Linkuri accesibilitate

Consultările de la CEC: Codul Electoral zis şi Caşcavalul găurit


Printre amendamentele propuse: mecanismul exercitării dreptului de vot în străinătate

Comisia Electorală Centrală(CEC) a început pregătirile pentru alegerile anticipate. Astăzi, ea a avut consultări cu fracţiunile parlamentare, cu participarea unor reprezentanti din partea OSCE şi a Consiliului Europei.

Comisia Electorală Centrală a îndemnat la consultări fracţiunile parlamentare să modifice mai multe prevederi ale Codului Electoral, astfel încît până la data anticipatelor să fie excluse toate neconcordanţele, iar rezultatele alegerilor să nu mai fie subiect de dispută. Noile modificări ar trebui, între altele, să concretizeze procedura de organizare a alegerilor anticipate, cu indicarea unor termene concrete, mecanismul constituirii consiliilor electorale de circumscripţie şi al exercitării dreptului la vot pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Modificările ar viza cam a treia parte a prevederilor Codului Electoral.

Secretarul CEC, Iurie Ciocan spune:”Noi, ca un organ tehnic responsabil de organizarea alegerilor, trebuie să avem o claritate absolut limpede cum vom purcede, în ce termeni, care operaţiuni vor fi organizate.”







Opoziţia parlamentară s-a arătat dispusă să voteze schimbările la Codul Electoral ca să elimine ceea ce ei numesc „frauda electorală”. Vicepreşedinta Partidului Liberal Corina Fusu: ”În primul rînd trebuie să verficăm la modul serios listele electorale, cu excluderea persoanelor decedate, etc., Trebuie să oferim posibilitatea celor din străinătate să voteze la secţii de votare şi în afara ambasadelor, consulatelor. Deasemenea considerăm că urnele de vot transparente ar asigura o mai mare certitudine că votul este corect şi onest.”

Iată ce a spus liderul liberal-democraţilor din Moldova, Vlad Filat:” În dimineaţa zilei de astăzi am înregistrat o iniţiativă legislativă care conţine în mare parte tot ceea ce au prezentat reprezentanţii CEC. Deci, nu că aş fi de acord, dar consider necesar să se întîmple acest lucru, dacă dorim să avem alegeri corecte şi dacă dorim să nu apară semne de întrebare vis a vis de calitatea acestor alegeri.”

Vicepreşedintele AMN, Veceslav Untilă: ”Termenii stabiliţi în legislaţie sunt o coliziune juridică, se bat cap în cap. Este vorba de 45 de zile cînd trebuie să efectuăm campania electorală şi 60 de zile cînd se crează organele electorale în teritoriu.”






Delegatul Partidului Comuniştilor la consultările de astăzi la CEC, juristul Sergiu Sîrbu a zis că modificarea Codului Electoral ar depinde acum de şeful statului, care va trebui să decidă dacă dizolvă ori ba Parlamentul pe 10 iunie, cînd va fi propus noul Guvern: ”Ţin să menţionez că semnarea decretului nu echivalează cu intrarea lui deoarece intrarea în vigoare poate fi şi posterior.”





Prezenţi la consultări, reprezentanţi ai OSCE şi Consiliului Europei au atras atenţia fracţiunilor parlamentare că modificările la Codul Electoral ar fi fost recomandate anterior de Comisia de la Veneţia şi de OSCE. Reprezentantul Special al Secretariatului General al Consiliului Europei în Moldova, Vladimir Ristovski: „CE va sprijini schimbările pentru îmbunătăţirea politicii electorale din Moldova. Cooperarea efectivă cu organizaţiile internaţionale competente este garanţia pentru alegeri libere şi corecte.„

Dacă parlamentarii nu vor schimba legea electorală, CEC a cerut măcar o tălmăcire a prevederilor cu privire la organizarea alegerilor anticipate. Unii membi ai CEC au apreciat actualul Cod Electoral drept un „caşcaval găurit”. Opoziţia parlamentară a sugerat Comisiei Electorale Centrale să caute posibilităţi de a aplica în scrutinul anticipat listele electronice ale alegătorului, iar CEC a promis că peste cîteva zile va cere primăriilor să verifice prezenţa la domiciu a cetăţenuilor cu drept de vot.
XS
SM
MD
LG