Linkuri accesibilitate

Înjumătăţirea numărului de concurenţi electorali


Opinii avizate despre regrupările de forţe pe eşichierul politic

In actuala campanie pentru alegerile parlamentare anticipate numarul concurentilor electorali aproape s-a injumatatit in raport cu electorala trecuta. Unele formatiuni inscrise in cursa au operat modificari in listele lor cooptand noi membri sau au recurs la regrupari de forte prin asocierea partidelor. Fostul lider al PD, Dumitru Diacov i-a oferit ex-membrului PCRM Marian Lupu primul loc pe lista formatiunii, plasandu-l printre primii si pe cunoscutul expert de le Asociatia pentru Politica externa Andrei Popov.

Si PLDM si-a modificat lista in care figureaza acum analistul economic Veaceslav Ionita si jurnalistul Dmitrii Ciubasenco. PL l-a primit pe fostul candidat independent Stefan Uratu, iar AMN a renuntat la Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor care la alegerile trecute se afla pe locul doi in lista formatiunii.

O noutate pentru actuala campanie e si includerea pe lista PCRM a fostului lider social-democrat Eduard Musuc. Daca la alegerile din aprilie PNL a participat pe lista MAE, in actuala campanie cele doua partide vor merge separat. In schimb pe lista PSD participa la anticipate reprezentantii UCM, doua formatiuni care in electorala trecuta au mers cu propriile liste.

Ce cred analistii politici de la Chisinau despre regruparile de forta ale partidelor in preajma parlementarelor anticipate?

Oleg Cristal (ADEPT)
Numarul mai mic de concurenti electorali nu este surprinzator pentru analistii politici. Oleg Cristal de Asociatia pentru Democratie Participativa, este de parere ca pana in ziua alegerilor inca s-ar mai putea retrage unii concurenti, cum s-a intamplat in campania electorala anterioara: „Reducerea participantilor este motivata de mai multi factori, printre care reevaluarea fortelor unor formatiuni care au inregistrat un scor modest la precedentele alegeri, oboseala din alegerile trecute, lipsa de resurse financiare, dar si umane. In aceste alegeri va fi functional si asa-numitul vot util, cand o parte din cei care la 5 aprilie au votat pentru partide ce nu au atins pragul electoral, acum isi vor da votul pentru alte formatiuni pe care le simpatizeaza mai putin, dar care au sanse reale de a trece in Parlament. Aceasta descurajeaza partidele mici sa se mai avante in alegeri.”

Petru Bogatu
Si Petru Bogatu, editorialist la Jurnal de Chisinau si postul de radio Vocea Basarabiei, considera ca unele partide si-au dat seama la timp ca electoratul nu va irosi voturile pentru un concurent care a ramas la scrutinul precedent mult sub pragul de trecere in legislativ: ”A trecut prea putin timp ca electoratul sa uite lectia votului util sau votului rational. Daca in alegerile anterioare era un anumit segment de electorat care inca nu-si dadea seama de forta reala a unor partide si au mizat pe niste formatiuni care nu aveau capacitatea sa intre in Parlament, aceasta situatie nu se mai poate repeta acum. Electoratul aruncand o privire inapoi gaseste acum niste repere care ii vor permite sa voteze partidele cu sanse. Deaceea din punctul meu de vedere, cele 4 partide care au intrat in Parlament in luna aprilie au acum posibilitatea sa-si extinda baza electorala”.

L-am intrebat pe Petru Bogatu daca i se par importante modificarile operate in listele cadidatilor pentru functiile de deputati: „Cred ca schimbari semnificative totusi nu-s, sunt doar modificari cosmetice in afara de PD care achizitionandu-l pe Lupu si-a schimbat intr-un fel si strategia electorala si conceptul electoral. Lupu a venit cu o echipa proprie. Deci era firesc sa se schimbe acolo lucrurile si pana la urma sa fie prezentata o lista total diferita de cea din alegerile anterioare. Acelasi lucru il putem spune si despre PSD care incorporeaza acum si UCM. Deci si aici schimbarile sunt semnificative, dar previzibile. In celelalte situatii AMN, PCRM, sunt niste modificari impuse de conjunctura politica”

Oleg Cristal noteaza ca au operat schimbari importante pe liste tocmai formatiunile care au inregistrat scoruri slabe la alegerile trecute, in timp ce partidelor care au trecut in Parlament au pastrat aceleasi dispozitive: ”Observam ca PCRM incearca sa treaca spre centru cu ajutorul fostului lider social-democrat, PD incearca sa ia cat mai mult de pe patrea stanga cu ajutorul fostului speaker, Marian Lupu, PSD incearca sa monopolizeze centrul cu ajutorul UCM, iar crestin-democratii vor sa realizeze o schimbare de generatii in politica asteptata de societatea moldoveneasca. Sunt schimbari si pe listele altor partide, dar care tin mai mult de calcule interne, decat de ratiuni politice. Deasemenea doua formatiuni parlamentare si-au pastrat aproape intacta lista candidatilor, ceea ce demonstreaza increderea fata de cei care au fost alesi in Parlamentul dizolvat.”

La alegerile parlamentare anticipate vor participa 12 concurenti electorali, daca toti vor fi acceptati de CEC, in comparatie cu 24 la alegerile parlamentare trecute. Atunci pe ultima suta de metri s-au retras 4 concurenti.
XS
SM
MD
LG