لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۲۹ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۲۷

افغانستان

وزیران خارجۀ زن چندین کشور از طالبان خواستند که تعهد بین المللی افغانستان را رعایت کنند

اعتراض زنان افغان در برابر محدودیت‌های وضع شده از سوی طالبان
اعتراض زنان افغان در برابر محدودیت‌های وضع شده از سوی طالبان

در اعلامیۀ پایانی نشستی در مورد وضعیت زنان و دختران در افغانستان از مقامات طالبان خواسته شده که تعهدات حقوقی بین‌المللی افغانستان، از جمله تعهدات مندرج در کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان را حفظ و اجرا کنند.

ملانی جولی، وزیر خارجۀ کانادا، ریاست این نشست با اشتراک وزرای خارجۀ زن اندورا، آسترالیا، کلمبیا، اکوادور، اتحادیۀ اروپا، فنلند، گرجستان، جرمنی، ایسلند، جامائیکا، کوسووا، لتونیا، لیختن اشتاین، موناکو، منگولیا، اسلوونی و سویدن و همچنین نمایندۀ عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی را بر عهده داشت.

براساس اعلامیۀ که روز شنبه، ۲۷ ماه دلو از سوی حکومت کانادا منتشر شد، این نشست در ۱۱ فبروری دایر شده بود و وزرای خارجۀ زن از سراسر جهان گردهم آمدند، تا نگرانی‌ها در مورد ادامۀ نقض سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان از سوی مقامات طالبان، به‌ویژه مواردی را بررسی کنند که زنان و دختران افغان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

از اگست ۲۰۲۱ میلادی که طالبان دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، محدودیت‌های گسترده‌ای را بر زنان و دختران افغان وضع کرده‌اند.

نخست دختران افغان از آموزش بالاتر از صنف ششم و سپس از تحصیل در پوهنتون ها منع شده اند، کار زنان دختران افغان در بسیاری از ادارات دولتی و همۀ نهادهای غیردولتی به شمول دفاتر سازمان ملل متحد ممنوع اعلام شد و محدودیت‌هایی شدیدی بر مشارکت فعال زنان در سایر بخش‌های جامعه از جمله بر آزادی تردد و سفر آنها وضع شده است.

ادارۀ ملی احصاییه و معلومات حکومت طالبان از کاهش صادرات افغانستان خبر داد

گذرگاه مرزی چمن
گذرگاه مرزی چمن

ادارۀ ملی احصاییه و معلومات تحت کنترل حکومت طالبان روز شنبه، ۲۷ ماه دلو اعلام کرد که صادرات افغانستان در ماه گذشته ۲۸ میلیون دالر کاهش یافته است.

بر اساس اعلامیه این اداره، افغانستان در ماه دسمبر به ارزش ۱۹۰ میلیون و ۲۰۰ هزار دالر صادرات داشت، اما در ماه جنوری میزان صادرات این کشور ۲۸ میلیون دالر کاهش یافته است.

از سویی هم، اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری تحت کنترل طالبان روز گذشته اعلام کرد که برای حل مشکلات تجارتی این کشور یک هیئت را به شهر اصفهان در ایران اعزام کرده است.

یادبود از سربازان شوروی سابق که در افغانستان کشته شده‌اند

ترمز، ازبکستان – کاروان تانک‌های نظامی شوروی سابق در حال عبور از مرز دولتی هنگام بازگشت از افغانستان. ۸ فبروری ۱۹۸۹
ترمز، ازبکستان – کاروان تانک‌های نظامی شوروی سابق در حال عبور از مرز دولتی هنگام بازگشت از افغانستان. ۸ فبروری ۱۹۸۹

روسیه، بلاروس، قزاقستان و تاجیکستان از سی و ششمین سالگرد خروج نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق از افغانستان بزرگداشت کردند.

خبرگزاری تاس روسیه گزارش داده که این کشورها به روز شنبه، ۱۵ فبروری با گذاشتن اکلیل گل در پای بناهای یادبود از سربازان شوروی سابق که در طول جنگ در افغانستان بین سال‌های ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ جان باختند، از آن‌ها یادبود کردند.

به گزارش خبرگزاری تاس، نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق ۴۱۶ عملیات عمده را در افغانستان انجام دادند که از میان ۶۲۰ هزار سرباز در حال خدمت، ۱۵ هزار و ۵۱ نفرشان جان خود را از دست دادند.

بر اساس گزارش‌ها، تهاجم شوروی به افغانستان به کشته شدن بیش از یک میلیون افغان، مجروح شدن تقریباً سه میلیون تن دیگر و مهاجرت میلیون‌ها افغان به نقاط مختلف جهان انجامید.

نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق در ۶ جدی ۱۳۵۸ هجری خورشیدی به افغانستان حمله کردند و پس از نزدیک به یک دهه جنگ، در ۲۶ دلو ۱۳۶۸ بر اساس توافق‌نامه ژنو که در ۱۴ اپریل ۱۹۸۸ امضا شد، از افغانستان خارج شدند.

آزادی شماری از زندانیان افغان از مصر و دیگر کشورهای افریقایی

نمای بیرونی یکی از زندان‌های مصر- تصویر از آرشیف
نمای بیرونی یکی از زندان‌های مصر- تصویر از آرشیف

وزارت خارجه حکومت طالبان در مورد رهائی ۱۷ زندانی افغان از زندانهای بعضی از کشورهای افریقائی به شمول مصر خبر داده است.

حافظ ضیا احمد معاون سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان امروز شنبه در شبکه ایکس (تویتر سابق) نوشته این افغانها که به جرایم مختلف مجرم شناخته شده بودند، در نتیجه تلاشهای سفارت افغانستان در کنترول طالبان در قاهره در سه ماه گذشته از زندانها در مصر، مراکش، لیبیا، سودان و موریتانیا آزاد شدند.

به گفته وی این افراد با طیاره شرکت هوائی آریانا به افغانستان انتقال داده شدند.

در مورد اینکه این زندانیان کاملا آزاد میشوند و یا دوره باقیمانده حبس خودرا در افغانستان سپری می کنند جزئيات داده نشده .

افغانستان در مورد تبادله زندانیان با یک تعدادکشورها توافق کرده است اما این معلوم نیست با کشورهای که این محبوسین را به افغانستان سپرده اند چنین توافقی وجود دارد یا خیر

سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان: تحریک طالبان پاکستان مانع اصلی روابط با افغانستان است

منطقه شوال، خیبر پختونخوا- جنگجویان طالبان پاکستانی در حال گشت زنی-تصویر از آرشیف
منطقه شوال، خیبر پختونخوا- جنگجویان طالبان پاکستانی در حال گشت زنی-تصویر از آرشیف

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان می گوید موضوع اساسی که به روابط بین اسلام آباد و کابل صدمه می‌زند حضور پناه گاهای امن برای گروه تحریک طالبان پاکستان در افغانستان است.

شفقت علی خان در کنفرانس خبری هفته وار خود تاکید کرد که پاکستان این مسئله را مکرراً با طالبان در میان گذاشته و گفته است برای اینکه همکاری دوجانبه دوام کند، این مشکل باید حل شود.

خان افزود تا زمانی که مشکل موجودیت پناه گاه ها به تحریک طالبان پاکستان در افغانستان حل نشود، همکاری بین دو طرف ممکن نخواهد بود.

شهباز شریف صدر اعظم پاکستان قبل از این تاکید کرده بود که پاکستان انتظار دارد طالبان در جنگ علیه تروریزم همکاری کند نه حمایت از گسترش آن.

پاکستان پیهم حکومت طالبان در افغانستان را متهم میسازد که با گروه های مخاصم با اسلام آباد همکاری می کند مخصوصا تحریک طالبان پاکستان.

اما حکومت طالبان در افغانستان به این ادعا های حکومت پاکستان را رد کرده و آن را بی اساس خوانده است.

