Linkuri accesibilitate

Încotro după referendumul în favoarea reducerii numărului de parlamentari?


Modificarea Constituției nu pare să fie o prioritate post-alegeri.

Două din cele patru partide ce s-au calificat la scrutinul de duminică şi vor intra în noul Parlament nu au participat la campania pentru referendumul consultativ, prin urmare și se pune întrebarea ce vor face în continuare după ce s-a aflat că şi acesta va fi validat.

Încotro după referendumul în favoarea reducerii numărului de parlamentari?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct


Una dintre formaţiunile politice care au fost în mod clar împotrivă - Blocul ACUM, constituit din partidele de opoziţie PAS şi DA – a criticat desfăşurarea într-o zi cu alegerile a plebiscitului în care au văzut, de rând cu cele mai multe ONG-uri şi analiştii politici, „o manipulare” la care democraţii ar fi apelat pentru a-şi spori scorul din celălalt exerciţiu electoral.

ACUM şi-a îndemnat chiar suporterii să nu participe la plebiscit, prin urmare respingerea, în viitoarea legislatură, a oricărei iniţiative prin care să fie pus în practică subiectul referendumului este un lucru ca şi hotărât.

Socialiştii, însă, deşi au neglijat plebiscitul, nu sunt total împotriva ideii, ci doar au o proprie viziune despre modalitatea prin care obiectivele înaintate de acesta pot fi atinse.

Iată cum descria această viziune la Europa Liberă un deputat socialist, Vladimir Ţurcan:

„După ce noi câștigăm aceste alegeri parlamentare, noi numaidecât vom iniția o lege constituțională și eu sunt sigur, cei care vor fi chiar și în minoritate în acest Parlament nu vor avea altceva decât să susțină această lege și legea în cauză constituțională, conform tuturor procedurilor, va fi adoptată și modificată Constituția și va fi introdus un număr mai mic de deputați decât acum, 101. Dar asta ne așteaptă pe viitor. Acest referendum nu rezolvă problema în cauză, doar este ca un fel de sondaj sociologic”.

Acum, când plebiscitul a trecut, pentru micşorarea numărului de deputaţi optând potrivit datelor CEC 730 de mii de alegători, iar pentru revocarea deputaţilor 790 de votanţi, mult mai mulţi decât numărul celora ce au răspuns cu NU la ambele întrebări, nici socialiştii, nici democraţii nu au spus dacă au de gând să-şi ducă la capăt ideile.

„Partidul Democrat a obţinut un succes categoric în referendumul privind reducerea numărului de deputaţi şi anularea amandatelor deputaţilor care nu-şi vor face datoria,” aceasta este singura deocamdată remarcă vizând referendumul a liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc şi ea a fost formulată a două zi după votul de duminică.

După obţinerea aprobării din partea cetăţenilor, spune pe de altă parte analistul politic Igor Boţan, democraţilor le-ar rămâne doar să pună în practică micşoraresa numărului de deputaţi şi posibilitatea revocării acestora - o idee profund anti-europeană - dar una din puţinele variante în care şi-ar putea proba consecvenţa, cel puţin în ochii bazei lor electorale:

„Partidul Democrat trebuie să meargă până la capăt sau cel puţin să demonstreze că acest referendum nu a fost unul manipulator şi cel puţin să încerce să ducă lucrurile până la capăt. Ei ştiu foarte bine că este un lucru care este absolut antieuropean. Deci, PD a demonstrat întregii lumi şi întregii Europe că poporul R. Moldova, la îndrumarea lui, este absolut anti-european: nu vrea democraţie reprezentativă, ci vrea să existe acest sistem cu mandate imperative. Dacă dl. Şor a promis să transforme satul Ivancea în Monaco, el trebuie să facă acest lucru. Şi eu vreau să văd cum dl. Şor o să transforme satul Ivancea în Monaco. Dacă Zinaida Grecianîi, în ajun de alegeri, le-a promis cetăţenilor că nu va face în nici un caz alianţă cu democraţii, eu vreau să le amintesc cetăţenilor că anume asta ei vor, ca dna. Grecianâi să nu facă acest lucru. Altminteri, este o profanare a ideii de referendum.”

Se ştie că în trecut, atunci când legile nu permiteau referendumul într-o zi cu alegerile, democraţii au schimbat acele legi aşa ca să se asigure, cel puţin pe ei înşişi, că exerciţiul se încadrează în nişte aparenţe de legalitate. Este puţin probabil ca tema să revină prea degrabă pe agenda lor de preocupări în condiţiile în care provocarea esenţială în următoarele câteva săptămâni, chiar luni, va fi negocierea unei noi coaliţii după un scrutin care nu a scos în faţă în mod clar vreun învingător.

Previous Next

XS
SM
MD
LG