جهان
وزرای امور خارجه گروه «جی هفت» بار دیگر بر حمایت خود از اوکراین تأکید کردند
![وزرای امور خارجه گروه هفت کشور صنعتی جهان](https://gdb.rferl.org/935a9ed1-bba9-4b79-a53d-08dd4a814ce6_cx0_cy9_cw0_w250_r1_s.png)
وزرای امور خارجه گروه هفت کشور صنعتی جهان «جی هفت» یکبار دیگر بر حمایت قاطع خود از اوکراین تأکید کردند.
در بیانیه مشترکی که روز شنبه ۲۷ دلو در حاشیۀ کنفرانس امنیتی مونیخ پس از نشستی منتشر شد وزرای خارجه هفت کشور صنعتی اعلام کردند که اعضای این گروه دربارۀ جنگ ویرانگر روسیه در اوکراین گفتگو کرده و بار دیگر تعهد خود را برای همکاری مشترک جهت دستیابی به صلح پایدار و ایجاد اوکراین قدرتمند و آرام تجدید کردند.
آنها همچنین بر لزوم تضمینهای امنیتی قوی تاکید کردند تا اطمینان حاصل شود که جنگ دوباره آغاز نخواهد شد.
در این نشست، وزرای امور خارجه امریکا، فرانسه، جرمنی، بریتانیا، کانادا و ایتالیا حضور داشتند و اندری سیبیها وزیر خارجۀ اوکراین، نیز در آن شرکت کرد.
تأکید وزرای خارجه گروه «جی هفت» بر تضمینهای امنیتی برای اوکراین در حالی صورت میگیرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز روز جمعه در حاشیۀ کنفرانس امنیتی مونیخ پیش از دیدار با معاون رئیسجمهور جی دی ونس امریکا، تأکید کرد که کشورش قبل از هرگونه مذاکرات صلح با روسیه، به تضمینهای امنیتی نیاز دارد.
زلنسکی روز شنبه در سخنرانی خود در این کنفرانس همچنین پیشنهاد کرد که اروپا باید نیروی مستقل خود را تشکیل دهد، زیرا به گفتۀ او اوکراین در جنگ با روسیه عملاً بنیان چنین نیرویی را گذاشته است.
یک مقام ایران: تواناییهای تحقیقی و علمی دانشجویان افغان چشمگیر است
![نمایشگاه کتاب ایران (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-869b-08db56027d03_w250_r1_s.jpg)
حسین روزبه، رئیس سازمان توسعۀ همکاری های بین المللی ایران میگوید که به شرکتهای علمی افغانستان مانند شرکتهای ایرانی، اجازۀ فعالیت در این کشور داده شده است.
براساس خبرگزاری ایسنا، روزبه روز شنبه، ۲۷ ماه دلو در نخستین کنفرانس نخبگان افغان گفت که برای ثبت نام، معیارهای خاص و شرایط ویژه لازم است و این شرکتها باید معیارهای علمی را نیز اخذ کنند.
به گفتۀ حسین روزبه، ایران از نخبگان غیر ایرانی به خصوص افغانها حمایت میکند، زیرا مهاجرین و دانشجویان افغان بسیار با استعداد بوده و تواناییهای تحقیقی و علمی آنها، چشمگیر است.
رئیس سازمان توسعۀ همکاری های بین المللی ایران همچنین گفته که این سازمان از همکاری با نخبگان غیر ایرانی استقبال میکند و میخواهد که با استفاده از قابلیتهای علمی، اکوسیستم نوآوری و تکنالوژی ایران را به خارج از این کشور صادر کند.
وزیران خارجۀ زن چندین کشور از طالبان خواستند که تعهد بین المللی افغانستان را رعایت کنند
![اعتراض زنان افغان در برابر محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان](https://gdb.rferl.org/f2f193f8-6204-46c2-a4ce-08dd4a814ce6_w250_r1_s.jpg)
در اعلامیۀ پایانی نشستی در مورد وضعیت زنان و دختران در افغانستان از مقامات طالبان خواسته شده که تعهدات حقوقی بینالمللی افغانستان، از جمله تعهدات مندرج در کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان را حفظ و اجرا کنند.
ملانی جولی، وزیر خارجۀ کانادا، ریاست این نشست با اشتراک وزرای خارجۀ زن اندورا، آسترالیا، کلمبیا، اکوادور، اتحادیۀ اروپا، فنلند، گرجستان، جرمنی، ایسلند، جامائیکا، کوسووا، لتونیا، لیختن اشتاین، موناکو، منگولیا، اسلوونی و سویدن و همچنین نمایندۀ عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی را بر عهده داشت.
براساس اعلامیۀ که روز شنبه، ۲۷ ماه دلو از سوی حکومت کانادا منتشر شد، این نشست در ۱۱ فبروری دایر شده بود و وزرای خارجۀ زن از سراسر جهان گردهم آمدند، تا نگرانیها در مورد ادامۀ نقض سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان از سوی مقامات طالبان، بهویژه مواردی را بررسی کنند که زنان و دختران افغان را تحت تأثیر قرار میدهد.
از اگست ۲۰۲۱ میلادی که طالبان دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، محدودیتهای گستردهای را بر زنان و دختران افغان وضع کردهاند.
نخست دختران افغان از آموزش بالاتر از صنف ششم و سپس از تحصیل در پوهنتون ها منع شده اند، کار زنان دختران افغان در بسیاری از ادارات دولتی و همۀ نهادهای غیردولتی به شمول دفاتر سازمان ملل متحد ممنوع اعلام شد و محدودیتهایی شدیدی بر مشارکت فعال زنان در سایر بخشهای جامعه از جمله بر آزادی تردد و سفر آنها وضع شده است.
تلاش قزاقستان برای ترغیب چند کشور برای ساخت و ساز دهلیز ترانس - افغان
![قزاقستان - بیرق قزاقستان در حال اهتزاز در آلماتی](https://gdb.rferl.org/8e651076-d01f-4397-b519-f3e6b885011e_w250_r1_s.jpg)
قزاقستان میگوید که مقامات پاکستان و سایر کشورها را برای اعمار دهلیز ترانس - افغان ترغیب میکند.
رسانههای قزاقستان روز شنبه، ۲۷ ماه دلو گزارش دادند که دامیر کوژا خامیتوف، رئیس شرکت ملی خط ریل قزاقستان (KTZ) برای گفتوگو با شرکتهای ترانسپورتی و لوژستیک برای پیشبرد پروژۀ دهلیز ترانس- افغان به پاکستان، سفر کرده است.
طرح اتصال ازبکستان و پاکستان با خط ریل از طریق افغانستان در سال ۲۰۱۸ بین حکومت جمهوری مخلوع افغانستان، پاکستان و ازبکستان امضا شد.
هزینۀ اعمار این خط ریل ۵۷۳ کیلومتری، بیش از چهار و نیم میلیارد دالر تخمین شده و خط ریل ترانس - افغان از ازبکستان تا مزارشریف و الی بندر غلامخان، تمدید خواهد شد.
بریتانیا از ردیابی کشتیهای روسی حامل مهمات از سوریه خبر داد
![کشتی روسیه (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/dab1e436-555e-4c64-a529-08dd4a814ce6_cx0_cy6_cw82_w250_r1_s.jpg)
بریتانیا میگوید که در روزهای اخیر شش کشتی تجارتی حامل مهمات روسی از سوریه را ردیابی کرده است.
براساس خبرگزاری رویترز، وزارت دفاع بریتانیا روز شنبه، ۲۷ ماه دلودر اعلامیهای گفت که این کشتیها پس از برکناری بشار اسد رئیسجمهور سوریه و متحد نزدیک روسیه، از آن کشور خارج میشوند.
به گفتۀ وزارت دفاع بریتانیا، روسیه از زمان سرنگونی اسد، داراییهای نظامی خود را از سوریه تخلیه کرده و این حرکت را «ضربۀ به جاه طلبیهای مسکو در شرق میانه» توصیف کرده است.
سفارت روسیه در لندن تا هنوز به درخواست خبرگزاری رویترز برای اظهار نظر در این مورد پاسخ نداده، اما ریاست جمهوری سوریه اعلام کرده که روسیه از وزیر خارجۀ جدید این کشور برای بازدید از مسکو دعوت کرده، گفته که مسکو آماده است تا در قراردادهای دوجانبۀ امضا شده در زمان بشار اسد، تجدید نظر کند.
هشدار صدراعظم هنگری در مورد احتمال مبدل شدن جنگ در اوکراین به بار «طولانی» به کشورهای اروپا
![ویکتور اوربان، صدراعظم هنگری (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/d10453d6-2650-4275-a675-f2580a2a03e8_w250_r1_s.jpg)
ویکتور اوربان، صدراعظم هنگری میگوید که اتحادیه اروپا صدها میلیارد یورو را برای حمایت از اوکراین هزینه کرده و اگر وضعیت تغییر نکند، این جنگ به یک بار طولانی برای کشورهای اروپایی تبدیل خواهد شد.
نشریۀ "اوکراینسکایا پروادا" روز شنبه، ۲۷ ماه دلو از قول اوربان نوشته که با مقایسۀ وضعیت اوکراین با عملیات نظامی ۲۰ ساله امریکا در افغانستان، گفته است که اگر دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا نتواند راه حلی بیابد، جنگ در اوکراین به راحتی میتواند به «افغانستان» برای اتحادیۀ اروپا تبدیل شود.
صدراعظم هنگری در گذشته نیز اظهارات انتقاد آمیز در مورد پالیسی اتحادیۀ اروپا در قبال جنگ در اوکراین داشته است.
یادبود از سربازان شوروی سابق که در افغانستان کشته شدهاند
![ترمز، ازبکستان – کاروان تانکهای نظامی شوروی سابق در حال عبور از مرز دولتی هنگام بازگشت از افغانستان. ۸ فبروری ۱۹۸۹](https://gdb.rferl.org/74E55AA6-AB7F-483E-AA50-C54C773BEE3E_cx0_cy18_cw0_w250_r1_s.jpg)
روسیه، بلاروس، قزاقستان و تاجیکستان از سی و ششمین سالگرد خروج نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق از افغانستان بزرگداشت کردند.
خبرگزاری تاس روسیه گزارش داده که این کشورها به روز شنبه، ۱۵ فبروری با گذاشتن اکلیل گل در پای بناهای یادبود از سربازان شوروی سابق که در طول جنگ در افغانستان بین سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ جان باختند، از آنها یادبود کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس، نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق ۴۱۶ عملیات عمده را در افغانستان انجام دادند که از میان ۶۲۰ هزار سرباز در حال خدمت، ۱۵ هزار و ۵۱ نفرشان جان خود را از دست دادند.
بر اساس گزارشها، تهاجم شوروی به افغانستان به کشته شدن بیش از یک میلیون افغان، مجروح شدن تقریباً سه میلیون تن دیگر و مهاجرت میلیونها افغان به نقاط مختلف جهان انجامید.
نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق در ۶ جدی ۱۳۵۸ هجری خورشیدی به افغانستان حمله کردند و پس از نزدیک به یک دهه جنگ، در ۲۶ دلو ۱۳۶۸ بر اساس توافقنامه ژنو که در ۱۴ اپریل ۱۹۸۸ امضا شد، از افغانستان خارج شدند.
دو شهروند بریتانیایی در کرمان ایران بازداشت شدند
![دیدار سفیر بریتانیا با دو شهروند بازداشت شده این کشور در ایران-تصویر از ایرنا](https://gdb.rferl.org/3eabc8ae-0291-415e-b150-08dd4a80fec4_w250_r1_s.jpg)
اعضای خانواده دو شهروند بریتانیا که در شهر کرمان ایران دستگیر شده اند، امروز شنبه گفتند که با مقامات مربوطه در تماس اند تا درباره سلامتی و برگشت دوباره آنها به خانه هایشان اطمینان حاصل کنند.
خبرگزاری رسمی ایران روز پنجشنبه خبر داده بود که دو تبعه بریتانیا یک مرد و یک زن در ارتباط به مسائل امنیتی تحت توقیف قرار دارند.
تصویری که در آن چهره های این دو شهروند بریتانیا پنهان شده است، و اخیراً نشر شده، نشان میدهد که آنها با سفیر بریتانیا ملاقات می کنند ، اما هویت آنها افشا نشده است.
اعضای خانواده این دو نفر در یک اعلامیه که توسط وزارت خارجه بریتانیا نشر شده نامهای این دو نفر را کریگ و لیندزی فورمن معرفی کرده اند.
اما این گفته نشده که این دو نفر دقیق چه وقت بازداشت شدند.
تهدیدات امنیتی باعث توقف فعالیت هفت میدان هوایی روسیه شد
![یکی از میدانهای هوایی در روسیه-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-80ba-08dc1d81c0dc_w250_r1_s.jpg)
هفت میدان هوائی مختلف روسیه به خاطر تهدید امنیتی امروز صبح برای چند ساعت از فعالیت باز ماندند.
پرواز و فرود آمدن طیاره ها در میدانهای هوائی استراخان، ولادی کفکاز، ولگوگراد، گروزنی، کالوگا، سراتوف و اولیانوفسک متوقف شدند. این توقف دو ساعت دوام کرد.
در جریان جنگ اوکرائین که در سال ۲۰۲۲ با هجوم روسیه بر اوکرائین آغاز شد، فعالیت در میدانهای هوائی روسیه هر از گاهی بخاطر تهدید حملات متوقف میشود.
وزارت دفاع روسیه درصفحه تلگرام نوشته که در جریان شب گذشته ۴۰ درون یا طیاره بی پیلوت اوکرائینی را در فراز ولگوگراد، کالوگا، روستوف و سراتوف از بین برده است.
سقوط یک طیاره بی پیلوت بر یک فابریکه صنعتی سبب آتش سوزی در کالو گا در جنوب غرب مسکو شده . در این مورد والی منطقه خبر داده است.
همچون جز کمپاین دفاعی خود در برابر تجاوز نظامی روسیه ، اوکرائین نیز حملاتی را در داخل خاک روسیه انجام میدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان: تحریک طالبان پاکستان مانع اصلی روابط با افغانستان است
![منطقه شوال، خیبر پختونخوا- جنگجویان طالبان پاکستانی در حال گشت زنی-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/f2416c75-17b0-4277-b8dc-bba496ddca58_w250_r1_s.jpg)
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان می گوید موضوع اساسی که به روابط بین اسلام آباد و کابل صدمه میزند حضور پناه گاهای امن برای گروه تحریک طالبان پاکستان در افغانستان است.
شفقت علی خان در کنفرانس خبری هفته وار خود تاکید کرد که پاکستان این مسئله را مکرراً با طالبان در میان گذاشته و گفته است برای اینکه همکاری دوجانبه دوام کند، این مشکل باید حل شود.
خان افزود تا زمانی که مشکل موجودیت پناه گاه ها به تحریک طالبان پاکستان در افغانستان حل نشود، همکاری بین دو طرف ممکن نخواهد بود.
شهباز شریف صدر اعظم پاکستان قبل از این تاکید کرده بود که پاکستان انتظار دارد طالبان در جنگ علیه تروریزم همکاری کند نه حمایت از گسترش آن.
پاکستان پیهم حکومت طالبان در افغانستان را متهم میسازد که با گروه های مخاصم با اسلام آباد همکاری می کند مخصوصا تحریک طالبان پاکستان.
اما حکومت طالبان در افغانستان به این ادعا های حکومت پاکستان را رد کرده و آن را بی اساس خوانده است.
حکومت طالبان می گویند که پاکستان نباید افغانستان را مسوول نابسامانی های امنیتی در داخل آن کشور بداند.
این در حالیست که سازمان ملل متحد در یک گزارش تازه دیروز گفت که تحریک طالبان پاکستان حضور گسترده در افغانستان دارد.
سال ۲۰۲۴ میلادی، در جریان یک دهۀ گذشته، خونینترین سال، برای عساکر و نیروهای امنیتی پاکستان خوانده شده است.