لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۷ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۰۴

افغانستان

حکومت طالبان درخواست سارنوال محکمۀ بین‌المللی جزایی برای بازداشت برخی رهبران‌شان را "دوگانه" خواند

تصویر منسوب به هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان
تصویر منسوب به هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان

وزارت خارجۀ حکومت طالبان در واکنش به درخواست سارنوال محکمۀ بین‌المللی جزایی برای صدور حکم بازداشت ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رئیس ستره محکمۀ حکومت طالبان گفته که این اقدام "برخورد دوگانه و دارای انگیزۀ سیاسی" است.

این وزارت روز جمعه، ۵ دلو، در بیانیه‌ای اتهامات این محکمه علیۀ رهبران طالبان را بی‌اساس خوانده و آن‌ها را رد کرده است.

کریم خان سارنوال محکمۀ بین‌المللی جزایی روز پنج‌شنبه، ۴ ماه دلو گفت که برای صدور حکم بازداشت آخندزاده و حقانی درخواست کرده است.

کریم خان در بیانیه‌ای اعلام کرده است که شواهد جمع‌آوری‌شده در جریان تحقیقات، دلایل قانع‌کننده‌ برای این باور ارائه می‌کند که ملا هبت‌الله آخندزاده و عبدالحکیم حقانی مسئول "ارتکاب جنایات علیۀ بشریت و آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت" استند.

کریم خان گفته است که این آزار و اذیت از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ تا امروز، در افغانستان صورت گرفته و ادامه دارد.

این اقدام با استقبال برخی فعالان و سازمان‌های حقوق بشری روبه‌رو شده است.

از این میان دیدبان جهانی حقوق بشر گفته است، در حالی که هیچ عدالتی در افغانستان دیده نمی‌شود، حکم محکمۀ بین‌المللی جزایی یک مسیر اساسی را برای پاسخگویی ارائه می‌کند.

به گفتۀ دیدبان حقوق بشر، در بیش از سه سال حاکمیت طالبان، نقض سیستماتیک حقوق زنان و دختران، از جمله ممنوعیت تحصیل و سرکوب کسانی که از حقوق زنان سخن می‌گویند، با مصونیت کامل سرعت گرفته است.

وزیر داخلۀ جرمنی: تلاش‌های سازنده‌ای‌ را برای اخراج "مجرمان افغان" انجام می‌دهم

نانسی فایزر، وزیر خارجۀ جرمنی
نانسی فایزر، وزیر خارجۀ جرمنی

نانسی فایزر این موضوع را روز پنج‌شنبه، ۴ ماه دلو، در یک نشست خبری در برلین بیان کرد.

این موضوع پس از آن مطرح شد که به گزارش‌ خبرگزاری دی‌پی‌ای جرمنی، به روز چهارشنبه، ۳ دلو، در شهر غربی آشافنبورگ یک کودک ۲ ساله و یک مرد ۴۱ ساله با ضربات چاقو کشته شدند.

یک پناهجوی ۲۸ سالۀ افغان، مظنون این حمله معرفی شده است.

گمان می‌رود که مظنون سابقۀ بیماری‌های روانی داشته باشد.

گزارش شده است که او دو سال پیش از بلغاریا به جرمنی رفته بود.

نانسی فایزر از سیستم دوبلین انتقاد کرد که بر اساس آن درخواست‌های پناهندگی باید در اولین کشوری که پناهجو وارد آن می‌شود، مورد بررسی قرار گیرد.

فایزر گفت که سیستم دوبلین دیگر کارایی ندارد.

بر اساس گزارش‌ها، هزاران پناهجو باوصف آن‌که در کشورهای اروپای شرقی یا برخی کشورهای حوزۀ شینگن ثبت شده‌اند، باز هم به جرمنی رفته و درخواست پناهندگی داده‌اند.

۳ بازیکن کریکت افغانستان در ترکیب بهترین تیم سال شورای بین‌المللی کریکت قرار گرفتند

اعضای تیم ملی کریکت افغانستان
اعضای تیم ملی کریکت افغانستان

شورای بین‌المللی کریکت (ICC) امروز (جمعه، ۵ دلو) تیم سال ۲۰۲۴ را اعلام کرد که در این تیم رحمن ‌الله گربز، عظمت ‌الله عمرزی و الله محمد غضنفر، از جمله بازیکنان افغان نیز شامل هستند.

در این تیم ۳ بازیکن کریکت پاکستان، ۱ بازیکن ویست اندیز و ۴ بازیکن تیم ملی سریلانکا نیز شامل هستند.

شورای بین‌المللی کریکت این ۱۱ بازیکن را به عنوان اعضای بهترین تیم بازی‌های ۵۰ آوره معرفی کرده است.

یونیسف: پیامدهای تغییرات اقلیمی روند آموزش ۲۴۲ میلیون کودک را در جهان متاثر کرده است

لوگوی یونیسف
لوگوی یونیسف

صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) اعلام کرده است که پارسال به دلیل موج‌های گرمای شدید، توفان‌ها، سیلاب‌ها و شرایط نامساعد محیطی، آموزش دست کم ۲۴۲ میلیون کودک در ۸۵ کشور جهان دچار مشکلات جدی شده است.

امروز ۲۴ جنوری روز جهانی آموزش است.

یونیسف به روز جمعه، ۵ ماه دلو، در گزارشی به مناسبت روز جهانی آموزش گفته است که در افغانستان، پس از موج گرما در ماه می ۲۰۲۴، بیش از ۱۱۰ مکتب بر اثر سیلاب‌های شدید تخریب شدند.

افزون بر آفات طبیعی، به دلیل سیاست‌های سخت‌گیرانه حکومت طالبان، صدها هزار دختر افغان از آموزش بالاتر از صنف ششم محروم شده‌اند.

در گزارش یونیسف آمده است که در پاکستان، کشور همسایأ افغانستان نیز بیش از ۴۰۰ مکتب در نتیجأ سیلاب‌های پارسال تخریب شدند.

در ادامه گزارش گفته شده است که ۱۷۱ میلیون کودک از موج‌های گرما آسیب دیده‌اند و از این میان ۱۱۸ میلیون تن، در بنگله‌دیش، هند، کامبودیا، تایلند و فیلیپین زندگی می‌کنند.

راشد خان می‌گوید که به خانوادۀ علی رضا آساهی کمک مالی می‌کند

علی رضا آساهی
علی رضا آساهی

راشد خان، بازیکن تیم ملی کریکت افغانستان اعلام کرده است که به خانوادۀ علی رضا آساهی، قهرمان دو مرتبه‌یی پرورش اندام جهان در بخش پیشکسوتان کمک مالی خواهد کرد.

علی رضا آساهی روز پنج‌شنبه، ۴ ماه دلو در کابل درگذشت.

راشد خان در صفحه فیسبوک خود ابراز تأسف کرده و گفته است که شخصاً به خانوادۀ آساهی تا حد امکان کمک مالی خواهد کرد و از دیگران نیز خواسته است که در این زمینه همکاری کنند.

پیام‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی برای حمایت از خانوادۀ او منتشر شده است و بسیاری از ورزشکاران و سیاستمداران افغان نسبت به درگذشت علی رضا آساهی ابراز تأسف کرده‌اند.

آساهی با فقر شدید دست‌وپنجه نرم می‌کرد.

یوناما از محرومیت میلیون‌ها زن و دختر در افغانستان از حق آموزش عمیقاً نگرانی کرد

یک دختر افغان در حال مطالعۀ کتاب (تصویر آرشیف)
یک دختر افغان در حال مطالعۀ کتاب (تصویر آرشیف)

دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) به مناسبت روز جهانی آموزش، در مورد وضعیت میلیون‌ها زن و دختر محروم از حق آموزش، عمیقاً ابراز نگرانی و تأسف کرده است.

امروز ۲۴ جنوری روز جهانی آموزش است.

یوناما به روز جمعه، ۶ دلو، در بیانیه‌ای اعلام کرد، نزدیک به چهار سال است که حکومت طالبان دختران افغان بالاتر از ۱۲ سال را از رفتن به مکتب منع کرده‌ است.

در بیانیه، به نقل از روزا اوتونبایووا، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی ملل متحد در افغانستان، آمده است: "این یک فاجعه و تراژیدی است که میلیون‌ها دختر افغان از حق آموزش محروم شده‌اند."

در ادامه تأکید شده که افغانستان تنها کشور در جهان است که در آن به‌صورت آشکار زنان و دختران از تمامی سطوح آموزشی و تحصیلی منع شده‌اند.

طالبان پس از به قدرت رسیدن در ماه آگست سال ۲۰۲۱، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند.

آن‌ها در اواخر سال ۲۰۲۲ نیز درهای پوهنتون‌ها را به روی دختران بستند و در اواخر سال ۲۰۲۴ مانع تحصیل زنان و دختران در موسسات طبی شدند.

واکنش‌ها به مرگ نابهنگام علی رضا آساهی، قهرمان پرورش اندام افغانستان

علی رضا آساهی
علی رضا آساهی

علی رضا آساهی، قهرمان دو دوره‌ای پیشکسوتان پرورش اندام جهان دیروز (پنج‌شنبه چهارم دلو) در نتیجۀ سکتۀ قلبی در کابل درگذشت.

خبر مرگ او بازتاب گسترده‌ای در صفحات اجتماعی و رسانه‌ها داشت.

حامد کرزی، رئیس جمهور اسبق افغانستان مرگ او را یک ضایعۀ بزرگ خواند و از "همت بلند" این قهرمان بخش ورزش ستایش کرد.

راشد خان آرمان، ستارۀ کریکت افغانستان در صفحۀ فیسبوکش نوشت: "با تاسف اطلاع یافتم که قهرمان ورزش افغانستان، علیرضا آساهی داعی اجل را لبیک گفته است، خداوند بهشت برین را نصیبش بگرداند و من خود را در این غم با خانواده‌اش شریک می‌دانم."

عبدالله عبدالله، رئیس شورای مصالحۀ ملی در نظام جمهوری مخلوع نیز درگذشت آساهی را تسلیت گفته و در فیسبوکش نوشته است: "یاد و خاطرات روانشاد آساهی به عنوان نماد تلاش‌، سخت کوشی، پشتکار و حوصله برای افتخار آفرینی به مردم افغانستان جاویدان خواهد ماند."

علیرضا آساهی قهرمانی که پول کافی برای غذای مناسب نداشت
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

راشد خان، برخی مسئولان فدراسیون فوتبال افغانستان و ریاست تربیت بدنی افغانستان در کنترل حکومت طالبان خواهان کمک به خانوادۀ آساهی شدند.

این درخواست حمایت‌ها در شرایطی صورت می‌گیرد که آساهی تا لحظۀ مرگش از نبود حمایت‌ها شکایت داشت و در آخرین ستوری که در فیسبوکش نشر کرده بود، نوشت: "یاران خوب را روز بد باید شناخت."

علی‌رضا آساهی در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ پشت سر هم توانست که مدال طلا را در رشته پرورش‌اندام و در کتگوری پیش‌کسوتان در مسابقات جهانی این رشته به‌دست بیاورد.

آساهی در جوانی در هنر رزمی کاراته الی کمربند سیاه تمرین کرد و بعد از آن به رشته پرورش‌اندام رو آورد و موفقیت‌های چشم‌گیری را در سه سال اخیر عمرش کسب کرد.

طالبان: رسانه‌ها باید مطابق اصول برای رشد جامعه نشرات کنند

جمع خبرنگاران افغانستان
جمع خبرنگاران افغانستان

ملا خیرالله خیرخواه، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان می‌گوید که رسانه‌ها باید مطابق به اصول برای رشد جامعه نشرات کنند.

رسانه‌های تحت کنترول طالبان در افغانستان گزارش داده‌اند که آقای خیرخواه این اظهارات را روزگذشته در نشست هماهنگی با رسانه‌ها و سخنگویان وزارت‌خانه‌های طالبان، ابراز کرده است.

این درخواست در حالی مطرح شده است که پس از برگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، محدودیت‌های مختلف سختگیرانه بر رسانه‌ها وضع شده است.

اما طالبان همواره ادعا می‌کنند که رسانه ها در افغانستان براساس چارچوب قوانین اسلامی و اصول افغانستان، فعالیت می‌کنند.

اما خانه آزادی در ماه دسمبر ۲۰۲۴ گفت که در بیش از سه سال گذشته در افغانستان، بیش از ۳۰۰ رسانه مسدود شده، ۹۰ درصد خبرنگاران زن وظایف شان را از دست داده‌اند و طالبان ۲۱ محدودیت شدید را بر رسانه‌ها وضع کرده‌اند.

بریتانیا سه میلیون پوند به برنامه پاکسازی ماین‌ها در افغانستان کمک کرد

یک عضو موسسه هلوترست درحال خنثی سازی ماین
یک عضو موسسه هلوترست درحال خنثی سازی ماین

حکومت بریتانیا، سه میلیون پوند (بیش از سه هزار و ششصد هزار دالر امریکایی) را به برنامه پاکسازی ماین‌ها در افغانستان کمک کرده است.

وزارت خارجه بریتانیا روز پنجشنبه ۴ دلو، با نشر اعلامیه‌ای گفت که این پول به سازمان "هلوترست" که یک موسسه خیریه اسکاتلندی است و در زمنیه پاکسازی مواد منفجره در افغانستان کار می‌کند، اختصاص یافته است.

در اعلامیه گفته‌شده بودجه سازمان هلوترست، از برنامه های خنثی و پاکسازی ماین‌ها و سایر مهمات منفجر نشده در افغانستان حمایت خواهد کرد.

براساس این اعلامیه، این پول به سازمان هلوترست اجازه می‌دهد که تلاش های ماین پاکی خود را تا ماه مارچ ۲۰۲۶ ادامه دهد.

پیش از این، شهاب الدین حکیمی رئیس مرکز ماین پاکی (MDC) به رادیو آزادی گفته بود که با برگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، هفتاد درصد بودجه برنامه های ماین پاکی افغانستان قطع شده است.

به گفته این مرکز، انفجار ماین‌های چسپکی و مهمات منفجر ناشده، هر ماه در افغانستان باعث کشته و زخمی شدن بیش از ۷۰ نفر در افغانستان می‌شود.

تیم ملی فوتبال زیر ۱۷ سال افغانستان با کوریای جنوبی، یمن و اندونیزیا هم‌گروه شد

تیم ملی فوتبال زیر هفده سال افغانستان در ۲۰۲۴، فیلیپین را شکست داد. (عکس آرشیف)
تیم ملی فوتبال زیر هفده سال افغانستان در ۲۰۲۴، فیلیپین را شکست داد. (عکس آرشیف)

قرعه‌کشی جام ملت‌های فوتبال زیر هفده سال آسیا روز پنج‌شنبه، ۴ ماه دلو در خانهٔ کنفدراسیون فوتبال آسیا در شهر کوالالامپور مالیزیا انجام شد و تیم افغانستان حریفانش را در دور گروهی این مسابقات شناخت.

جام ملت‌های فوتبال زیر هفده سال آسیا از تاریخ سوم تا بیستم اپریل ۲۰۲۵ به میزبانی عربستان سعودی برگزار می‌شود.

تیم افغانستان در گروپ C با تیم‌های کوریای جنوبی، یمن و اندونیزیا هم‌گروه شده است.

تیم ملی فوتبال زیر هفده سال افغانستان با سرمربی‌گری الیاس احمد منوچهر در اکتوبر ۲۰۲۴ در گروه B مقدماتی جام آسیا، تیم‌های فیلیپین، بنگله‌دیش، کمبودیا و مکائو را شکست داد و جواز صعود به جام آسیا را کسب کرد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG