Linkuri accesibilitate

„Moldoveanul trebuie să fie mîndru că e moldovean”


Interviu cu Andrei Țărnă, președintele Societății „Patria Moldova”

Alegatorul de peste hotare este prea putin informat despre acest scrutin electoral desi s-ar parea ca tot mai multi moldoveni aflati in Federatia Rusa ar dori sa participe la alegeri dar efortul e prea mare. Andrei Țărnă, presedintele societății “Patria Moldova” este nemultumit ca din sutele de mii de moldoveni, care muncesc in Rusia, doar cateva mii participa la vot.

Andrei Țărnă: Mai mult de 2 700 – 3 000 de moldoveni pur si simplu nu au posibilitate sa voteze in Federatia Rusa. Si asta pentru ca ambasada noastra la Moscova nu are capacitati sa permita mai multor pesoane sa-si exercite dreptul la vot. Am insistat si la misiunea diplomatica din Rusia, si la CEC sa permita deschiderea inca a cateva sectii de votare pe teritoriul Rusie, dar toate doleantele noastre au fost ignorate. De fiecare data organizez cateva autocare si le trimit in centrele unde sunt mai multi moldoveni pentru a-i aduce la ambasada. Oamenii sunt dornici sa participe la viata politica a tarii, nu sunt indiferenti de ceea ce se intampla in tara.

Europa Liberă: Si sunteti disponibil sa puneti si la 29 iulie la dispozitia moldovenilor aflati in Rusia la munca si de aceasta data mijloace de transport.

Andrei Țărnă: Evident, ca posibilitatile financiare sunt mai modeste dar, totusi, vom incerca sa ajutam.

Europa Liberă: In opinia D-stra, a celor multi moldoveni aflati la munca in Federatia Rusa, care credeti ca ar trebui sa fie prioritatile in activitatea noului parlament de la Chisinau, care va fi ales la 29 iulie?

Andrei Țărnă: In parlamentul care va fi ales as dori sa fie o unitate care ar permite elaborarea unei ideologii nationale, care acum in Moldova lipseste.

Europa Liberă: Dar ce ar insemna aceasta idee nationala?

Andrei Țărnă: Moldoveanul trebuie sa fie mandru ca este moldovean. O ideologie de mandrie. Iar ideologia de mandrie poate fi formata doar atunci cand exista o stabilitate economica. Omul trebuie sa se mandreasca ca are asa o tara, ca este nascut in asa o tara. Cand oamenii poarta o discutie, de exemplu, un om din Rusia discuta cu un om din Moldova, rusii nu inteleg de ce noi ne consideram moldoveni, tara se numeste Moldova, iar in scoli se preda limba romana. Mie mi se pare ca ar fi bine, noul parlament sa aprobe o decizie. Las’ sa fie limba romana, nu e nicio problema, desigur. Dar tara sa ramana cu denumirea Moldova. Imi pare ca asta ar fi normal, cand ar exista o tarie de caracter si nu va mai fi o asemenea dualitate juridica. Cu cat mai repede se va naste ideea nationala moldoveneasca, cu atat mai mult ar fi o stima fata de tara. Si moldovenii ar ravni sa vina acasa intr-un numar tot mai mare.

Europa Liberă: Alte aspecte asupra carora ar trebui sa-si concentreze eforturile noii legiuitor, care ar fi, ce probleme prioritare ar trebui incluse in agenda noului Legislativ?

Andrei Țărnă: Intelegere si pace. Suntem in situatie economica precara, destul de grava. Ar fi bine daca Moldova va devină o tara stabila. Ar fi bine sa gaseasca limbaj comun si comunistii, si opozitia in favoarea tarii, in favoarea moldovenilor.

Europa Liberă: Presa din Federatia Rusa este interesata de alegerile din Moldova? Aveti suficienta informatie despre acest scrutin electoral din 29 iulie?

Andrei Țărnă: Nu. Informatie in presa rusa este foarte putina. In revista “The New Times” (Moscova), la care lucreaza jurnalista Natalia Morari. Si acolo am gasit ceva. Unicul articol pe care l-am citit chiar azi. In rest, foarte putina informatie. De la caz la caz mai editam si propriul ziar al Societatii “Patria Moldova” din Rusia. Si acolo e ceva scris despre alegeri. Cam atat. Altceva nu prea gasim in presa rusa.

Europa Liberă: Dar din cate stim jurnalistii rusi au mediatizat pe larg protestele din 6-7 aprilie, care au avut loc imediat dupa alegerile din primavara.

Andrei Țărnă: Sigur ca da, atunci presa din toata lumea a fost cu ochii pe Moldova.

Europa Liberă: Acele evenimente, au vreun impact asupra deciziei voastre de a merge sau nu la vot?

Andrei Țărnă: Desigur, ca aceasta ne motiveaza si mai mult sa participam acum la vot. Si acele evenimente au fost mult politizate. Noi ne-am creat o parere foarte clara, ca totul a fost inspirat de catre comunisti. Aceasta ne face si mai responsabili pentru votul pe care il vom da la 29 iulie. Si acel vot de “aur” care nu l-au gasit comunistii ne da mult de gandit. Acel vot ne-a demonstrat si noua, celor care ne aflam in Rusia ca votul nostru, chiar si unul pe care il avem, poate fi unul decisiv.


XS
SM
MD
LG