حکومت طالبان می گویند که پاکستان نباید افغانستان را مسوول نابسامانی های امنیتی در داخل آن کشور بداند.

این در حالیست که سازمان ملل متحد در یک گزارش تازه دیروز گفت که تحریک طالبان پاکستان حضور گسترده در افغانستان دارد.

سال ۲۰۲۴ میلادی، در جریان یک دهۀ گذشته، خونین‌ترین سال، برای عساکر و نیروهای امنیتی پاکستان خوانده شده است.

افزایش بازگشت مهاجرین افغان به کشور؛ فشارها در پاکستان و ایران بر مهاجرین شدت گرفته است

تصویر از آرشیف
تصویر از آرشیف

سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) اعلام کرده است که اخراج افغان‌ها از اسلام‌آباد و راولپندی به افغانستان، منجر به افزایش شمار مهاجران در شهرهای مختلف شده است.

این سازمان در تازه‌ترین گزارش خود که روز جمعه، ۱۴ فبروری منتشر شد، اشاره کرده که بازگشت افغان‌ها از پاکستان به کشورشان در دو هفته آخر ماه جنوری نسبت به دو هفته اول این ماه، ۱۳ درصد افزایش یافته است.

IOM گزارش داده که نزدیک به ده هزار نفر از پاکستان از طریق پنج گذرگاه مرزی در دو هفته اخیر جنوری به افغانستان بازگشته‌اند.

شماری از افغان‌هایی که از کشورهای همسایه به افغانستان برگشته‌اند، به رادیو آزادی گفته‌اند که با مشکلات متعددی مواجه‌اند و هنوز هیچ کمکی دریافت نکرده‌اند.

فشارها بر مهاجرین افغان در ایران و پاکستان در حالی افزایش یافته که روند مهاجرت مردم از افغانستان همچنان ادامه دارد و شمار زیادی از افغان‌ها به دلیل مشکلات اقتصادی و سایر ناامنی‌ها تصمیم به مهاجرت غیرقانونی به کشورهای همسایه و فراتر از آن گرفته‌اند.

یک سازمان کمک‌رسان بین‌المللی هشدار داده که کمک‌رسانی در افغانستان در زمستان دشوارتر می‌شود

شمار نیازمندان به کمک‌های اولیه در افغانستان «روزافزون» خوانده می‌شود. (عکس آرشیف)
شمار نیازمندان به کمک‌های اولیه در افغانستان «روزافزون» خوانده می‌شود. (عکس آرشیف)

یک سازمان کمک‌رسان بین‌المللی می‌گوید که کمک‌رسانی در افغانستان در زمستان دشوارتر می‌شود و این موضوع جمعیت‌های آسیب‌پذیر را بیشتر منزوی می‌سازد.

سازمان اچ آی (HI) که با دیگر سازمان‌های امدادرسان در افغانستان در بخش انتقال کمک‌های بشردستانه فعالیت می‌کند، روز جمعه، ۲۶ دلو در گزارشی گفته است که افغانستان دومین کشور جهان در معرض رویدادهای طبیعی است که زمستان دشواری را تجربه می‌کند.

این سازمان در بخشی از گزارش‌اش گفته که در برخی موردها موترهای حامل کمک‌های بشردوستانه ۳۰۰ کیلو متر فاصله را در ۵ روز طی می‌کنند.

به گفتۀ سازمان اچ آی، این موضوع دسترسی جمعیت‌های آسیب‌پذیر و نیازمند به کمک‌های بشردوستانه را محدود می‌کند.

این درحالیست که بر اساس آمار دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد، اوچا، در سال جاری میلادی ۲۲.۹ میلیون جمعیت افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز خواهند داشت.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران: ممنوعیت پخش برنامه‌های سیاسی و اقتصادی در افغانستان عمل «سرکوب‌گرانه» است

لوگوی کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران
لوگوی کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران ممنوعیت پخش برنامه‌های سیاسی و اقتصادی رسانه‌های داخلی از سوی طالبان را یک اقدام سرکوبگرانه عنوان کرد.

منابع در شماری از رسانه‌ها در افغانستان روز پنج‌شنبه، ۲۵ دلو به رادیو آزادی گفتند که طالبان دستور داده‌اند که دیگر برنامه‌های سیاسی در رسانه‌ها نشر نشوند.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران روز جمعه، ۲۶ دلو در اعلامیه‌ای به نقل از برخی خبرنگاران محلی گفته که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در یک دستور شفاهی به مسئولان رسانه‌ها در کابل گفته که آنها تنها می‌توانند مسائل سیاسی و اقتصادی را از طریق سخنگویان طالبان مطرح کنند.

به لیه یی، هماهنگ کننده برنامۀ آسیایی این کمیته گفته که اقدام اخیر طالبان اقدام سرکوبگرانۀ دیگری برای سانسور بحث‌ها و گزارش‌های سیاسی و اقتصادی است.

او افزوده که این اقدام طالبان نشان‌دهندۀ اقدامات شدید طالبان برای از بین بردن کامل رسانه‌های مستقل افغانستان است.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران خواستار لغو این ممنوعیت شده است.

طالبان که مدعی اند به آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ها در چارچوب شریعت اسلام متعهد هستند، در کنار دیگر ممنوعیت‌ها در ماه میزان دستور داده بودند که رسانه‌ها برنامه‌های سیاسی را به‌ گونۀ زنده پخش نکنند.

سخنگوی حکومت جرمنی: مقامات تلاش می‌کنند راه را برای اخراج پناهجویان افغان «مجرم» باز کنند

ستیفن هیربه‌ اشترایت، سخنگوی ارشد حکومت جرمنی
ستیفن هیربه‌ اشترایت، سخنگوی ارشد حکومت جرمنی

اشتفن هبشترایت، سخنگوی ارشد حکومت جرمنی به روز جمعه، ۲۶ ماه دلو در برلین گفت، هرچند مقامات تلاش دارند که راه را برای اخراج پناهجویان افغان باز کنند، کدام مهلت دقیقی برای آغاز پروازها به‌ منظور اخراج پناهجویان افغان تعیین‌ نشده است.

پس از برگشت طالبان به قدرت در افغانستان در سال ۲۰۲۱، حکومت جرمنی در زمینهٔ اخراج پناهجویان افغان به کشورشان با چالش بزرگ روبه‌رو است.

این در حالی است که حملات اخیر از سوی بعضی از پناهجویان، به‌ شمول افغان‌ها در جرمنی نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است.

در تازه‌ترین مورد، در شهر مونیخ یک پناهجوی ۲۴ سالهٔ افغان موتر را به‌ سمت یک تجمع اعضای اتحادیهٔ کارگری راند و ۳۶ نفر به‌ شمول یک کودک دوساله را زخمی کرد.

مجرم شناخته شدن زن افغان در بریتانیا به اتهام تلاش برای پیوستن به داعش

فرشته جامی
فرشته جامی

یک زن افغان به نام فرشته جامی که به گفتۀ مقام‌های بریتانیایی قصد داشت از این کشور به افغانستان برود و به گروه دولت اسلامی بپیوندد، مجرم شناخته شد.

پولیس بریتانیا با نشر اعلامیۀ گفته است که محکمۀ شهر لیستر دیروز پنجشنبه، فرشته جامی را مجرم شناخت.

به گفتۀ پولیس، این زن ۳۶ ساله به دلیل مشارکت در فعالیتهای تروریستی مجرم شناخته شده است.

پولیس میگوید که فرشته جامی برای خود و فرزندانش تکت یک طرفه به افغانستان خریداری کرده بود و قصد داشت در آنجا به شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی، بپیوندد.

پولیس از منزل او مقداری پول نقد را نیز به دست آورده است.

در اعلامیۀ پولیس بریتانیا همچنان آمده که فرشته جامی، بین سالهای ۲۰۲۲۲ و ۲۰۲۴ روی صفحات اجتماعی، محتوای تندروانه و خشونت‌بار نشر کرده است.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG