Linkuri accesibilitate

Un guvern responsabil la Chisinau ar putea conta pe un fel de plan Marshall pentru Moldova


Marian Lupu și Dumitru Diacov
Marian Lupu și Dumitru Diacov

Interviu cu Marian Lupu (PD)

Marian Lupu: Pachetul de masuri anticriza se prezinta a fi ca o prioritate a prioritatilor, deoarece campania electorala nu face decit sa anuleze posibilitatea de abordare serioasa si profesionista a acestei mari probleme. As determina citeva directii. Intii de toate e vorba despre restabilirea increderii si business-ului si a consumatorilor care de fapt, in viziunea mea, este cheia depasirii situatiei economice foarte si foarte dificile. Pentru a consolida increderea busienss-ului este necesara reducerea la minimum a presiuni administrative din partea organelor de control de stat. Vorbesc inclusiv si despre anularea oricaror competente de control economic exercitate de politie; abolirea sistemului de marci de stat, inutile in foarte multe cazuri pentru piata interna si externa, si nu in ultimul rind asigurarea functionalitatii si independentei reale a agentiilor de reglementare a pietei. Toate aceste masuri luate impreuna vor putea sa inlature si aranjamentele anticompetitive de pe piata, astfel incit sa fie posibila scaderea reala a preturiloe pe piata de servicii bancare, imobiliare, internet, transport, produse alimentare, farmaceutice, si altele.

Vasile Botnaru
: Daca ar fi sa dam o definitie pentru aceste masuri, cum le-ati numi, liberale, social-democrate?

Marian Lupu
: Intr-un fel sint masuri de liberalizare, dar oricum raminem intr-un pachet de actiuni social-democratice fiindca stiti foarte bina ca doar asigurarea unei cresteri economice nu inseamna in mod automat si cresterea bunastarii populatiei. Anume din aceasta cauza este nevoie sa fie implicate mecanisme de redistribuire, mecanisme care stau la dispozitia guvernarii.

Vasile Botnaru: Pentru masurile anticriza e nevoie de bani, de unde ii luati?

Marian Lupu
: Daca e sa vorbim despre masuri cu caracter institutional, legislativ si normativ, aceste masuri nu necesita alocari de finante. Este vorba de calitatea actului de guvernare, de legi, de hotariri de guvern si acte normative care, in fond, nu costa nimic. Este necesara doar o concentrare profesionala si o buna functionare a organelor de stat. De fapt ei sint platiti pentru asta. Un alt grup de masuri le constituie reformele structurale, proiectele investitionale. Aveti perfecta dreptate, pentru ele este nevoie de un suport financiar. Acest suport poate intr-o masura mai mica sa fie acordat de la bugetul de stat, ținind cont de situatia precara a veniturilor bugetare. Si atunci in aceasta situatie un accent foarte important ar urma sa fie pus pe atragerea fondurilor. Donatori bilaterali, donatori multilaterali. Credite concesionale sau granturi. Iata de ce depinde foarte mult de iscusinta viitoarei guvernari, de competenta acestei guvernari in a sti de unde, de identificarea lor, negocierea conditiilor celor mai potrivite pentru Republica Moldova. Si ulterior este vorba de valorificarea intocmai, cu maxim randament a acestor resurse financiare.

Vasile Botnaru: Cit de repede ar putea sa dea roade aceste eforturi?

Marian Lupu
: Unele din aceste proiecte pot sa dea roade intr-un termen scurt - de fapt o alta iesire din situatie nu exista. Cunosc foarte bine ca exista disponibilitatea unor state membre ale UE pentru a initia un asa numit Marshall plan pentru Republica Moldova. Din momentul in care in aceasta tara este asigurata o guvernare democratica, responsabila si de o calitate noua, a fost anuntata disponibilitatea rapida a acestor donatori pentru a veni cu investitii si cu resurse financiare. Ca sa nu mai vorbim de unele programe care demult au anuntat un pachet financiar important cum ar fi Millenium Challenge - un pachet de circa 300 de milioane de dolari pentru infrastructura, reparatia drumurilor. Tocmai sint acele proiecte care pot sa contribuie la atenuarea efectelor crizei economice. Deci, o guvernare democratica, asigurarea suprematiei legii in Republica Moldova, ofera posibilitatea ca aceste mijloace financiare sa fie puse la dispozitia autoritatilor nationale ale Republicii Moldova inca pina la sfirtsitul anului curent.

Vasile Botnaru: Pe al cui sprijin veti conta mai mult, pe cel din Occident sau pe cel din Rasarit?

Marian Lupu: Ambele directii – si Estul si Vestul, sint bine indicate pentru situatia de criza economica in Republica Moldova. Mai putin conteaza originea geografica a acestor resurse oferite, conteaza intii de toate conditiile in care aceste ajutoare sint oferite.
XS
SM
MD
LG