Linkuri accesibilitate

Şomajul a crescut cu 55% în primul trimestru


37 de mii de şomeri şi aproape 4 mii de oferte de muncă

Şomajul a crescut în primele trei luni ale anului cu 55 la sută. Informaţia a fost dată publicităţii cu ocazia deschiderii la Chişinău a primului Centru de Informare despre piaţa muncii, cu sprijinul financiar al Suediei, unde reprezentantul ţării donatoare a criticat autorităţile moldovene pentru lipsa lor de reacţie la criză.

Directorul proiectului suedez, Per Lindberg se arată îngrijorat de situaţia pe piaţa muncii din Moldova: ”Toamna trecută am făcut o prognoză pentru piaţa muncii din Moldova, dar am constatat că am fost prea optimişti, pentru că e un deficit de locuri vacante. Situaţia e dramatică. În ultimele trei luni numărul locurilor de muncă în Moldova s-a redus de două ori, şi tot atît a crescut numărul şomerilor. Ştim că au fost afectate mai multe sectoare ale economiei. Bunăoară în Bălţi s-au făcut disponibilăzi în masă de la diferite întreprinderi textile care s-au închis sau care sunt pe cale de a-şi înceta activitatea.”

La Bălţi am discutat recent cu un proaspăt muncitor rămas fără lucru, care se numeşte Alexei Pavliuc: ”Am lucrat la o întreprindere alimentară. În cinci luni am primit numai o mie de lei, dar trebuia să iau 25-30 de mii. Mulţi angajaţi îşi caută dreptate prin judecată. La Bălţi se falimentează multe fabrici.”

La începutul acestei luni în Moldova au fost înregistraţi oficial 37 de mii de şomeri şi aproape 4 mii de oferte de muncă, ne-a spus directorul Agenţiei Naţionale pentru ocuparea foreţi de muncă, Ion Holban. El susţine că urmare a crizei economice globale, oficiile pentru şomeri din Moldova sunt tot mai solicitate de oameni care îşi caută o slujbă:” cele mai multe oferte sunt din industria uşoară, însă în ultima vreme şi din acest sector primim foarte puţine oferte. Probabil nu mai au nevoie de forţă de muncă.”

Ala Şupac, şefa Agenţiei specializate din Chişinău precizează că “ pe piaţa muncii din capitală e dezechilibru pentru că avem mulţi şomeri cu studii superioare, dar nu avem locuri vacante pentru ei. Dacă în anii trecuţi şomerii căutau locuri de muncă plătite, acum acceptă orice slujbă. Mulţi angajatori ne-au anunţat deja despre disponibilizări, dar nu se atestă încă disponibilizări în masă.”





Cu toate acestea, viceministrul economiei şi comerţului, Sergiu Sainciuc declară că deocamdată nu ar exista motive de îngrijorare: ”Situaţia e stabilă, pentru că nu s-a înregistrat acel flux masiv de persoane care ar căuta un loc de muncă, ca să fie foarte îngrijorător.”






Însă, expertul suedez, Per Lindberg consideră că autorităţile moldovene ar trebui să elaboreze cît mai repede un plan de măsuri, care să prevadă, pentru început, extinderea capacităţii oficiilor pentru şomeri şi recalificarea imediată a persoanelor rămase fără lucru, întrucît, zice el, oricum n-ai da, criza economică a afectat deja statele din Europa, iar printre ele şi Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG