جهان
ولادیمیر زلنسکی آمادگی خود را برای تبادله اسیران کوریای شمالی با سربازان اوکراینی اعلام کرد
رئیسجمهور اوکراین میگوید، در صورتی که رهبر کوریای شمالی ترتیب تبادل سربازان اوکراینی اسیر شده توسط روسیه را بدهد، آماده است سربازان اسیر شدۀ کوریای شمالی را به پیونگ یانگ تحویل دهد.
ولادیمیر زلنسکی روز یکشنبه در بیانیهای در شبکههای اجتماعی گفت که به هر سرباز کوریای شمالی که از بازگشت به کشور استبدادی خود امتناع کند، گزینههای دیگری را پیشنهاد کرده است. او اما در این باره جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
اظهارات رئیس جمهور اوکراین در حالی مطرح میشود که کوریای جنوبی اعلام کرد کییف دو سرباز کوریای شمالی را اسیر کرده است و اظهارات روز گذشتۀ زلنسکی در مورد دستگیری اسارت این سربازان را تأیید کرد.
پیونگ یانگ و مسکو هنوز در مورد این گزارشها اظهار نظر نکرده اند.
گفتوگوی رئیس جمهور بایدن با خانوادههای ۳ امریکایی که در نزد طالبان زندانی اند
قصر سفید با نشر اعلامیهای گفته که جو بایدن پس از ظهر یکشنبه، ۲۳ جدی در صحبت با این خانوادهها بر تعهد خود برای بازگردان این امریکاییها تأکید کرده و بازداشت آنان را ناحق خوانده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از برخی منابع گزارش داده که ادارۀ بایدن از ماه جولای سال گذشته به این سو در حال مذاکره با طالبان است تا رایان کوربیت، جورج گلزمن و محمود شاه حبیبی، ۳ تن از شهروندان امریکایی در بدل رهایی محمد رحیم افغانی از زندان گوانتانامو رها شوند.
این سه شهروند امریکا از سال ۲۰۲۲ به این سو زندانی اند.
در اعلامیۀ قصر سفید در بارۀ جزئیات پیشرفت این مذاکرات چیزی گفته نشده است، اما افزوده که رئیس جمهور بایدن و تیمش برای آزادی امریکاییهایی که در خارج از کشور گروگان گرفته شده اند یا به ناحق زندانی شده اند، تلاش میکنند.
بر اساس اعلامیۀ قصر سفید، بایدن به این تلاشها در طول دورۀ باقی ماندۀ خود ادامه خواهد داد. دورۀ ریاست جمهوری بایدن هفت روز بعد در ۲۰ جنوری به پایان میرسد.
در همین حال، احمد شاه حبیبی، برادر محمود شاه حبیبی که در تماس تیلیفونی با بایدن شرکت کرده بود، گفته که رئیس جمهور بایدن به صراحت به آنان گفته است که اگر طالبان برادرم را آزاد نکنند، او رحیم را مبادله نخواهد کرد.
او افزود که خانوادهاش از بایدن برای دفاع از برادرش بسیار سپاسگزار هستند.
این درحالیست که حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان اخیراً گفته بود که مذاکرات با امریکا در بارۀ تبادلۀ زندانیان ادامه دارد، اما افزوده بود که مذاکرات تا به حال نتیجه نداده است.
مقامهای طالبان تا به حال به گونۀ رسمی مشخص نکردن که چند شهروند امریکایی نزد آنان زندانی است، اما در پیوند به محمود شاه حبیبی، امریکایی - افغانی الاصل گفته اند که او نزد آنان زندانی نیست.
خانواده رایان کوربیت، زندانی امریکایی در افغانستان از دونالد ترمپ برای آزادی او کمک می خواهند
آنا کوربیت، همسر راین کوربیت، به فلوریدا سفر کرده و امیدوار است که بتواند با ترامپ ملاقات کند و از او برای آزادی همسرس کمک بخواهد.
آنا کوربیت روز یکشنبه در بیانیهای در صفحه ایکس خود نوشت که صبح همان روز با همسرش تلفونی صحبت کرده و به او اطمینان داده که تمام تلاشها برای آزادیاش در حال انجام است.
بر اساس گزارشها، راین کوربیت از حدود دو و نیم سال پیش توسط طالبان اسیر شده است و تلاشهای مکرر مقامات آمریکایی برای آزادی او هنوز نتیجهای نداشته است.
حکومت طالبان اخیرا اعلام کرده که با امریکا در مورد مبادله زندانیان گفتوگوهایی انجام دادهاند، هرچند این گفتگوها هنوز به نتیجهای نرسیده است.
وال استریت ژورنال به نقل از شورای امنیت ملی امریکا گزارش داده که در ازای آزادی زندانی افغان به نام محمد رحیم الافغانی از زندان گوانتانامو، مذاکرات در جریان است که طی آن سه امریکایی به نامهای جورج گلزمن، راین کوربیت و محمود شاه حبیبی نیز آزاد خواهند شد.
