Linkuri accesibilitate

Între eforturile de selectare a viitorului procuror general și turul doi al alegerilor locale


Retrospectiva săptămânii politice cu Ion Tăbârță și Cornelia Cozonac.

Ministra justiției, Olesea Stamate, a anunțat astăzi că lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror general încă nu a fost trimisă la Consiliul Superior al Procurorilor, care urmează să selecteze un singur pretendent și să remită alegerea sa șefului statului. Într-o postare pe Facebook, ministra justiției a precizat că după ce lista candidaților s-a îngustat până la patru persoane, au continuat să apară în spațiul public informații despre care membrii comisiei nu dispuneau în momentul interviurilor. „Se impune o reevaluare, despre rezultatele căreia, totuși, nu vă pot promite nimic”, a explicat ministra Stamate. De ce selectarea viitorului procuror general se lasă așteptată? O întrebare la care a căutat răspuns corespondenta Europei Libere în retrospectiva acestei săptămâni.

Între eforturile de selectare a viitorului procuror general și turul doi al alegerilor locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct



Ministra justiției Olesea Stamate a recunoscut că, până acum, ce nu i-a reușit comisiei de selectare a viitorului procuror general e să verifice integritatea candidaților așa cum și-ar fi dorit.

Trei procurori – Oleg Crîșmaru, Veaceslav Soltan, Alexandru Stoianoglo - și avocatul Vladislav Gribincea sunt numele de pe lista scurtă a candidaților la funcția de procuror general. După încheierea concursului, săptămânalul de investigații Ziarul de Gardă a scris că doi din cei patru candidați ar avea afilieri politice. Procurorului Alexandru Stoianoglo i se reproșează afilierea sa cu PD, iar avocatului Vladislav Gribincea simpatii și donații financiare pentru PAS. În ce-l privește pe procurorul Veaceslav Soltan, bănuiala e că ar fi responsabil de o licitație dubioasă la procuratură, acuzație pe care a respins-o, iar lui Oleg Crîșmaru i se reproșează că ar deține averi ce depășesc veniturile, la fel alegații respinse.

Aceste informații puteau fi lesne verificate de comisia de evaluare înainte de a fi întocmită lista finală a candidaților, e de părere Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, care insistă că anunțul despre posibilitatea unei reevaluări ar putea afecta credibilitatea concursului pentru funcția de procuror general.

Să nu fie reevaluate sau organizate concursuri repetate, pentru că asta alimentează suspiciuni, generează noi critici...
Cornelia Cozonac


„Eu cred că deciziile comisiei trebuie să fie ferme, la fel și și acțiunile ministerului, a celor care iau decizii să aibă mai multă fermitate. Să nu fie reevaluate sau organizate concursuri repetate, pentru că asta alimentează suspiciuni, generează noi critici, mai ales că avem experiență deja cum a fost concursul în cazul CNA”.

Potrivit regulamentului, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să transmită președintelui țării numele unui singur candidat. Șeful statului poate refuza doar o dată desemnarea unei persoane la funcția de procuror general, fiind obligat să accepte candidatura în cazul unei propuneri repetate din partea CSP.


Un alt duel electoral urmărit pe parcursul acestei săptămâni e cel de la șefia capitalei. Duminică, 3 noiembrie, alegătorii din Chișinău vor trebui să-și dea votul pentru candidatul socialist Ion Ceban sau pentru cel al Blocului ACUM Andrei Năstase. Spre deosebire de primul tur al alegerilor, când cei doi concurenți au refuzat dezbaterile electorale, pe parcursul acestei săptămâni Ceban și Năstase s-au confruntat de câteva ori în emisiuni televizate.

Analistul politic Ion Tăbârță observă că acordul de neagresiune încheiat de formațiunile celor doi candidați în ajunul campaniei i-a determinat pe Ion Ceban și Andrei Năstase să evite factorul geopolitic în dezbateri. Pe de altă parte, au lipsit și discuțiile pe problemele cotidiene ale chișinăuienilor, ceea ce ar putea spori absenteismul în rândul alegătorilor.

Ion Tăbârță
Ion Tăbârță


„Acest lucru este evident o strategie a polit-tehnologilor staff-urilor celor doi candidați, desigur că ei urmăresc în așa mod să-și consolideze electoratul, însă de multe ori astfel de situații pot să aibă și efect invers, anume această dezamăgire poate să ducă la creșterea gradului de absenteism. Dacă în cel de-al doilea tur vor fi mai puțini votanți în comparație cu primul tur, înseamnă că, într-adevăr, calculele și strategiile staff-urile acestor candidați au fost parțial greșite”.

La scrutinul de duminică, după o pauză de opt ani, va fi organizat un exit-poll. Sondajul la ieșirea de la urne va fi realizat în 67 de secții de votare din Chișinău și suburbii, iar inițiatorii promit să vină cu primele cifre imediat după finalizarea procesului de vot.

Previous Next

XS
SM
MD
LG