Linkuri accesibilitate

Vulnerabilităţi în cadrul AIE?


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boţan consideră că pericolul rezidă, în această etapă, în stabilirea relaţiilor cu PCRM

Igor Botan: Dupa semnarea declaratiei privind constituirea coalitiei de guvernare Alianta pentru Integrare Europeana putem spune ca intre cele patru formatiuni democratice de fapt nu exista divergente de principiu. Acum problema principala este depasirea crizei si designul puterii in Republica Moldova, si relatiile cu Partidul comunistilor. Celelalte probleme sint de un rang mult mai jos, deaceea ele nu trebuie aduse in prim-plan fiindca pot otravi relatiile dintre partidele democratice.

Vasile Botnaru: Totusi, mai devreme sau mai tirziu pe agenda vor trebui sa fie aduse subiecte care tangential vizeaza de exemplu prioritatile Partidului Democrat, in care Rusia este declarata partener strategic, sau prioritatile liberalilor care ar vrea sa scoata in fata subiectul NATO, atitudinea fata de CSI etc. Cum va depasi noua alianta aceste “buturugi mici”?

Igor Botan: Parerea mea este ca aceasta alianta trebuie sa activeze in cadrul pe care l-a creat Partidul comunistilor.

Vasile Botnaru: Cum adica?

Igor Botan: Relatiile cu NATO - avem IPAP-ul, altfel zis Planul individual de actiuni cu NATO in care practic s-a facut foarte si foarte putin. Daca acest document care a fost adoptat de catre comunisti ar fi aplicat de catre democrati la standardele si la nivelul cuvenit, eu cred ca Republica Moldova s-ar apropia foarte mult de NATO si aceasta apropiere s-ar face in cadrul unui document semnat de comunisti. Ce motive ar avea comunistii sa critice acest document?! Sau sa luam CSI – chiar si politicienii rusi spun ca este o organizatie practic moarta.

Vasile Botnaru: Modest Kolerov a fost acel care a spus cel mai recent acest lucru.

Igor Botan: Aveti dreptate, Modest Kolerov a fost ultimul care a facut aceste declaratii, tocmai cel care a fost consilierul presedintelui Putin. Nu are niciun sens sa critici CSI-ul si sa trintesti usa. Parasirea CSI-ului ar insemna o miscare ostentativa fara un suport semnificativ pentru relatiile cu Uniunea Europeana. In acelas timp stim ca si PCRM si celelalte formatiuni politice doresc semnarea unui acord de asociere cu UE. Adica unghiurile ascutite pot fi evitate.

Vasile Botnaru: Numai ca UE a pus o conditie – ridicarea vizelor pentru tara Uniunii Europene, Romania si astfel o sa apara o hirtie de turnesol. Liberalii, liberal-democratii vor dori, fara indoiala, sa ceara ridicarea imediata si neconditionata a vizelor. Ceea ce s-ar putea sa trezeasca anumite resentimente in parlament.

Igor Botan: S-ar putea daca vorbim despre parlament in general, dar nu si in relatiile cu Paridul Democrat, care a spus foarte clar de asemenea ca acest regim de vize este ilegal. Si intr-adevar el a fost introdus de catre guvern la indicatia presedintelui Voronin incalcind legislatia Republicii Moldova. Deci, daca primul punct de pe agenda este restabilirea statului de drept, atunci toate actele care impiedica dezvoltarea, inclusiv economica a Republicii Moldova, trebuie imediat inlaturate. Pericolul nu vine de la absenta unei platforme comune, ci vine, la aceasta etapa, de la incapacitatea, asa cred eu, a partidelor politice, de a se misca in continuare, in designul noii puteri, in stabilirea relatiilor cu Partidul comunistilor.
Vasile Botnaru: Adica e vorba dspre executarea a ceea ce s-a scris in platforma.

Igor Botan: Din punctul meu de vedere, cele patru formatiuni ar trebui sa invite Partidul comunistilor la un dialog public - de ce nu? – la televiziunea publica.

Vasile Botnaru: Dar este de la sine inteles ca PCRM nu este pregatit pentru asa ceva.

Igor Botan: Dar pentru ca avem o societate divizata, acei care au votat pentru PCRM trebuie sa vada ce mostenire a lasat acest partid in domeniile economie si social. Este gresit sa antagonizezi din start PCRM, cu avertismentul ca noua coalitie va incepe activitatea cu schimbari de cadre fara sa invite acest partid sa deschida cartile si sa spuna ce avem in haznaua statului. Iar aceasta coalitie nu trebuie in nicun caz sa arate ca ar fi una care ar dori sa se revanseze. Ci trebuie sa dovedeasca faptul ca vrea sa restabileasca normalitatea in Republica Moldova. In situatia care s-a creat e nevoie de solutii la pachet. Nu poti ignora partidul comunistilor si nu poti visa ca acest partid va darui opt voturi pentru alegerea sefului statului si ca la eventuale alegeri anticipate in general acet partid se va prabusi.

Vasile Botnaru: Rezulta ca dumneavoastra recomandati aliantei noi sa se comporte asa cum s-a comportat PPCD, care a fost mai intii radical, categoric, foarte critic cu comunistii, in final ajungind intr-o coalitie informala de guvernamint?

Igor Botan: Dialogul cu PCRM este necesar. Dar nu este necesar ca aceasta coalitie sa procedeze ca PPCD intrind in aliante de cartel cu PCRM. E suficient ca aceasta alianta sa ramina principiala, pe pozitiile etalate, si sa nu se intre in afaceri cu acest partid.

Vasile Botnaru: Deci, solutia este transparența?

Igor Botan: Solutia este transparența si abordarea principiala, in favoarea cetatenilor Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Atunci cind o sa o faci in vazul cetatenilor vei fi principial.

Igor Botan: Sint de acord.
XS
SM
MD
LG