invitatiei de a participa la dialogul cu Alianta pentru Integrare Europeana, fixat pentru astazi, din motive pe care le-a sintetizat, ieri intr-un interviu pentru Europa Libera, deputatul comunist Marc Tkaciuk, membru al Comitetului politic executiv al PCRM. El a spus ca declarata coalitie de guvernare barem nu a convenit asupra distribuirii celor mai importante functii in stat inainte de a discuta cu PCRM, iar invitatia la dialog ar fi editata de o maniera umilitoare din punctul de vedere al comunistilor. Avem legatura cu Radu Benea, corespondentul nostru care a urmarit cum s-a produs « rateul previzibil ». Radu, spune-mi te rog daca au inteles liberal-democratii de ce nu au dat curs invitatiei comunistii ?

Radu Benea: Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana se pare ca nu au fost surprinsi de lipsa reprezentantilor PCRM. Iar Marian Lupu a definit refuzul comunistilor drept o incercare a PCRM de a provoca alegeri anticipate. In orice caz incercarea comunistilor de a trage de timp sau a provoca alegeri, ramine de vazut, a fost calificata de lideri AIE drept o „capcana”. Raspunsul lor a fost ca misiunea aliantei este acum sa nu cada in aceasta plasa.

Vasile Botnaru
: Comunistii, din cîte am aflat de la Marc Tcaciuc, sint nemultumiti de faptul ca nu au fost repartizate pina acum functiile cele mai importante in stat. Alianta are de gind sa mearga mai departe pe acest subiect sau s-a blocat ?

Radu Benea: Alianta, dupa cum declarau liderii ei, nu va discuta cu comunistii eventuale partajari de functii ci vrea sa discute in primul rind chestiuni organizatorice : cum sa fie prima sedinta a parlamentului, cum sa fie create organele de conducere ale noului legislativ. Si mai ales sa discute despre principiile si valorile guvernarii din Republica Moldova pentru urmatoarea perioada.

Vasile Botnaru: Asta inseamna ca podurile nu sint arse ?

Radu Benea: Singurul care si-a exprimat mai explicit speranta ca Partidul comunistilor totusi nu va incerca sa provoace alegeri anticipate a fost liderul Partidului democrat Marian Lupu. Ceilalti trei lideri ai formatiunilor din cadrul AIE au fost mai sceptici in aceasta privinta. Dar au spus ca au pregatite solutii pentru orice situatie si au indemnat presa si societatea sa aiba putina rabdare pentru a vedea cum evolueaza situatia. L-am intrebat intre altele pe liderul PLDM, Vladimir Filat, daca a obtinut un raspuns de la Curtea Constitutionala in privinta incompatibilitatii functiilor de sef de stat si a celei de deputat pe care le detine presedintele Voronin, la care Vladimir Filat a spus ca au intrat deja in posesia unui raspuns de la curte, dar nu vrea sa anticipeze lucrurile pentru ca acest raspuns face parte din planul lor de actiune pe perioada imediat urmatoare.

Vasile Botnaru: In ajunul presupusei intilniri programate pentru astazi agentiile de stiri lansasera noutatea ca Marian Lupu ar putea fi acceptat de comunisti daca ar vrea sa fie candidatul PCRM.

Radu Benea
: Marian Lupu a respins categoric eventualitatea unei asemenea evolutii. El a zis ca nu va accepta niciun fel de oferta de acest gen din partea comunistilor si ca reprezentantii Partidului comunistilor prin asemenea eventuale oferte nu vor reusi sa sparga unitatea aliantei.

Vasile Botnaru: Totodata existau stiri ca Marian Lupu ar putea revendica in interiorul aliantei o alta functie decit cea de sef de stat.

Radu Benea
: Atit Marian Lupu cit si ceilalti lideri ai aliantei au spus ca pentru ei nu sint atit de importante functiile, ci mai ales ajungerea la un compromis si depasirea crizei politice. Mai bine zis buna functionare a intitutiilor statului pentru a instala cit mai repede un guvern si a fi rezolvate cele mai stringente probleme ale populatiei si ale tarii.
XS
SM
MD
LG