Doi înalți oficiali ai Uniunii Europene călătoresc la Kiev, pe 8 aprilie, pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski. Este prima vizită a liderilor occidentali după ce, la începutul săptămânii, au fost descoperite presupusele atrocități comise de trupele ruse la Bucea, o suburbie a capitalei ucrainene.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful politicii externe și de securitate europene, Josep Borrell, au pornit cu trenul din orășelul Przemysl din sudul Poloniei, la doar 13 kilometri de granița cu Ucraina. Spațiul aerian ucrainean este închis din cauza războiului.
La mijlocul lunii martie, prim-miniștrii Poloniei, Sloveniei și Cehiei au călătorit la Kiev cu trenul, iar săptămâna trecută capitala ucraineană a fost vizitată de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Occidentul a înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei în urma atrocităților de la Bucea descoperite după retragerea trupelor ruse. Oficialii ucraineni spun că au găsit peste 300 de oameni cadavre ale civililor, care ar fi fost uciși de trupele ruse, iar aproximativ 50 dintre ei au semne de execuție. Moscova neagă acuzațiile.
Ca răspuns la presupusele atrocități rusești, Ursula von der Leyen a propus un al cincilea pachet de sancțiuni europene contra Rusiei, iar țările membre ale UE le-au aprobat la 7 aprilie. Sancțiunile prevăd între altele interzicerea importului de cărbune, lemn și vodcă, potrivit unor surse citate de agenția DPA.
Într-un mesaj zilnic către ucraineni, Volodimir Zelenski a spus în seara de 7 aprilie că situația din Borodyanka - un alt oraș la nord-vest de Kiev recucerit de la forțele ruse - este „cu mult mai îngrozitoare” decât cea de la Bucea.
Înregistrări video de la Borodyanka înfățișează echipe de căutare și salvare, folosind echipamente grele pentru a săpa printre dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbușit. Se crede că sute de oameni au fost îngropați de vii printre dărâmături.
Pe câmpul de luptă, Ucraina spune că trupele rusești se regrupează pentru o ofensivă în Donbas.
Portul asediat Mariupol din sudul Ucrainei, unde primarul spune că rămân blocați peste 100.000 de oameni, a continuat să fie bombardat.
Ucraina a declarat că încearcă să creeze până la zece coridoare pe 8 aprilie pentru a evacua civilii din orașele bombardate din sudul și estul țării. Dar civilii care vor să se evacueze din Mariupol vor trebui să folosească mașini private, pentru că forțele ruse nu permit intrarea în oraș a autobuzelor umanitare.
Serviciile de informații militare britanice au spus la 8 aprilie că au fost bombardate mai multe orașe ucrainene din estul și sudul țării, iar forțele ruse au avansat mai la sud de orașul Izium, care rămâne sub controlul lor.
Ucraina a declarat că încearcă să creeze până la 10 coridoare pe 8 aprilie pentru a evacua civilii din orașele bombardate din sudul și estul țării. Dar civilii care vor să se evacueze din Mariupol vor trebui să folosească mașini private, pentru că forțele ruse nu permit intrarea în oraș a autobuzelor umanitare.