Linkuri accesibilitate

Alegerile anticipate: punct sau punct şi de la capăt?


Natalia Morari şi Vlad Lupan
Natalia Morari şi Vlad Lupan

Natalia Morari şi Vlad Lupan discută cu Vasile Botnaru despre scrutin aşa cum este el oglindit în rezultatele exit-pollului realizat de IPP

Doamnelor, si Domnilor, buna seara. La microfon e Vasile Botnaru, prezentatorul emisiunii PUNCT si de la CAPAT, care va apare astazi intr-o editie speciala pentru ca avem o zi cu totul speciala prilejuita de alegerile anticipate care iata ca s-au incheiat exact la aceasta ora. Dupa ce ati participat la maratounul zilei de astazi pe care Europa libera l-a prezentat pe parcursul zilei din diferite perspective acum a venit timpul unui un bilant pe care il vom face impreuna cu invitatii mei: jurnalista Natalia Morari si expertul independent Vlad Lupan.

Vasile Botnaru
: Ce aveti de spus despre alegerile de astazi - rata de participare (apropae de 50 la suta mult prea suficienta ca sa fie legitimat scrutinul), o cota importanta de diverse inccidente, o rata de incalcari, au depasit sau nu asteptarile domniilor voastre?

Vlad Lupan: Rata de participare este suficient de ridicata pentru o perioada de vara. Ne asteptam la o rata de participare mai mica.

Vasile Botnaru: In consecinta, vreti sa spuneti ca acei care au fixat alegerile pentru o miercure din iulie nu au reusit sa demobilizeze electoratul.

Vlad Lupan: Au obtinut doar o partiala demobilizare. Totusi ea se produce, este imposibil in vara sa fie prezent intreg electoratul. Electoratul este destul de activ in pofida faptului ca listele electorale sint mai mari decit in 5 aprilie.

Vasile Botnaru
: Dar si mai confuze.

Vlad Lupan: Evident. Dar si procentajul a crescut. Deci, cu alte cuvinte, electoratul s-a mobilizat si a venit. Din punct de vedere formal asta inseamna ca alegerile sint validate. Dar este o formalitate. Respectiv trebuie sa ne gindim daca aceasta formalitate aduce legitimitate alegerilor. Este cuvintul cheie pe care vroiam sa il pronunt. In situatia in care, de exemplu, vedem ca la Singera, cel putin asa raporteaza mass-media, ca o persoana necunoscuta, acompaniata de doi reprezentanti ai partidului de guvernamint, cica o fi batut viceprimarul si i-a impuscat in picior fiul; cind in alta localitate cica de 52 de ori este trecuta aceeasi persoana in lista …

Vasile Botnaru: In mod sfidator si provocator, as zice.

Vlad Lupan: Absolut. Cind Promo-Lex ne informeaza ca din 31 de incalcarii semnalate de observatori in sapte cazuri sint probleme cu urnele mobile, ceea ce inseamna ca proprortia acestei probleme este destul de mare.

Vasile Botnaru: Deci, toate aceste incidente ar putea fi de natura sa puna la indoiala legitimitate alegerilor in general?

Vlad Lupan: Fara indoiala si asta este concluzia care se impune.

Vasile Botnaru: Si justitia este cea care este in drept sa o formuleze. Natalia, care este impresia dumitale privind alegerile. Cineva imi spunea mie ca se simtea astazi ca la priveghi.

Natalia Morari: Pot sa va spun ca noi am fi putut pune la indoiala legitimitatea alegerilor deja ieri si alaltaieri, cind s-au inceput incalcari evidente, cind observatori din Georgia si din Ucraina au fost expulzati. Cind ieri au fost retinuti citiva jurnalisti la vama, in aeroport, linga Odessa. Jurnalisti din Romania nu au primit vize sau au primit in bataie de joc pentru intrarea dupa 5 august. Deja aceste semne dadeau de stire ca legitimitatea alegerilor e cu un mare semn de intrebare.

Vasile Botnaru: Si autoritatile oare nu isi dadeau sema ca calca pe o grebla nu tocmai necesara?

Natalia Morari: Se pare ca autoritatile au inteles ca imaginea lor este deja afectata si nu mai conteaza ce imagine au pentru Vest, ca Occidentul a inteles si atunci nu le ramine decit sa joace pina la capat. Adica sau pierd totul, sau cistiga.

Vasile Botnaru: Dar tocmai ma intreb ce cistiga, atunci cind patru cetateni danezi sunt saltati de la hotel si tot de acolo trei fete din Belarusia, care au fost expulzate imediat. Vlad, ce a obtinut de fapt politia prin aceste actiuni? A neutralizat intr-adevar niste spioni care erau in stare sa initieze niste proteste?

Vlad Lupan: Sa fim seriosi. Asta sa o creada acei care se uita la Moldova 1.