مقامات ایرانی آزادی محمد عابدینی تبعه این کشور در ایتالیا را تایید کردند
چهار روز بعد از آزادی چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی، از زندانهای ایران و خروج او از این کشور، قوه قضائیه ایران میگوید محمد عابدینی در ایتالیا آزاد شد.
خبرگزاری میزان مربوط به قوهٔ قضائیه ایران در بیانیهای روز یکشنبه ۲۴ جدی اعلام کرد که محمد عابدینی ۳۸ ساله، که ماه گذشته به دستور امریکا در ایتالیا دستگیر شد، اکنون آزاد شده است.
در این بیانیه آمده که بازداشت محمد عابدینی در پی «سوءتفاهمی» صورت گرفته بود.
محمد عابدینی نجفآبادی، که از سوی امریکا به انتقال قطعات حساس طیارههای بیسرنشین به سپاه پاسداران متهم شده بود، در میدانهوایی میلان ایتالیا بازداشت شد.
سه روز پس از آن، ۲۹ میزان، ایران چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی را، که با مجوز وزارت ارشاد به این کشور سفر کرده بود، بازداشت کرد.
وزارت خارجه ایران ادعا کرده بود که بازداشت خانم سالا در تهران به بازداشت عابدینی در ایتالیا «هیچ ارتباطی ندارد.»
عربستان سعودی در دیدار با دپلماتان منطقهای و اتحادیه اروپا خواستار لغو تحریمها علیه سوریه شد
شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان سعودی پس از پایان مذاکرات در مورد آینده سوریه روز یکشنبه ۲۴ جدی در ریاض گفت: «ما بر اهمیت لغو تحریمهای یکجانبه و بینالمللی اعمالشده علیه سوریه تأکید کردیم، زیرا ادامهٔ آنها مانع از آرزوهای مردم سوریه برای دستیابی به توسعه و بازسازی میشود.»
در این نشست در کنار مقامات عرب، نمایندگان ترکیه، فرانسه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل نیز شرکت کردند.
احمد الشرع، رهبر جدید سوریه نیز بر کاهش تحریمها تأکید دارد و اسعد الشیبانی، وزیر امور خارجه و نمایندهٔ دولت وی در مذاکرات ریاض حضور دارد.
قدرتهای غربی از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا تحریمهای سنگینی را علیه دولت اسد به دلیل سرکوب وحشیانهٔ تظاهرات ضد دولتی در سال ۲۰۱۱ اعمال کردند که به جنگ داخلی منجر شد.
وزارت خزانهداری ایالات متحده دوشنبهٔ گذشته اعلام کرد که اجرای محدودیتهایی را که بر خدمات ضروری مانند انرژی و صحت تأثیر میگذارد، کاهش میدهد.
اما مقامات در واشنگتن میگویند که قبل از هرگونه کاهش گستردهٔ تحریمها منتظر پیشرفت خواهند بود.
پیش از این، کشورهایی مانند ترکیه و ایتالیا خواستار رفع تحریمها علیه سوریه شدند.
آتشسوزی در کالیفرنیا در حال گسترش است
یک مقام اطفائیۀ کالیفورنیا میگوید که اگرچه آتش سوزی در منطقۀ "پاسیفیک پالیسیدز" لاس آنجلس ۱۱ درصد مهار شده است،
اما آتش به منطقۀ "مندیویل کانون" در غرب شهر گسترش یافته و بیم آن میرود که به برنت وود هم برسد.
برنت وود منطقهای مجلل است که افراد مشهور زیادی در آن زندگی میکنند.
عملیات خاموشسازی آتشسوزی گسترده در منطقۀ ثروتمند پاسیفیک پالیسیدز در لاس آنجلس تا صبح شنبه، ۲۲ جدی ادامه یافت، زیرا آتش در طول شب قبل آن به ۴۰۰ هکتار زمین دیگر گسترش یافت.
در عین حال به ساکنان منطقه هشدار داده شده است که شرایط جوی ممکن است بدتر شود و آتش در ۷۲ ساعت آینده بیشتر گسترش یابد.
به گفتۀ رابرت لونا، شاروال لاس آنجلس، به ۱۶۶ هزار نفر دیگر هشدار داده شده است که ممکن است مجبور شوند خانههای خود را ترک کنند.
سرمنشی اتحادیۀ جهانی مسلمانان: "ممنوعیت تحصیل دختران غیرعادلانه و خلاف تعالیم اسلام است."
محمد عیسی، سرمنشی اتحادیۀ جهانی مسلمانان و رئیس سازمان علمای مسلمان، در سخنرانی خود در نشست سازمان همکاری اسلامی در پاکستان، ممنوعیت تحصیل دختران را محکوم کرد و آن را ناعادلانه و خلاف آموزههای اسلامی خواند.
او به گونۀ غیرمستقیم به ممنوعیت تحصیل دختران توسط طالبان اشاره کرد و گفت: حرام کردن حلال گناه کبیره است.
عیسی همچنان به گونۀ غیرمستقیم از طالبان خواست که سیاستهای محدودکننده را با اسلام مرتبط نسازند و تأکید کرد که اسلام به شدت بر حق تحصیل زنان و دختران تأکید میکند.
او گفت: "اجازه ندادن به تحصیل زنان و دختران، چه به گونۀ جزئی یا کامل و پیوند دادن این عمل به شریعت اسلام، کاملاً اشتباه است."
او به دولتها و سازمانها هشدار داد که از دین برای توجیه سیاستهای ناعادلانه سوء استفاده نکنند.
کنفرانس دو روزۀ بحث روی آموزش دختران در جوامع مسلمان به میزبانی پاکستان و به دعوت اتحادیۀ جهانی مسلمانان دیروز با سخنرانی شهباز شریف، صدر اعظم پاکستان آغاز شد و امروز نیز ادامه دارد.
کمیسیون حقوق بشر پاکستان میگوید که در سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۴۰۰ زن در این کشور کشته شدند
این کمیسیون روز گذشته (شنبه، ۲۲ جدی) در گزارشی اعلام کرد که در سال ۲۰۲۴بیشترین تعداد زنان زیر نام قتلهای ناموسی، در ایالت پنجاب کشته شده اند.
از میان نزدیک به ۴۰۰مورد قتل، ۱۶۸ مورد در پنجاب، ۱۵۱ مورد در سند، ۵۲ مورد در خیبر پختونخوا و ۱۹ مورد در بلوچستان ثبت شده است.
در گزارش کمیسیون حقوق بشر پاکستان نیز آمده است که سال گذشته ۱۹۶۹ زن در این کشور مورد تجاوز جنسی قرار گرفته و ۳۰۰ زن دیگر مورد خشونت قرار گرفته اند.
در این گزارش همچنین آمده است که در سال ۲۰۲۴، ۳۰زن با استفاده از آتش و ۴۳ زن دیگر با اسید هدف قرار گرفتند.
در ادامه گزارش حقوق بشر پاکستان آمده است که در سال گذشته ۱۱ دختر به زور در این کشور مجبور به تغییر مذهب و ۹۸۰ زن در حوادث دیگر کشته شدند.
اردوی سودان از پیشروی در برابر شبهنظامیان موسوم به نیروهای حمایت سریع خبر میدهد
اردوی سودان می گوید که وارد شهر مرکزی ودمدنی شده و شبه نظامیان موسوم به نیروهای حمایت سریع را مجبور به عقب نشینی کرده است.
در ویدیوی که توسط اردوی سودان روز شنبه ۱۱ جنوری منتشر شد ، نیروهای اردو در داخل این شهر که مرکز ایالت الجزیره است دیده می شوند.
نیروهای حمایت سریع شهر ودمدنی را در ماه دسمبر سال ۲۰۲۳ تصرف کرده بودند.
اگر همه این ایالت از این نیروها پس گرفته شود ، یک پیشروی عمدۀ اردوی سودان و تغییر قابل توجه در جنگی خواهد بود که در اپریل سال ۲۰۲۳ آغاز شد.
این جنگ در نتیجۀ اختلاف بر سر ادغام نیروهای حمایت سریع با اردوی سودان آغاز شد که بحران انسانی عظیم در این کشور ایجاد کرده است.
جنگ باعث کشته شدن هزاران نفر شده ، بیش از ۱۲ میلیون تن بیجا و نیم از جمعیت سودان با گرسنگی رو به رو شده اند.
رئیس جمهور ایران می گوید تلاش می کند حقابۀ ایران را از افغانستان بگیرد
مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران در مصاحبه اخیر تلویزیونی خود گفته که با مقام های طالبان صحبت می کند، تا حق آبۀ ایران را از حکومت افغانستان بگیرد.
از سوی دیگر، عباس علی آبادی، وزیر انرژی ایران، روز جمعه در جریان سفر به ایالت سیستان-بلوچستان ایران گفت که با مقامهای طالبان در مورد حق آبۀ ایران صحبت میکند.
مقامهای ایرانی اخیراً به تکرار حکومت افغانستان را متهم کردهاند که با ساختن بندها روی دریاهایی که آب آن به ایران سرازیر میشود، حق آبۀ ایران را نقض کرده است.
اما طالبان این اتهامات را رد کرده، گفته اند که براساس توافقنامۀ سال ۱۳۵۱ شمسی بین دو کشور، حق آبه ایران را از دریای هلمند تامین می کنند.