Vasile Botnaru: Si atunci de ce au facut-o?

Vlad Lupan: Cred ca exista un factor pe care trebuie sa il luam in consideratie. Si anume – interferenta Vestului trebuie sa fie raportata catre Kremlin de la care acum autoritatile moldovene primesc sustinere. Si iata ca uitati-va “noi am expulzat atitea observatori straini care de fapt sint spioni care au vrut sa submineze Republica Moldova”.

Vasile Botnaru: Numai ca tot in presa ruseasca citim astazi un titlu care zadarniceste aceasta smecherie notind ca in 2005 Rasaritul era pe post de sursa de pericol, iar acum este Vestul. Natalia, colegii dumitale din Rusia ce impresii au despre alegeri?

Natalia Morari: Pot sa va spun o informatie interesanta care m-a socat. Am stat de vorba cu jurnalisti din Rusia, care reprezinta un post de televiziune federal. Ei mi-au spus ca stau aici de citeva saptamini ca sa lucreze tema alegerilor si ei au fost fortati sa ii “iubeasca” pe comunisti, iar opozitia ori sa o ignore, ori sa o arata in lumina nefavorabila.

Vasile Botnaru: Adica zarurile au fost aruncate.

Natalia Morari
: Anume asa, pentru ca jurnalisti lucreaza deja de trei saptamani si se intilnesc cu oamenii necesari etc. In consecinta, materialele lor au in impact important, deoarece publicul din Moldova considera ca este vorba de un post de televiziune care chipurile este impartial.

Vlad Lupan şi Vasile Botnaru
Vasile Botnaru: Iata avem acum un clasament asa cum il vede IPP-ul in baza unui sondaj realizat la iesirea din sectiile de votare si an functie de sinceritatea celor care au raspuns, de onestitatea prelucrarii datelor, dar nu punem acest lucru la indoiala, avem, asadar, un clasament cu 5 componente. Vlad Lupan, cum vi se pare acest rezultat?

Vlad Lupan: Este un rezultat care demonstreaza ca popularitatea partidului de guvernare scade, asa cum era si de asteptat, dupa evenimentele din 7 aprilie in primul rind, in al doilea rind, putem presupune ca mai exista si un alt factor - in primul rind, factorul informarii populatiei din alte surse, poate fi si factorul cresterii popularitatii partidului democrat aici, insa, eu cred ca in esenta doua mandate de guvernare si participarea unei misiuni mai mari de observatori internationali care, in esenta au oprit un numar inca si mai mare de fraude decit puteau sa se intimple si despre care se presupune ca s-au produs pe 5 aprilie. Deaceea, cred ca numarul mare de observatori nationali si internationali a putut sa mai reduca din procentajul de castig al partidului comunistilor si ei nu au reusit, cred eu, sa frudeze atit de mult, cit s-a fraudat data trecuta. Astea este, desigur, o presupunere.

Vasile Botnaru: Inca in aceasta dimineata, presedintele in exercitiu incerca sa dea senzatia ca va fi cistigator absolut si iarasi ii mustra pe posibilii perdanti ca sa stie de ce au pierdut, ca sa stie a fost 7 aprilie, etc, etc... Erau foarte siguri comunistii ca vor cistiga, nu chiar cu 80 la suta cum spuneau initial... dar chiar credeti ca nu si-au dat seama ce se intimpla?

Natalia Morari: Sunt absolut convinsa ca nu credeau ca vor cistiga alegerile anticipate si asta se vedea dupa panica pe care au avut-o pina in ziua de ieri. Acest lucru a fost absolut evident, dar as vrea sa mentionez acum ca PCRM a pierdut in primul rand pentru ca acum, daca luam in consideratie ca valabile aceste rezultate de la exit poll...

Vasile Botnaru: Noi le luam ca o ipoteza.

Natalia Morari: Daca asa va fi, PCRM deja a pierdut majoritatea confortabila pe care o avea. Deja opozitia nu mai reprezita o forta minora, ci a devenit o forta majora. adica, s-au schimbat rolurile. Ei nu mai au rolul principal, cel monopolist pe care l-au avut pina acum. Si asta este foarte important, dar nu trebuie sa uitam factorul Marian Lupu si cel mai interesant moment va fi cand vom vedea cu cine va fi el in continuare. Intrebarea este: Cu cine veti fi, domnule Lupu ?

Vasile Botnaru: Inainte de a incerca sa speculam pe tema asta, vreau sa va intreb daca credeti ca este adevarata senzatia unui coleg de-al nostru, Igor Botan, care ne atragea luni atentia ca primele semnale ca lucrurile se schimba, atmosfera politica, au fost semnale venite din justitie. Care, atentie, l-a achitat pe Valeriu Pasat in pofida nemultumirilor anuntate de Vladimir Voronin, a dat cistig de cauza unui concurent electoral care a avut pretentii fata de Zenaida Greceanii pentru ca a mers cu bodyguarzi si cu multa cheltuiala in campanie si a rasturnat lucrurile. Au fost niste lucruri, din zona aceasta unde am vazut ca cineva se reorienteaza. Am mai auzit un zvon, nu stiu daca e si fapt, ca la o intilnire politistii lipeau afise ale unui concurent electoral al opozitiei si se facea curat si chiar daca nu cred ca peste noapte ei s-au schimbat, cred ca totusi acesta este un semn. Credeti ca intr-adevar se erodeaza mai mult decat increderea in comunisti ? Incepe intr-adevar societatea sa voteze altfel decit a fost indemnata de presa loiala puterii ? Domnule Lupan?

Vlad Lupan
: Eu imi amintesc de aceeasi discutie nu cu Igor Bosan, cu altcineva, inainte de 5 aprilie. Justitia si atunci era mai atenta, pentru ca atunci cind vin alegerile, se pare ca pentru orice eventualitate devine mai atenta. Este, desigur o presupunere. Faptul ca dupa 5 aprilie partidele liberale, pentru ca doar ele erau in opozitie atunci, visa a vis de partidul comunist, au fost intr-atit de hotarite in a rezista unei eventuale guvernari nedemocratice, adica a comunistilor, incat se pare ca lucrurile au pus pe ginduri pe foarte multa lume.

Vasile Botnaru: Natalia, dumneata ce spui ?

Natalia Morari: Daca vorbim despre lucruri personale, va pot spune exemplul meu : anul asta eu am cistigat cazul meu in Curtea de Apel si mi s-a scos obligatia de neparasire a tarii in final. Dar asta poate fi interpretat cel putin in doua moduri - sau, cum spuneti, justitia da anumite semne, ceva incepe, se fisureaza zidul, darr in al doilea rind, justitia a facut asta inainte de alegeri stiind ca vor veni o multime de observatori sau jurnalisti internationali cu care noi ne vom intilni si eu le voi spune ca, iata mi s-a scos interdictia de parasire a tarii si observatorii vor avea opinia ca, uite, ceva se schimba in mod democratic in tara asta.

Vasile Botnaru: Se schimba tot datorita puterii...

Natalia Morari: Inseamna ca nu e totul atit de rau, ca Natalia Morari care este o acuzata in organizarea si conducerea dezordinelor de masa, este iertata si nu mai este valabila interdictia de parasire a tarii. Asta poate fi facut special, inainte de alegeri, ca sa se creeze o imagine mai buna.

Vasile Botnaru
: Haideti sa incercam sa adunam aceste cifre impreuna. Avem PCRM-ul cu 45 de mandate, contra unui numar de 56 de mandate, impresionat, suficient pentru a face... ce ?

Vlad Lupan
: Tocmai mi-am scris aici. 45 la 56 si am facut doua lucruri. 45 + 13, mandatele de la Partidul Democrat, speculata coalitie dintre partidul comunist si PD, pai ei ar obtine 58 de locuri, nu pot alege presedintele nici macar asa.

Vasile Botnaru: Si atunci ce rost ar mai avea sa mearga impreuna ?

Vlad Lupan: Da. Iar eu ma intreb de o alta miscare. In situatia in care 45 si restul sint 56, asa cum reiese din sondajul IPP, ce se va intimpla daca partidele liberale plus Partidul Democrat vor alege si speakerul si guvernul...

Vasile Botnaru: Pai este suficient?

Natalia Morari şi Vlad Lupan
Vlad Lupan si Natalia Morari: Da, e suficient.

Vlad Lupan: Și va trebui sa vedem cum vor merge negocierile de acum incolo..

Vasile Botnaru: Este asadar suficient ca opozitia sa puna piciorul in prag, ca sa intervina in foarte multe alte institutii, in consiliile de care depind televiziunile..Natalia ?

Natalia Morari: Desigur e suficient si asta inseamna ca noi in jumatate de an s-ar putea sa avem din nou alegeri anticipate, inca o data, pentru ca va trebui sa alegem presedintele si daca nu se va putea, iarasi parlamentul va fi epuizat, dar, timp de jumatate de an deja opozitia ar avea control asupra celor mai importante sfere in tara, asta inseamna ca noi am avea sanse pentru o investigatie normala asupra evenimentelor din aprilie, noi avem posibilitatea de a face libere mai multe surse de informatii, Moldova 1 si asta inseamna multe sanse...

Vasile Botnaru
: Si asta inseamna ca vom avea o atmosfera mult mai buna, asta in situatia in care ipoteza anuntata pina la aceasta ora de IPP, referitor la numarul de mandate, ramine in vigoare.
XS
SM
MD
LG